Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > News > Review – Doctor Who 9×10 – Face the Raven

Review – Doctor Who 9×10 – Face the Raven

Review – Doctor Who 9×10 – Face the Raven

Ο Doctor και η Κλάρα είναι απασχολημένοι με τις περιπέτειες τους, όταν ο γνωστός μας Rigsy τους καλεί σε βοήθεια: δεν θυμάται τίποτα από τις τελευταίες 24 ώρες, και έχει ένα τατουάζ στην πλάτη του που μετράει αντίστροφα τα λεπτά μέχρι τον θάνατο του. 537 λεπτά και ο χρόνος περνάει…

Καταλαβαίνουν πως δεν πρόκειται για γήινη τεχνολογία και ψάχνουν στο Λονδίνο για να επιβεβαιώσουν τις φήμες : υπάρχουν κρυφοί δρόμοι. Στο κέντρο του Λονδίνου, δρόμοι παγίδες, που δεν είναι ορατοί στα ανθρώπινα μάτια. Δρόμοι καταφύγια για όσους δεν ανήκουν σε αυτόν τον πλανήτη και δεν έχουν που άλλου να πάνε. Και όταν τους βρίσκουν, τους περιμένει μια έκπληξη..

Η γνωστή μας Ashildr, ή αλλιώς Lady Me, ή Mayor Me όπως είναι γνωστή σε εκείνη τη γειτονιά, ελέγχει ότι γίνεται εκεί. Και είναι εκείνη που καταδίκασε τον Rigsy σε θάνατο, διότι έπραξε φόνο…. είναι όμως ένοχος; Ο Doctor και η Κλάρα κάνουν τα πάντα για να μάθουν την αλήθεια και να τον αθωώσουν.
Όμως η Κλάρα κάνει και κάτι άλλο.. ένας από εκείνους που μιλάει, της λέει πως η θανατική ποινή μπορεί να αφαιρεθεί από κάποιον με δύο τρόπους: ή να την αφαιρέσει αυτός που την έβαλε, ή να περαστεί σε κάποιον άλλο που είναι πρόθυμος να πάρει τη θέση του ετοιμοθάνατου.. σε αυτήν την περίπτωση όμως, δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές.

Και εδώ, η τελευταία αίσθηση λογικής που είχε η Κλάρα πάει περίπατο.. από την αρχή της σεζόν την είχαμε δει να γίνεται απερίσκεπτη, να παίρνει ρίσκα χωρίς να το σκέφτεται δεύτερη φορά, αλλά ποτέ δεν έκανε κάτι τέτοιο.. αγνοώντας το γεγονός ότι μετά δεν θα μπορεί να ξεφύγει από αυτό (πράγμα που πιθανών να μην θυμόταν καν όταν έκανε την επιλογή της) η Κλάρα ζητάει από τον Rigsy να της μεταφέρει την ποινή του. Εφόσον η Mayor Me την πήρε υπό την προστασία της, δε θα μπορεί να την σκοτώσει και έτσι θα κερδίσουν λίγο χρόνο για να βρουν την αλήθεια…. ή έτσι νομίζει.

Ο Rigsy έχει ενδοιασμούς αλλά εκείνη τον πείθει – χωρίς να το μάθει καν ο Doctor. Και έτσι ξεκινάει το τέλος..
Οι έρευνες τους το μόνο που κάνουν, είναι να δίνουν στον Doctor την υποψία πως η Mayor Me κάτι κρύβει. Ο λόγος που παγίδεψε τον Rigsy είναι επειδή τον ήξερε. Γιατί όμως; Τι θέλει;
Βρίσκουν την κόρη του θύματος, η οποία έχει την ικανότητα όπως και η μητέρα της, όταν κοιτάζει στα μάτια κάποιον να βλέπει το παρελθόν του – έτσι ξέρει πως ο Rigsy είναι αθώος. Αλλά ποιος διέπραξε το έγκλημα;

Δεν υπάρχει έγκλημα. Η Άννα είναι ζωντανή, και βρισκόταν απλά σε μια κατάσταση νάρκωσης. Κάποιος απείλησε την Mayor Me, λέγοντας της πως για να κρατήσει το καταφύγιο ασφαλές θα έπρεπε να τους δώσει τον Doctor.. ο οποίος έχει έναν τηλεμεταφορέα στον καρπό του που δεν ξέρει που θα τον πάει, και δεν μπορεί να ξεφύγει. Επίσης του ζητάει το confession dial που είδαμε στα πρώτα επεισόδια..
Και κάποιος άλλος δεν μπορεί να ξεφύγει όμως…. η Me ήταν πρόθυμη να αφαιρέσει την ποινή από τον Rigsy μόλις ο Doctor ήταν εκεί που τον ήθελε – τώρα όμως που η Κλάρα πήρε τη θέση του, δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

 

Ο Doctor απειλεί την Me, είναι έξαλλος και προσπαθεί με οποιοδήποτε τρόπο να σώσει την αγαπημένη του companion, αλλά η Κλάρα τον σταματάει – έχει αποδεχτεί τη μοίρα της. Τι και αν όλα όσα έκανε την οδήγησαν σε αυτή τη στιγμή; Φοβάται, αλλά είναι έτοιμη να το κάνει. Ήταν εδώ και καιρό έτοιμη, για αυτό είχε γίνει τόσο απρόσεκτη. Η ενοχή του επιζήσαντα επειδή εκείνη έζησε και ο Danny όχι; Ο πόνος επειδή έχασε τον έρωτα της ζωής της; Ότι κι αν ήταν, της είχε πάρει τη θέληση για ζωή εδώ και αρκετά επεισόδια.. ζούσε τη στιγμή, βάζοντας σε κίνδυνο τον εαυτό της. Αυτή τη φορά όμως δεν μπορεί να γυρίσει πίσω..

«You. Now, you listen to me. You’re going to be alone now, and you’re very bad at that. You’re going to be furious and you’re going to be sad, but listen to me. Don’t let this change you. No, listen. Whatever happens next….. wherever she is sending you, I know what you’re capable of. You don’t be a warrior. Promise me. Be a Doctor.»

doctor clara hands

Χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια να αλλάξει την κατάσταση της, αποχαιρετάει τον Doctor προσπαθώντας να μην του αφήσει τύψεις που δεν την πρόσεχε όσο θα ήθελε..

«Heal yourself. You have to. You can’t let this turn you into a monster. So….. I’m not asking you for a promise. I’m giving you an order. You will not insult my memory. There will be no revenge. I will die, and no-one else, here or anywhere, will suffer.»

Προσπαθεί να είναι γενναία και βγαίνει για να αντιμετωπίσει το κοράκι.. προσπαθεί να είναι γενναία όπως ήταν ο Danny. Να αντιμετωπίσει τον θάνατο κατάματα, και το καταφέρνει. Αντίο Clara Oswald…

«This is as brave… as I know how to be. I know it’s going to hurt you, but… please….. be a little proud of me. Goodbye, Doctor.»

Ο Doctor την ακολουθεί στην καταδίκη της αν και είναι ανήμπορος να αλλάξει την κατάσταση.. την παρακολουθεί να πεθαίνει, και μαζί της πεθαίνει και ένα δικό του κομμάτι…. και με το που γυρίζει μέσα στο δωμάτιο, λίγο πριν τηλεμεταφερθεί, παρακούει την Κλάρα και απειλεί την Me να μείνει μακριά του γιατί δεν θα τη γλυτώσει αν βρεθεί στον δρόμο του.. όμως που τον στέλνει; To be continued..

Πολύ περίεργη ιστορία για τέλος companion.. βιαστική θα έλεγα, λες και όλη η πλοκή είχε μόνον αυτό το σκοπό.. και πιστεύω ότι ο ίδιος ο Capaldi ήταν αρκετά συγκινημένος που έφευγε η Κλάρα, ο Doctor όμως ήταν αρκετά ψύχραιμος για μια τέτοια κατάσταση..γιατί; Ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε; Η απλά δεν ήθελε να φανεί πόσο πολύ πόνεσε από τον θάνατο της; Πάντως στο 9×01 που νόμιζε πως τα Daleks την είχαν σκοτώσει, υπήρχε πιο πολύ συναίσθημα και λύπη από μέρους του.. για να μην αναφέρω ότι απλά άφησε το σώμα της εκεί – όχι ότι προλάβαινε να κάνει κάτι εφόσον τηλεμεταφέρθηκε, αλλά δεν άξιζε στην ίδια να μάθουμε τι έγινε με τη σωρό της;
Πιστεύω πως δεν της άξιζε τέτοιο τέλος.. όχι μόνο επειδή πέθανε, αλλά επειδή έγινε με τέτοιο -ας μου επιτραπεί η έκφραση- ‘ανόητο’ τρόπο.. είναι από τις πιο έξυπνες companions που έχουμε συναντήσει, πως γίνεται να μην κατάλαβε την παγίδα της μεταφοράς της ποινής; Περιμένω και τα δικά σας σχόλια.. αλλά και τα δύο επόμενα επεισόδια, γιατί νομίζω όλοι έχουμε μια υποψία (και μερικές αποδείξεις) πως αυτό δεν ήταν ολοκληρωτικά το τέλος..

Βαθμολογία επεισοδίου: 7/10

Πώς σας φάνηκε το 9x10 - Face the Raven;

View Results

Loading ... Loading ...
 • Athina Patrika

  ωραίο επεισόδιο, απλά απογοητεύτηκα λίγο όσο αναφορά την τελευταία σκηνή που είχαν η Clara και ο Doctor. περίμενα κάτι ποιο δυνατό συναισθηματικά. παρόλα αυτά, έπεσε πολύ κλάμα! xD

  • SavvinaVvi

   Την ίδια ακριβώς απογοήτευση είχα και εγώ..! Κοτζαμ companion έχασε, και ο Doctor δεν έχυσε ούτε ένα δάκρυ..γιατί;; Στο 9×01 έκλαιγε όταν νόμιζε ότι τα Daleks την είχαν σκοτώσει.. ήταν πραγματικά έτοιμος να καταρεύσει, και εδώ η ψυχραιμία του ήταν απλά απίστευτη.. με χάλασε κάπως αυτο :/

   • George Kamaredos

    Εμένα αυτό πάντα μου αρέσει στην σειρά η ψυχραιμία και το πως αντιμετωπίζει τα πράγματα κύριος στης Κρίσης. Αυτό και το Games of thrones δίνουν μαθήματα σε πολιτικούς.

 • Nikolis Asimakis

  «Πιστεύω πως δεν της άξιζε τέτοιο τέλος.. όχι μόνο επειδή πέθανε, αλλά επειδή έγινε με τέτοιο -ας μου επιτραπεί η έκφραση- “ανόητο” τρόπο.. είναι από τις πιο έξυπνες companions που έχουμε συναντήσει, πως γίνεται να μην κατάλαβε την παγίδα της μεταφοράς της ποινής; »

  Όλη τη σεζόν περνάνε λίγο την Κλάρα να «γιολάρει» περισσότερο από τις προηγούμενες, να θεωρεί δεδομένο πως θα πάνε όλα καλά, κάτι που ανέφερε και σε αυτό το επεισόδιο προς το τέλος. Και, δυστυχώς, σε αυτές τις περιπτώσεις μια φορά θα σου γυρίσει μπούμερανγκ και είναι game over. Και εμένα μου φάνηκε λίγο rushed επεισόδιο, αλλά έμεινα στο τέλος και μετά από αυτό με μια ατάκα μόνο στο μυαλό «Όχι ρε φίλε…»

 • Νομιζω οτι τα σημαδια που υπηρχαν στο βραχιολι τηλεμεταφορας μας δινουν μια καλη ιδεα για το που παει ο Doctor .

  • SavvinaVvi

   Και το press release του επομενου επεισοδίου επίσης.. 😉
   Το θέμα είναι γιατί με τόση μυστικότητα..

   • Προφανώς 😛 Αν και το είχα διαβάσει στη διάρκεια του επεισοδίου το ξέχασα αλλά βλέποντας το βραχιόλι και τα σημάδια που είχε πάνω το θυμήθηκα . Νομίζω ότι η σεζόν ως τώρα θα μπορούσε να ήταν καλύτερη αλλά περιμένω τα δύο τελευταία για να βγάλω το τελικό πόρισμα . Θεωρώ ότι θα γίνει κακός χαμός και θα αλλάξει η άποψη μου *μακάρι* . Βιαστικόςο θάνατος της Κλαρα

    • SavvinaVvi

     Τα δυο τελευταια πιστευω θα ειναι πολυ καλα… ειδικα το 11. Θα ξερουμε σε μια βδομαδα xD
     Βιαστικος δε λες τιποτα….. γενικα δε μου αρεσε σαν εξοδος companion..
     Ο Doctor το υβριδιο; Πρωτη φορα το ακουω αυτο.. ειμαι περιεργη παντως να δω τι εξηγηση θα δωσουν, γιατι υβριδια Time Lord-Dalek εχουμε ξαναδει..
     Μισσυ και τα μυαλα στα καγκελα, πραγματικα ελπιζω να την δειξει στο 12!

     • To 11 θα ειναι ενας μονολογος του Ντοκτορ , μια δοκιμασια που αν την ολοκληρωσει θα εχει αυτο που επιθυμει . Ηταν απλα για να φυγει , καμια σκεψη καμια οργανωση κανενα ηρωικο τελος , μια ανοητη κινηση της για να πεθανει . Αυτο δεν εχει γινει με καμια απο τις αλλες . Ολες καπως επεσαν αλλα ηταν ηρωικα ή για καλο σκοπο εστω . Ο θανατος της Κλαρα πραγματικα ηταν μια ανοησια , σαν να την τιμωρουσαν για κατι μου φανηκε , ισως θα επρεπε να ειχε φυγει απο περσι στο χριστουγεννιατικο , θα ηταν ωραιο τελος . Συνηθως οι απαντησεις στα ερωτηματα του Μοφφατ ή ειναι σε plain sight ή Mind-blowing . Για το Υβριδιο ενα πλασμα τοσο ισχυρο θα πονταρα οτι ειναι σε κοινη θεα η απαντηση και φυσικα οτι ειναι ο Ντοκτορ . Δυσκολα θα εισαγει νεο τοσο μεγαλο κακο (αν ειναι) για δυο μονο επεισοδια , εκτος και αν παει και για του χρονου . Εκεινη ηξερε που ειναι ο Γκαλιφρευ ηταν εκει και παρολο που του ειπε ψεματα ηταν αρκετα φειλ οτι δεν την ξαναρωτησε ενω ηξερε οτι ζουσε και μπορουσε να τη βρει . Ελπιζω σε επικη επιστροφη και φαρμακερες ατακες . Κριμα που φετος την εδειξε τοσο λιγο .

     • SavvinaVvi

      Αυτο ακριβως… ανοητο γραψιμο…. μονο και μονο για να σωσει τον Rigsy, ο οποιος ξαφνικα μεσα σε μια σεζον απεκτησε και παιδι..
      Απο περυσι το λεω αυτο, ειλικρινα!! Θα ηταν το ωραιοτερο τελος που θα μπορουσαν να της γραψουν το Last Christmas.
      Δεν ξερουμε αν θα ειναι ισχυρο η οχι παντως… η τι ακριβως θα κανουν με αυτο… μπορει να το κρατησουν σαν αναφορα..
      Καλα, τις ατακες τις εχει σιγουρα…! Δεν ξερω ομως αν κρυβεται πισω απο ολα αυτα, οι υπολοιποι Time Lords δεν ειχαν σε μεγαλη εκτιμηση τον Μαστερ..

     • Καλα ναι ασχολιαστο αυτο με το Rigsy , προλαβε και παντρευτηκε και εκανε παιδι αναμεσα σε 14 επεισοδια :-Ρ Ας πουμε εγω αν αποχωρουσε στο Last Christmas θα ημουν ευχαριστημενος , θεωρω οτι ο ρολος της τραβηξε υπερβολικα , με αποκορυφωμα το 9χ06 που την ειδαμε μονο σε μια σκηνη (για μενα αυτο λεει πολλα) . Σαν απλη αναφορα δυσκολο , αλλα εαν ειναι οντως ο Ντοκτορ θελω να μαθω πως και γιατι . Καλα για κανενα λογο αλλα ισως εχει βαλει και αυτη το χερακι της . Δεν την εχουμε δει εδω και 8 επεισοδια και την τελευταια φορα που την ειδαμε της ηρθε μια ιδεα , ποιος ξερει τι σκεφτηκε το διεστραμμενο και λαμπρο μυαλο της .

 • Konstantinos Dimogiannis

  moffaaat curse youu!!! dont cry,, cry and moffat wins σαν επεισόδιο καλούτσικο θα συμφωνήσω λίγο βιαστικό και θα θελα περισσότερο συναίσθημα από doctor, βέβαια του είπε η clara να το αποδεχτεί καο μπλα μπλα μπλα αλλά οκ.. ποιος απείλησε την ashildir θέλω να μάθω(missy,daleks,timelords?)… παρόλο που μας είχαν προειδοποιήσει για τον θάνατο της clara με την pic των beattles και άλλες φήμες άλλο να το βλέπεις.

  όσο για την clara ως χαρακτήρα είναι από τους αγαπημένους μου (μαζί με rose,donna) ποιος θα ξεχάσει την εμφάνιση στο assylum of the daleks, την καταπληκτική 7η σαιζόν της μαζί με 11ο, οτι έσωσε τον doctor ο οποίος εξαιτίας της έσωσε τον galifrey,, και πάμε στην 8η σαιζόν που λόγω σεναρίου πιστεύω την μίσησαν αρκετά άτομα και στην 9η όπου υπήρχε καλό σενάριο ήταν απίστευτη(zygons) . βέβαια έχω δει κάτι pics που είναι ντυμένη ως σερβιτόρα, ελπίζω να την ξαναδούμε να γίνει κάτι να ζωντανέψει κ ο doctor να την αφήσει στην γη να συνεχίσει την ζωή της για να μην ξαναπεθάνει (επιτρέπεται να κάνω όνειρα έτσι?? :P) αντίο λοιπόν σε ένα χαρακτήρα που αρκετοί μίσησαν αλλά εγώ λάτρεψα…. goodbye impossible girl.. you ll be missed but never forgotten! thank you!!

  • Βιβή Παπατσιμούλη

   Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.. Όντως βιαστικό τέλος αλλά άκρως συγκινητικό, κάπως μου έκατσε το γεγονός ότι είδα τη ζωή να φεύγει από μέσα της, και παρόλο που δεν είναι πραγματικότητα, παρά μόνο στη σειρά, είχε εξαιρετική ερμηνεία η Τζένα.. Πλέον ο χαρακτήρας της Κλάρα έχει ξεχωριστή θέση στην Doctorκαρδια μου και μόλις παγιώθηκε με το θάνατο της… Κάπου παραπάνω διάβασα ότι αν πετύχει στη δοκιμασία ο Doctor θα έχει αυτό που επιθυμεί… Ίσως έτσι φέρει πάλι στη ζωή την Κλάρα, αλλά αυτή τη φορά θα είναι η τελευταία που θα τη δει, αν αναλογιστούμε και τη στολή σερβιτορας από πρόσφατη φωτογραφία του DWM, και θα την αφήσει να συνεχίσει τη ζωή της χωρίς να κινδυνεύει πλέον από κινδύνους που είναι πάνω από αυτή.. Επίσης είμαι σίγουρη ότι η μισσυ το χερακι της το έβαλε και ανυπομονω να δω τι σκάρωσε πάλι η ατιμουλα/ ο ατιμουλης.. Εξάλλου αυτή «εδωσε» την Κλάρα στον Doctor, άρα κάτι έχει κάνει.. Ίσως να ήθελε να τον πληγώσει μέσω αυτής ή η Κλάρα μπορεί να θυσιάστηκε για να δώσει παραπάνω πιθανότητες ή δυνάμεις στον Doctor να συνεχισει και να νικήσει τη δοκιμασία… Who knows… Aναμενω με μεγάλη αγωνία πάντως…

   Υ.Γ. μου την έσπασε που δεν είδαμε παραπάνω συναίσθημα από Doctor, όταν την είδε νεκρή.. Εδώ ο Eleven μόλις την ξαναβρήκε και ήταν λιποθυμη λόγω spoonhead την αγκάλιασε από χαρά και από φοβο μαζί και αυτός εδώ τπτ..?? Επίσης η Κλάρα είχε οικογένεια, πατέρα και μια υπεροχή γιαγιά, και ήταν και δασκάλα.. Τι θα γίνει με όλα αυτά?? Θα δώσει ο Μοφφατ καμία εξήγηση ή θα τα αφήσει μετέωρα πάλι τα γεγονότα?? Θα περιμένω να δω, δεν μπορώ να κάνω κ αλλιώς άλλωστε..

   • SavvinaVvi

    Το Press Release του επομενου επεισοδιου, λεει πως αν τα καταφερει ο Doctor να βγει απο εκει που θα ειναι, θα τον περιμενει ο Gallifrey (δηλαδη »αυτο που επιθυμει»).. δε σημαινει οτι θα μπορει να κανει οτι θελει – δηλαδη να γυρισει την Κλαρα πισω..

    Καλα αυτο με το συναισθημα και εμενα με ενοχλησε πολυ… τον λατρευω τον Καπαλντι απιστευτα, αλλα δεν εριξε ουτε ενα δακρυ :/

 • Μαύρο κλάμα. Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ το επεισόδιο. Σίγουρα δεν είναι το τέλος ολοκληρωτικά για την Κλάρα. Θα την δούμε και στο 12 για τον τελικό αποχαιρετισμό. Έξυπνο από τους σεναριογράφους πιστεύω. Από την μια την βλέπουμε να πεθαίνει στο 10 και από την άλλη να την αποχαιρετίσουμε στο 12. Το θέμα είναι πως θα την δούμε άραγε; Αφού είναι νεκρή! Ποιος ξέρει;

  Θυμίζω ότι έχει μια περίεργη σύνδεση με την Ρίβερ…

  • SavvinaVvi

   Εξυπνο η κουραστικο..? Απο το 8χ12 παιζουνε το παιχνιδι φευγει-δε φευγει…. ας αποφασισουν ενα επεισοδιο και να μεινουν εκει, ταλαιπωρουν κοσμο ετσι! 😛
   Πονταρω στο οτι αυτη του 12 ειναι αλλη Κλαρα.. :/

   Η συνδεση τους ηταν απλα τηλεπαθητικη, για εκεινο το επεισοδιο που ειχε γινει το »τηλεφωνημα»… εχουν περασει 2 ολοκληρες σεζον, δεν ξερω αν κραταει ακομα…. επισης η Ριβερ θα γυρισει τα Χριστουγεννα που ο Doctor θα ειναι μονος του, οποτε..

   • Βιβή Παπατσιμούλη

    Ναι και γω κλείνω προς το ότι αυτή που θα δούμε στη συνέχεια θα είναι διαφορετική… Μαλακια όμως έτσι ρε, αμάν κ αυτός ο Μοφφατ, δεν δίνει και καμια κατατοπιστική ή ξεκάθαρη λύση, όλα από μας τα περιμένει.. Πονοκέφαλος η κατάσταση..

 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

  Εμενα μου αρεσε σαν επεισοδιο!
  Συναισθηματικα δεν ηταν δυνατο σαν παλαιοτερα οπως τα Doomsday και Angels take Manhattan, αλλα πιστευω η Κλαρα εφυγε ωραια. Ισως επρεπε να φυγει απο περυσι γιατι φετος ηταν απλα μια γλαστρα, αλλα σε αυτο επεισοδιο θυμηθηκα την παλια Κλαρα που συμπαθησα με τον 11ο και ηταν ωραια.
  Μετρια σαιζον που φαινεται να κλεινει εντυπωσιακα!

Top