Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > News > Review – Doctor Who 9×12 – Hell Bent

Review – Doctor Who 9×12 – Hell Bent

Review – Doctor Who 9×12 – Hell Bent

Το τέλος της 9ης σεζόν έφτασε, με ένα επεισόδιο που μου άφησε ανάμεικτα συναισθήματα όσο κανένα άλλο.. και με plot holes που δεν νομίζω να εξηγηθούν ποτέ. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Ο Doctor ταξιδεύει στην έρημο με την κιθάρα του, και κουρασμένος μπαίνει μέσα σε ένα εστιατόριο – όπου βρίσκουμε για σερβιτόρα κάποια που μοιάζει στην Κλάρα. Ή μήπως την ίδια την Κλάρα; (Μιλάμε για την longest companion exit που έχει υπάρξει ποτέ..) Και ξεκινάει να της αφηγείται την ιστορία του..

Βρισκόμενος στον Gallifrey, εκεί που τον αφήσαμε στο προηγούμενο επεισόδιο, πηγαίνει στην γνωστή μας καλύβα – όπου βρίσκεται μια γυναίκα που τον αναγνωρίζει, αλλά δεν ξέρουμε ποια είναι. Μητέρα; Θεία; Νταντά; Άγνωστη η προέλευση της κυρίας 😛

Δέχεται διάφορους επισκέπτες, αλλά δεν μιλάει σε κανέναν. Περιμένει να τον επισκεφθεί αυτός που θέλει: ο Rassilon. Τον θεωρεί υπεύθυνο για όσα έγιναν στον πόλεμο του Χρόνου, για τον θάνατο της Κλάρα αλλά και για το γεγονός πως ο ίδιος ήταν παγιδευμένος στο Confession dial για 4μιση δισεκατομμύρια χρόνια. Και όταν επιτέλους τον επισκέπτεται, παίνρει την εκδίκηση του.
Ο Rassilon διατάζει τους άντρες του να τον σκοτώσουν, αλλά κανείς δεν το κάνει. Ο Doctor είναι ένας ήρωας πολέμου, είναι ο άντρας που κέρδισε τον Time War και πολλοί από αυτούς τους άντρες πολέμησαν μαζί του. Οπότε ο Rassilon εξορίζεται και o Doctor γίνεται ο καινούργιος Lord President του πλανήτη…. και από εκεί και πέρα, ξεχνάμε εντελώς σε ποιον πλανήτη βρισκόμαστε και ότι μας πήρε 2 σεζόν για να τον βρούμε..κρίμα που ασχοληθήκαμε τόσο λίγο με την επιστροφή του πλανήτη – αν και αυτό το λίγο, ήταν πανέμορφο.

doctor counsil table

Ο Doctor νοιάζεται μόνο για ένα πράγμα: να σώσει την companion του. Λέει ψέμματα στο High Council πως η Κλάρα έχει πληροφορίες για το hybrid, και τους πείθει να παγώσουν τον θάνατο της για να μπορέσει να της μιλήσει. Όμως ο σκοπός του δεν ήταν αυτός..
Ξεγελάει και πυροβολεί τον General (για έναν Doctor που σιχαίνεται τα όπλα το έκανε πολύ εύκολα) ο οποίος αναγεννιέται σε γυναικείο σώμα (ναι, μας προετοιμάζετε για έναν θηλυκό Doctor, το πιάσαμε – απλά δώστε στον Capaldi 2-3 σεζόν ακόμα 😛 ) και καταφεύγει με την Κλάρα στο δωμάτιο των Cloisters, το νεκροταφείο των Αρχόντων του Χρόνου.

Εκεί, μετά από δική της απαίτηση, ο Doctor της αφηγείται τι του συνέβη και πως έφτασε εκεί.. πως τα έκανε όλα για να σώσει εκείνη. Και όταν η General και η Ohila προσπαθούν να τους σταματήσουν, μαθαίνει και πως  ο Doctor είχε μείνει μέσα στο Confession dial 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Πως πέθαινε ξανά και ξανά, για να καταφέρει να γυρίσει στον Gallifrey για να τη σώσει. Γιατί μετά από όλες τις companion που έχει χάσει, δεν μπορεί να αποδεχτεί πως θα χάσει και εκείνη (seriously Moffat, όταν έρχεται η ώρα πρέπει να λες αντίο)..

Η Κλάρα τον βοηθάει να κλέψει ένα TARDIS για να ξεφύγουν. Όμως ο χτύπος της καρδιάς της δεν επανέρχεται. Ο χρόνος δεν γιατρεύεται μόνος του. Ο θάνατος της είναι ένα σταθερό σημείο, ένα γεγονός, και πρέπει να συμβεί – αν και ο Doctor είχε και ένα back up plan: για να μην την βρουν οι Άρχοντες του Χρόνου και την βάλουν πίσω στο θάνατο της, θα έσβηνε εκείνον από τη μνήμη της και θα την άφηνε στη Γη..
Πηγαίνει μέχρι το τέλος του ίδιου το Χρόνου για να μπορέσει να ξεφύγει από το κλείδωμα του θανάτου της και να επαναφέρει τον χτύπο ης καρδιάς της, αλλά δεν τα καταφέρνει και πάλι. Εκεί όμως βρίσκει κάποια γνωστή μας..

Σε μια σκηνοθετικά πανέμορφη σκηνή, η Ashildr/Me παρακολουθεί τα αστέρια να πεθαίνουν. Και λέει στον Doctor αυτό που κάποιος έπρεπε να του πει από την αρχή: «She died for who she was and who she loved. She fell where she stood. It was sad. And it was beautiful. And it is over. We have no right to change who she was.»
Κανείς δεν σκότωσε την Κλάρα. Μόνη της το προκάλεσε στον εαυτό της, και αποδέχθηκε τον θάνατο της γενναία. Γιατί να μην το αφήσει όπως είναι και να προχωρήσει παρακάτω; Γιατί του είναι τόσο δύσκολο να αποδεχθεί τον συγκεκριμένο θάνατο μετά από τόσες και τόσες companion που έχει χάσει; (Ναι, αυτό ήταν μια ρητορική ερώτηση.. για ποιον λόγο τραβιέται η αποχώρηση της Κλάρα από το 8×12 μέχρι τώρα; Δεν μπορούν να διαλέξουν το επεισόδιο που θέλουν να φύγει και να φύγει χωρίς πισωγυρίσματα;;).

Αλλά ούτε αυτό δεν φτάνει για να του αλλάξει γνώμη.. και αφού το βλέπει αυτό, η Ashildr πιστεύει πως ήρθε η ώρα ο Doctor να απαντήσει μια ερώτηση που πλανιέται στον αέρα από την αρχή της σεζόν: ποιος ή τι είναι το υβρίδιο; Είναι η Ashildr που είναι μισή άνθρωπος και μισή Mire; Είναι ο Doctor που ίσως είναι μισός Άρχοντας του Χρόνου και μισός άνθρωπος; Ή μήπως είναι….. drum roll please: o Doctor και η Κλάρα. Όχι ένα άτομο, αλλά δύο. Δύο άτομα που για να σώσουν ο ένας τον άλλο, θα έφταναν το σύμπαν στα άκρα του. Και κάπως, όλα αυτά τα ήξερε η Missy 2+ σεζόν πριν, όταν έδωσε για πρώτη φορά στην Κλάρα το τηλέφωνο του TARDIS. Πως όμως; (Ουπς, να μια τρύπα).

 

 

Long story short, επιστρέφουν μέσα στο TARDIS, όπου η Κλάρα έχει πειράξει την συσκευή που θα της έσβηνε την μνήμη.. κατάφερε αυτό που ήθελε όμως; Ένας από τους δυο θα ξεχάσει την ύπαρξη του άλλου. Ποιος όμως;
Ε, επειδή το σενάριο που η companion χάνει την μνήμη της το έχουμε ξαναδει, αυτή τη φορά θα ξεχάσει ο Doctor..
«Run like hell! Run like hell, because you always need to. Laugh at everything, because it’s always funny. Never be cruel and never be cowardly. And if you ever are, always make amends..»

Η σερβιτόρα είναι η Κλάρα. Αφού τον άφησε στη Γη, έμεινε τριγύρω για να βεβαιωθεί ότι θα είναι καλά. Ο Doctor θυμάται κάποιες από τις ιστορίες τους, θυμάται το όνομα της, αλλά τίποτε άλλο – μετά από όλα όσα έκανε, μετά από όλα αυτά τα χρόνια που πέθαινε ξανά και ξανά για να τη σώσει, απλά την ξέχασε. Το τέλος του γλυκού Impossible Girl έφτασε, και για άλλη μια φορά έσωσε τον Doctor – αυτή τη φορά από τον ίδιο του τον εαυτό..
Η Κλάρα μπαίνει μέσα στο TARDIS όπου την περιμένει η Ashildr, και ξεκινάνε για τον Gallifrey έτσι ώστε οι Άρχοντες του Χρόνου να βάλουν την Κλάρα εκεί που ανήκει, εφόσον ο σφυγμός της δεν έχει επανέλθει ακόμα – όμως μπορούν να πάνε the long way around.. ίσως να κάνουν και μερικές στάσεις πρώτα (με το TARDIS που ως δια μαγείας έμαθαν να πιλοτάρουν – σοβαρά τώρα; Εδώ ολόκληρος Doctor και δεν τα καταφέρνει πάντα..).

Τέλος, ο Doctor μπαίνει και εκείνος στο TARDIS του – το οποιο του δίνει καινούργιο, μπλε screwdriver (ορίστε που είχαν λυσάξει μερικοί μετα γυαλιά 😛 ) και ετοιμάζεται για νέες περιπέτειες….! Με το TARDIS όταν φεύγει να χάνει από επάνω του την ζωγραφιά για την Κλάρα, σημάδι πως αυτό ήταν το οριστικό της τέλος..

Συνολικά, ένα σκηνοθετικά πανέμορφο επεισόδιο, που σεναριακά όμως είχε τα θεματάκια του.. πέρα από την αποχώρηση της Κλάρα που σε μερικούς θα αρέσει και σε μερικούς όχι, (έτσι δεν γίνεται πάντα με τις companion; Εμένα δεν με ενθουσίασε αυτό για τέλος της πάντως.. θα προτιμούσα το Last Christmas ή το Face the Raven) υπήρχαν και αρκετά σεναριακά κενά αλλά και ερωτήματα που είχαμε από πριν και δεν απαντήθηκαν.. και που δε νομίζω να απαντηθούν στην συνέχεια. Επίσης θα ήθελα να δούμε τον Gallifrey λίγο παραπάνω, περιμέναμε αρκετό καιρό για να γυρίσει.. ελπίζω στην επόμενη σεζόν να τον δούμε ξανά. Όμως μπορώ να πω πως ήταν αρκετά όμορφο επεισόδιο για να κλείσει η ιστορία της Κλάρα αλλά και μια από τις καλύτερες σεζόν του New Who… και τώρα onwards για τα Χριστούγεννα και την συνάντηση κορυφής με την River Song!! 😀 😀

Βαθμολογία επεισοδίου: 8/10

Πως σας φάνηκε το 9x12 - Hell Bent;

View Results

Loading ... Loading ...
 • 2 χρονια . 2 goddamn years για να βρουμε τον Γκαλιφρει και καταφερνει μεσα σε 10 λεπτα να διωξει τον Ρασσιλον (ατυχης η επιλογη του ηθοποιου για το ρολο , ο Timothy Dalton ειχε προσδωσει στο χαρακτηρα κατι πιο δυνατο-τρομακτικο , ο παππουλης δεν με εκανε να τον μισησω καν , επισης τι μουφα ηταν το γαντι ; την προηγουμενη φορα ηταν πολυ καλυτερο , ξεμειναν απο μεταλλο ; ) , να γινει Lord President , να σκοτωσει τον στρατηγο , να κανει ανω κατω τον πλανητη και να φυγει . ΓΙΑΤΙ ; Ο σκοπος δεν ηταν να γυρισει πισω ; Οσο πωρωση ηταν το φιναλε του 11 αλλα τοσο απογοητευση ηταν το θεμα του Γκαλιφρευ στο 12 . Και εκει που αναφερεται η Μισσυ λεω θα κανει ντου τωρα με το hey missy you re so fine και θα γινει χαμος (ειχα δει press release αλλα ηλπιζα) παλι τιποτα . Δεν βρισκω το λογο που επρεπε να ζησει η Κλαρα και να μονοπωλησει ολο το επεισοδιο . Νομιζω οτι το μηχανημα για τη μνημη το αλλαξε με τα γυαλια του Ντοκτορ , με τον ιδιο τροπο που ανοιξε την οθονη δηλαδη point and think right ? Αυτα . Κριμα που δεν ειδαμε το μεγαλειο του Γκαλιφρευ . Οσο συγκινητικο και αν ηταν οτι τα εκανε ολα αυτα για να σωσει την Κλαρα δεν ηταν αυτο που περιμενα απο το φιναλε ηθελα κατι παραπανω μετα το επικο heaven sent .

 • Panayiotis

  Γκαλιφρευ περιμεναμε, Γκαλιφρευ ειδαμε 2-3 λεπτα!
  Οντως η Κλαρα μονοπολησε το ενδιαφερον του επεισοδιου!
  Σιγα μην πεθαινε ο Μοφφατ χαρακτηρα! Τον ξεχειλωσαν νομιζω τον Ντοκτορ, ειναι υποτιθεται το ατομο που μισει τα οπλα και με συνοπτικες διαδικασιες εκτελει εν ψυχρω τον στρατηγο! Ο Ρασσιλον δυστηχως καρικατουρα!
  Πως αλλαξε η Κλαρα την συσκευη, αφου ειναι για χρηση σε ανθρωπο μονο, οεο?
  Να εδειχναν τη Me να πεταει το Tardis ναι. Αθανατη ειναι, δις χρονια εζησε κατι μπορει να ξερει! Αλλα η Κλαρα, απο που και ως που? Και επιτελους αυτο το ανεκδοτο με το τελος του συμπαντος πρεπει να σταματησει! Καθε τρεις και λιγο εκει ειμαστε και ολο κατι διαφορετικο βλέπουμε… Τελικα λιγο απογοητευμενος απο το επεισοδιο, δεν αξιζε για season finale! Και το τρειλερ του Χριστουγγενιατικου δεν με ενθουσιασε επισης, αρκετα «σαχλο» μου φανηκε. Ιδωμεν…

  Υ.Γ Εκπληκτικη η αναφορα στους Ponds!

  • SavvinaVvi

   Θα συμφωνησω για το »σιγα μην πεθαινε ο Μοφφατ χαρακτηρα»…. παρολο που τον κατηγορουν συνεχεια πως ειναι ‘ακαρδος’ και σκοτωνει τους παντες, στην πραγματικοτητα αποχωριζεται πολυ δυσκολα τους χαρακτηρες του….. για τους Ponds του πηρε 2μιση σεζον και για την Κλαρα αλλο τοσο…. απανωτα δυο companion που κρατησαν τοσο πολυ η καθε μια, δε νομιζω οτι ηταν οτι καλυτερο.

   Για τον Doctor και τα οπλα, απο τη μια και εμενα με ξενισε, απο την αλλη το ολο θεμα του φιναλε ηταν τι θα εκανε ο Doctor αν εφτανε στα ακρα του..

   Οσο για την συσκευη, δε νομιζω οτι ηταν αποκλειστικα για ανθρωπο…. βρισκοντουσαν στον Gallifrey, οποτε η συσκευη ηταν για Αρχοντες του Χρονου. Οποτε οταν ζητησε »συμβατη με ανθρωπο» πιστευω εννοουσε ‘και’ συμβατη με ανθρωπο. Αλλιως ειναι μεγαλη τρυπα..

   • Panayiotis

    Αναιρει ο Μοφφατ τον εαυτο το συνεχως! Ψιλοβαρεθηκα, ας κρατησει μια σταθερα!
    Στο τελος του επετειακου ρωτησε η Κλαρα τον Matt τι ονειρευεται και αυτος απαντησε το σπιτι – Γκαλιφρευ. Και τωρα που εφτασε τα εκανε ολα μπαχαλο…
    Επισης καλο ειναι να αντεχουν οι companions λιγο παραπανω, στον 10ο περασαν τοσοι, στον 11ο μολις 2! Ας μενουν και για 2-3 σαιζον απλα να μην κουραζουν, οπως εγινε με την Κλαρα σε αυτη τη σαιζον

Top