Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > News > Trivia: Το αρχικό -παλαβό- σχέδιο που είχε το BBC για το Doctor Who

Trivia: Το αρχικό -παλαβό- σχέδιο που είχε το BBC για το Doctor Who

Το 1963, το  BBC σκεφτόταν να ξεκινήσει να προβάλει μια καινούργια σειρά επιστημονικής φαντασίας. Η σειρά αυτή, θα μπορούσε να εκπαιδεύει αλλά ταυτόχρονα να μορφώνει το κοινό της – έτσι όπως την φανταζόταν ο διευθυντής των δραματικών σειρών του καναλιού, Sydney Newman και έτσι όπως έγινε τελικά (ευτυχώς..).

Αυτό που είχαν στο μυαλό τους, ήταν το Doctor Who – όμως όχι ακριβώς όπως το ξέρουμε..

Ο Newman προσέλαβε τον σεναριογράφο του BBC Cecil Edwin «CE» Webber για να φτιάξει ένα πρόχειρο σενάριο της σειράς που ξέρουμε τώρα ως Doctor Who.. αν και τότε του έδωσαν αυτό το όνομα γιατί δεν ήξεραν πως είναι, καθώς »ο ίδιος φαίνεται να μη θυμάται από που προέρχεται» όπως αναφέρει ο ίδιος ο Webber για την αρχική σκέψη της σειράς. Αυτός ο Doctor, έπασχε από ένα είδος αμνησίας, πράγμα που δεν συμβαίνει στην σειρά που τελικά δημιουργήθηκε.

Και αυτή είναι μια μόνο από τις πολλές -και κουλές, για να λέμε την αλήθεια- διαφορές που είχε το αρχικό σχέδιο του Webber (μαζί με σημειώσεις του Newman) από την σειρά που προβλήθηκε τελικά τον Νοέμβριο του 1963.

Είστε έτοιμοι να νιώσετε ευγνώμων που η σειρά μας είναι όπως είναι; 😛 Διάβαστε παρακάτω τα highlights των διαφορών:

1 – Το TARDIS ήταν αόρατο – και σίγουρα όχι με τη μορφή ενός Police Box

»Αν το διαστημόπλοιο του είναι διαφανές, θα υπάρχει λιγότερο budget -και μυστήριο. Αν το χαλάσουμε αυτό και το κάνουμε ένα καθημερινό αντικείμενο, κάτι συνηθισμένο που το προσπερνάς στο δρόμο, όπου από εκεί θα μπαίνεις σε ένα τεράστιο ηλεκτρονικό πιλοτήριο, τότε έχουμε απλά μια έκδοση μαγικής πόρτας. »

Ω ναι. Αντί το TARDIS να είναι ένα καθημερινό αντικέιμενο -ας πούμε ένα Police Box- ο Webber πρότεινε πως θα έπρεπε να είναι αόρατο.

»Δεν θα βλέπουμε τη μηχανή καθόλου. Ο Doctor θα έχει πετύχει την εξαφάνιση του, καλύπτοντας το εξωτερικό με διάφανη μπογιά.»

Διάφανη. Μπογιά. Δε σχολιάζω άλλο.

2 – O Doctor θα βρισκόταν στη γέννηση του Ιησού

Ο Webber είχε ακόμα μια -τρελή- ιδέα για το πρώτο Doctor Who Christmas Special (μια ιδέα επεισοδίων που δεν θα γινόταν πραγματικότητα για τα επόμενα 42 χρόνια).

»Σκεφτόμενοι τα Χριστούγεννα, ποιά ιστιρία έρχεται στο μυαλό μας για να βάλουμε μέσα τους χαρακτήρες μας; Η Βηθλεέμ;» αναρωτήθηκε ο Webber.. μήπως έπρεπε να είναι μαζί με τους Τρεις Μάγους; Αλλά η ιδέα γίνεται ακόμα πιο περίεργη:

»Έγινε με τη βοήθεια της μηχανής του Doctor η μετακίνηση του παλατιού του Αλαντίν όταν έπλεε στον αέρα; Ήταν ένα είδος Merlin-Doctor; Η καλή νεραιδονονά της Σταχτομπούτας, μήπως ήταν στ’αλήθεια η γυναίκα του Doctor που τον κυνηγούσε μέσα στο χρόνο;»

Ναι…. αυτά λοιπόν. Ουδέν σχόλιο ξανά 😛

3 – Ο Doctor μισούσε τους επιστήμονες και τους εφευρέτες

Ο πρωταγωνιστής του Webber ήταν έτη φωτός μακριά από τον δικό μας Doctor, ο οποίος λατρεύει την πρόοδο της επιστήμης, τη φαντασία και τα περίεργα γκατζετάκια. Εκείνος ο Doctor, θα έψαχνε για μια ιδανική περίοδο της ιστορίας για να μείνει και θα προσπαθούσε να σταματήσει κακήν κακώς την πρόοδο όπου την συναντούσε, εξ αιτίας του μίσους του για τους επιστήμονες και τους εφευρέτες.

4 – Ο Doctor θα ήθελε να καταστρέψει το μέλλον

Κι εκεί που νομίζατε ότι τα είχατε δει όλα, να και το τελειωτικό plot twist 😛

»Οι Αρχές του δικού του χρόνου, δεν νοιάζονται επειδή έκλεψε ένα διαστημόπλοιο, αλλά προσπαθούν να αποτρέψουν τα μπερδέματα του με τον χρόνο» σημειώνει ο Webber. Μέχρι τώρα, μια χαρά. Το συγκεκριμένο προσχέδιο έφτασε όντως στη σειρά.  Αλλά έχει και συνέχεια:

»οι συμπατριώτες του Doctor τον κυνηγούσαν, εξ αιτίας της μυστικής του επιθυμίας, όταν βρει το ιδανικό παρελθόν για εκείνον, να καταστρέψει και να αναιρέσει τελείως το μέλλον» σε σημειώσεις του ίδιου του Webber..

»Nuts» είχε σχολιάσει τότε ο Sydney Newman και θα συμφωνήσουμε απόλυτα.

Έχει μείνει τίποτα το ίδιο;

Βασικά, ναι. Αν αγνοήσει κανείς το αόρατο TARDIS και τον καταστροφικό Doctor, υπήρχαν πολύ καλές ιδέες στο προσχέδιο του Webber, που μαζί με τις σημειώσεις του Newman έφτασαν στην οθόνη.

Οι κεντρικοί χαρακτήρες που σύστησε ο Webber, ήταν:

  • ο Doctor, ένας ηλικιωμένος άντρας χαμένος στον χώρο και στο χρόνο με τις companions του:
  • ο δυνατός Cliff (αργότερα Ian)
  • η πιστή και θαραλλέα Lola (αργότερα Barbara)
  • και η μικρή Bridget, που πήγαινε ακόμα σχολείο και αργότερα εξελίχθηκε στην εγγονή του Doctor, Susan.

Η ίδια η σειρά έιχε σχεδιαστεί ως μια σειρά από ιστορίες, συνδεδεμένες μεταξύ τους σε ένα συνεχές σήριαλ, με κάθε επεισόδιο να κρατάει 25 λεπτά και -μια προσθήκη από τον Newman- να τελειώνει με ένα δυνατό cliff hanger.

Και τέλος, η μαγική ατμόσφαιρα που κάνει αυτή τη σειρά να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες σειρές φαντασίας: »θα δίνουμε επιστημονικές εξηγήσεις.. αλλά δεν θα πισωγυρίζουμε για να το κάνουμε» είχε σημειώσει ο Webber, πράγμα που ακούγεται μια εκδοχή του 1963 για να πει κανείς »Wibbly wobbly, timey wimey stuff» 😛

Εν τέλη, πέρα από τις παλαβές ιδέες του που δεν τα καταφέραν στην οθόνη, ο Webber είχε σκεφτεί και μερικά καλά στοιχεία που κάνουν τη σειρά αυτό που είναι σήμερα. Εμείς όμως εξακολουθούμε να είμαστε ευγνώμωνες που δεν επικράτησε ολοκληρωμένη η αρχική του ιδέα.. 😛

Πηγή

  • Sofia

    Εμενα παλι η ιστορια με τον Χριστο μ’αρεσει. Θα του πηγαινε να ειναι ενας απο τους Τρεις Μαγους. 💜

Top