Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > Αφιερώματα > TARDIS > Μέγα αφιέρωμα: TARDIS

Μέγα αφιέρωμα: TARDIS

TARDIS 

Από πού να αρχίσω και που να τελειώσω….ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Αυτό το αφιέρωμα, είναι για κάτι παλιό. Κάτι καινούργιο. Κάτι δανεικό. Κάτι μπλε. Είναι για ένα αντικείμενο, που στη διάρκεια των 50 χρόνων της σειράς ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή και δεν έχει αλλάξει ποτέ μέχρι τώρα, γιατί όπως είπε και ο Steven Moffat «κανείς δεν ήταν τόσο ηλίθιος για να το πειράξει». Έχει συντροφεύσει τον Doctor σε όλα του τα ταξίδια, έχει γνωρίσει όλες του τις companions, και όταν εκείνες φεύγουν και ο Doctor μένει μόνος, του κρατάει συντροφιά μέχρι να βρεί τους επόμενους επιβάτες. Έχει τον δικό του νού, και παρόλο που δεν μιλάει (σχεδόν) ποτέ, παίζει βασικό ρόλο σε όλη τη σειρά. Είναι……είναι ένα σπίτι. Είναι το TARDIS.

Όνομα και γενικά χαρακτηριστικά

Το όνομα του το μαθαίνουμε από το πρώτο επεισόδιο της σειράς το 1963, An Unearthly Child. Η εγγονή του Doctor, Susan Foreman, ισχυρίζεται πως επινόησε το ακρωνύμιο TARDIS από τα αρχικά της πρότασης Time And Relative Dimension In Space (Χρόνος και σχετική διάσταση στον Χώρο). Η ίδια η λέξη όμως, χρησιμοποιείται για να περιγράψει και τα διαστημόπλοια άλλων Time Lords.

Στη σειρά, το TARDIS του Doctor είναι ένα αναξιόπιστο, απαρχαιωμένο TT Type 40, Mark 1 TARDIS. Ο ίδιος λέει πως απλά το δανείστηκε, αλλά στην πραγματικότητα το έκλεψε από το ‘’συνεργείο’’ όταν αποχώρησε από τον πλανήτη καταγωγής του Gallifrey. Αρχικά, υπήρχαν 305 εγγεγραμμένα Type 40s, αλλά όλα τα υπόλοιπα έχουν παροπλιστεί και αντικατασταθεί από καινούργια, βελτιωμένα μοντέλα, πράγμα που το κάνει το μοναδικό που έχει μείνει. Ήταν ήδη παλιό όταν ξεκίνησε τα ταξίδια του ο Doctor, αλλά η ακριβής ηλικία του δεν έχει προσδιοριστεί. Το μόνο που ξέρουμε, είναι πως μέχρι το τέλος της 7ης σεζόν, ο Doctor και το TARDIS ταξίδευαν μαζί για περίπου 1000 χρόνια.

tardis 1

 

Εξωτερικό

Η αμεταμφίεστη εμφάνιση ενός Type 40 TARDIS είναι ένας ασημί κύλινδρος, ελαφρώς μεγαλύτερος από το αστυνομικό κουτί. Η εμφάνιση του μπορεί να αλλάζει λόγω του chameleon circuit, ενός μηχανισμού μεταμφίεσης έτσι ώστε να εναρμονίζεται με το περιβάλλον. Η ιδέα για το αστυνομικό κουτί προήλθε από τον συγγραφέα προσωπικού του BBC Anthony Coburn, και τους βοήθησε να μείνουν εντός του προυπολογισμού της σειράς. Ο πρώτος σχεδιασμός του TARDIS έγινε από τον Peter Brachacki, που δούλεψε ως σχεδιαστής για το πρώτο επεισόδιο. Παρόλο τις αλλαγές που έχουν συμβεί εσωτερικά στην κονσόλα, εξωτερικά έχει μείνει σχεδόν το ίδιο και έχει γίνει το πιο αναγνωρίσιμο αντικείμενο της σειράς.

Από το 1963 εώς το 1966 και την αποχώρηση του William Hartnell ως Doctor, το TARDIS είχε στις πόρτες του το σήμα του St. John Ambulance, όπως είχαν και τα αληθινά αστυνομικά κουτιά. Το σήμα επέστρεψε το 2010, στην πρώτη σεζόν του Matt Smith στον ρόλο.

Η πρώτη και τελευταία φορά που βλέπουμε το TARDIS με άλλη εμφάνιση εκτός του αστυνομικού κουτιού είναι το 1984, στο πρώτο επεισόδιο του Colin Baker ως ο 6ος Doctor. Μετά την αναγέννηση του, προσπαθεί να φτιάξει το chameleon circuit, με αποτέλεσμα το εξωτερικό του TARDIS να καταλήγει να μοιάζει με ένα εκκλησιαστικό μουσικό όργανο.

 

Police public call Box

Το chameleon circuit του TARDIS που κλέβει ο Doctor έχει χαλάσει, έτσι μετά από μια επίσκεψη στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’60, παραμένει κολλημένο στο σχήμα ενός αστυνομικού κουτιού της εποχής.

Όταν ξεκίνησε η σειρά το 1963, το αστυνομικό κουτί ήταν μια συνηθισμένη εικόνα στουςδρόμους της Αγγλίας. Αποτελούσε μια απευθείας τηλεφωνική γραμμή στο τοπικό αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Το ίδιο το τηλέφωνο βρισκόταν μέσα σε ένα μικρό πορτάκι στο εξωτερικό του θαλάμου, ενώ ο θάλαμος χρησιμοποιούνταν σαν γραφείο. Οι ακριβείς διαστάσεις και το χρώμα του TARDIS έχουν αλλάξει αρκέτες φορές στη διάρκεια της σειράς, αλλά κανένα δεν μοιάζει επακριβώς με τα αστυνομικά κουτιά της δεκαετίας του ’60.

Ο τύπος αστυνομικού κουτιού που αντιπροσώπευε το TARDIS ήταν κατασκευασμένο από σκυρόδεμα. Όμως, στη σειρά ήταν κατασκευασμένο από ξύλο και αργότερα από fibreglass, για πιο εύκολη μεταφορά και κατασκευή στην τοποθεσία των γυρισμάτων αλλά και μέσα στα όρια του στούντιο.

 

Ήχος

Ο διακριτικός συνοδευτικός ήχος που ακούγεται κατά την προσγείωση και την απογείωση του TARDIS, δημιουργήθηκε αρχικά από τον Brian Hodgson. Έφτιαξε τον ήχο, σέρνοντας τα κλειδιά του σπιτιού του κατά μήκος των χορδών ενός παλιού πιάνο. Ο ήχος που βγήκε ηχογραφήθηκε και επεξεργάστηκε ηλεκτρονικά, με αποτέλεσμα τον ήχο που όλοι ξέρουμε (και που αν ακούσουμε ποτέ θα τρέχουμε πανικόβλητοι να βρούμε τον Doctor).

Όταν ακούγεται στη σειρά, ο ήχος συνοδεύεται με το φως στην κορυφή του TARDIS που αναβοσβήνει.

Στο επεισόδιο The time of Angels, η River Song λέει στον Doctor πως ο θόρυβος γίνεται επειδή δεν χρησιμοποιεί τα φρένα, ενώ εκείνος της απαντάει πως λατρεύει τον ήχο. Άλλα TARDISes κάνουν τον ίδιο ήχο, όπως αυτό του Master στο επεισόδιο The ultimate foe το 1986. Πράγμα που μας βάζει σε αμφιβολίες για αυτό που είπε η River..ή όλοι οι Time Lords είναι χάλια πιλότοι 😛

Δημιουργία και λειτουργία

Τα TARDIS είναι bioships τα οποία (πιθανότατα) καλλιεργούνται από κοράλλια στον πλανήτη Gallifrey (όπως αναφέρεται στο επεισόδιο The Impossible Planet το 2006) και μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθεί κάποιο. Παίρνουν την δύναμη τους από διάφορες πηγές, αλλά κυρίως από το Eye of Harmony (το Μάτι της Αρμονίας), ένα αστέρι που εκρήγνυται και γίνεται μαύρη τρύπα, σταθεροποιημένο σε μια μόνιμη κατάσταση αποσύνθεσης. Άλλα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του TARDIS (και απαιτούν περιστασιακή αναπλήρωση) είναι ο υδράργυρος, χρονικοί κρύσταλλοι, ενέργεια artron και η ενέργεια huon.

Πριν ένα TARDIS γίνει πλήρως λειτουργικό, πρέπει να ενεργοποιηθεί με το βιολογικό αποτύπωμα ενός Άρχοντα του Χρόνου, το οποίο συνήθως σημαίνει να το βάλει να λειτουργήσει για πρώτη φορά. Το αποτύπωμα συνήθως συμβαίνει από ένα μέρος της βιολογίας των Αρχόντων του Χρόνου, που του δίνει έναν συμβιωτικό σύνδεσμο με το TARDIS και την ικανότητα να αντέχει την σωματική καταπόνηση του ταξιδιού στον χρόνο.

Σύμφωνα με τους νόμους των Αρχόντων του Χρόνου, μη εξουσιοδοτημένη χρήση TARDIS, έχει ως ποινή τον θάνατο. Αν μια συσκευή όμως, ενεργοποιηθεί καταλλήλως, με το αποτύπωμα αποθηκευμένο από το TARDIS, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιοδήποτε είδος.

11th-and-tardis

 

Εσωτερικό

Πέρα από την ικανότητα του να ταξιδεύει στον χώρο και στον χρόνο, το πιο αξιοπρόσεκτο χαρακτηριστικό του TARDIS είναι πως το εσωτερικό του είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ότι φαίνεται στο εξωτερικό. Η εξήγηση για αυτό το ασυνήθιστο φαινόμενο, είναι πως το TARDIS ‘’υπερέχει τις διαστάσεις’’, που σημαίνει πως το εξωτερικό και το εσωτερικό του υπάρχουν σε διαφορετικές διαστάσεις. Ο 4ος Doctor, προσπάθησε (χωρίς επιτυχία) να το εξηγήσει στην companion του Leela, χρησιμοποιώντας την αναλογία του πως ένας μεγαλύτερος κύβος φαίνεται να μπορεί να χωρέσει σε έναν μικρότερο, αν ο μεγαλύτερος κύβος είναι αρκετά μακριά, αλλά και άμεσα προσβάσιμος ταυτόχρονα. (Φαινόμενο Tesseract).

Σύμφωνα με τον Doctor, η μηχανική των διαστάσεων, ήταν ανακάλυψη των Time Lords. (Πάρτε για παράδειγμα τις pokeballs, ή τις τσάντες των Mary Poppins και Hermione Granger που ήταν μεγαλύτερες στο εσωτερικό).

Για τις companions που μπαίνουν για πρώτη φορά μέσα στο TARDIS, η αντίδραση τους συνοδεύεται από σοκ και δυσπιστία, από το επαναλαμβανόμενο μέσα-έξω για να ακουμπήσουν τους τοίχους εξωτερικά και εσωτερικά, αλλά και από τη φράση ‘’είναι μεγαλύτερο από μέσα’’ που ο Doctor λατρεύει τόσο πολύ να ακούει. Παρόλα αυτά, ο 11ος Doctor μένει έκπληκτος και μπερδεμένος, όταν η Clara Oswald στο επεισόδιο The Snowmen αντιστρέφει την συνήθη αντίδραση λέγοντας ‘’είναι μικρότερο στο εξωτερικό’’. (Επίσης, ρωτάει αν έχει κουζίνα, πράγμα που κάνει τον Doctor ακόμα πιο σαστισμένο).

tardis 4

 

Πόρτες και κλείδωμα

Κατά την διάρκεια των classic series από το 1963 εώς το 1989, πέρα από τις εξωτερικές πόρτες του TARDIS, υπήρχαν και ξεχωριστές εσωτερικές πόρτες που οδηγούσαν στο πιλοτήριο. Σχεδόν πάντα ο Doctor ανοίγει τις πόρτες προς τα μέσα, παρόλο που στα κανονικά αστυνομικά κουτιά ανοίγουν προς τα έξω.

Η πόρτα του TARDIS κλειδώνει και ξεκλειδώνει με ένα κλειδί το οποίο κρατάει ο ίδιος, και ενίοτε δίνει αντίγραφο σε κάποιες companions του. Η ασφάλεια της κλειδαριάς είναι διαφορετική σε κάθε επεισόδιο, και λέγεται ότι συνολικά έχει 21 συνδυασμούς.

Ο 1ος Doctor μπορούσε να ξεκλειδώσει τις πόρτες με το δαχτυλίδι του, ενώ ο 3ος είχε πεί, πως το TARDIS διαθέτει ένα είδος ανιχνευτή μεταβολισμού, έτσι ώστε αν κάποιος μη εξουσιοδοτημένος έχει το κλειδί, οι πόρτες παραμένουν κλεδωμένες.

tardis 5

 

Δωμάτια

Εσωτερικά, το TARDIS έχει άγνωστο αριθμό δωματίων και διαδρόμων. Οι ακριβείς διαστάσεις του εσωτερικού δεν έχουν ειπωθεί. Στο επεισόδιο «Journey to the centre of the TARDIS» το 2013, ο Doctor υποστηρίζει πως το TARDIS εσωτερικά είναι άπειρο σε μέγεθος, καθώς το ζωντανό μεταλλικό του κύκλωμα του επιτρέπει να παράγει καινούργια δωμάτια όταν χρειάζονται.

Εκτός από κατοικήσιμους χώρους (όπως τα υπνοδωμάτια διάφορων companions), το εσωτερικό περιέχει έναν βοηθητικό σταθμό ενέργειας (μεταμφιεσμένο σε μια γκαλερί τέχνης), ένα θερμοκήπιο, μπάνιο, τηλεσκόπιο, παιδικό υπνοδωμάτιο, δωμάτιο παιχνιδιού, βιβλιοθήκη, πισίνα, ιατρικό σταθμό, δωμάτιο-ντουλάπα, καθώς και διάφορα γήπεδα squash. Επιπλέον, όλα τα παλιά (αλλά και τα μελλοντικά) πιλοτήρια αρχειοθετούνται χωρίς ο Doctor να το ξέρει, όπως μαθαίνουμε στο επεισόδιο «The Doctor’s Wife», όπου η Idris λέει στον Doctor πως έχει 30 πιλοτήρια, παρόλο που έχουμε δει μόνο 12 αλλαγές έως τώρα.

Επίσης, το TARDIS μας έχει δείξει πως έχει την ικανότητα να ξαναχτίζει και να αναμορφώνει τον εαυτό του. (Όπως στα επεισόδια Voyage of the Damned, Journey to the centre of the TARDIS, κ.α.).

 

ConsoleRoom

Το πιλοτήριο είναι το κυριότερο δωμάτιο του TARDIS που βλέπουμε στη σειρά. Σε αντίθεση με το εξωτερικό, το πιλοτήριο έχει αλλάξει δραματικά αρκετές φορές αυτά τα 50 χρόνια, σχεδόν όποτε γίνεται αναγέννηση, αλλά και ενδιάμεσα. Από την αρχή της σειράς έως τώρα, έχουμε δει συνολικά 13 διαφορετικά πιλοτήρια, εντελώς διαφορετικά το ένα από το άλλο.

Η κυκλική διάταξη του πιλοτηρίου, υποδεικνύει πως σχεδιάστηκε για να πιλοτάρεται από περισσότερα από ένα άτομα. Όπως αναφέρει ο Doctor στο επεισόδιο Journey’s End, το TARDIS απαιτεί έξι πιλότους. Αυτό δικαιολογεί εν μέρει το τρέξιμο του Doctor γύρω γύρω από το πιλοτήριο κατά την διάρκεια της πτήσης, και το γεγονός ότι δεν μπορεί να το πιλοτάρει σωστά. Αν και Time Ladies companions, όπως η Romana στα classic series και η River Song, φαίνονται να το οδηγούν καλύτερα από εκείνον. Επίσης η 11η ενσάρκωση του Doctor φαίνεται να το πιλοτάρει και να ελέγχει τον προορισμό καλύτερα από τις προηγούμενες.

Ένα ακόμα καινούργιο πιλοτήριο, το δεύτερο για τον 11ο Doctor αποκαλύφθηκεστο Christmas special επεισόδιο του 2012, The Snowmen. Παρόλο που η κεντρική κολόνα είναι ακόμα συνδεδεμένη στο ταβάνι (στοιχείο που ξεκίνησε στην ταινία του 1996), τώρα είναι συνδεδεμένη και με τρεις κυκλικές υποδοχές, που έχουν επάνω Gallifreyan symbols και περιστρέφονται με τη φορά του ρολογιού και αντίστροφα, όταν το TARDIS είναι σε πτήση.

Άλλη μια παλαιότερη εκδοχή του πιλοτηρίου, είδαμε στο επετειακό επεισόδιο «The Day of the Doctor», για τα 50 χρόνια της σειράς. Το TARDIS του War Doctor, είχε πιλοτήριο με τοίχους παρόμοιους σε σχεδιασμό με αυτούς που πρωτοείδαμε το 1963, με τους πολλαπλούς δίσκους που φωτίζονται από πίσω.

tardis console classic

 

The round things

Μια από τις (αγαπημένες μου) αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες του εσωτερικού, είναι οικυκλικοί δίσκοι στους τοίχους. Στην ουσία είναι μια κυκλική διακόσμηση που κοσμεί τους τοίχους των δωματίων και των διαδρόμων του TARDIS,καθώς και του πιλοτηρίου.

Κάποιοι κυκλικοί δίσκοι, κρύβουν στο εσωτερικό τους κυκλώματα και συσκευές, καθώς έχουμε δει σε διάφορα επεισόδια τον Doctor να τα σκαλίζει για να φτιάξει κάτι, για παράδειγμα το chameleon circuit. (Κυρίως στα classic series, καθώς από το 2005 και μετά, τον βλέπουμε πιο πολύ να σκαλίζει τα καλώδια κάτω από το πιλοτήριο).

Ο σχεδιασμός τους ποικίλει στην ιστορία της σειράς, από βασική κυκλική εγκοπή με μαύροφόντο, σε ημιδιαφανείς φωτιζόμενους δίσκους σε επόμενες σεζόν. Στην δεύτερη σεζόν, οι περισσότεροι δίσκοι ήταν σκαλισμένοι σαν εσοχές πάνω σε ξύλινη επένδυση, με ελάχιστα διακοσμητικά βιτρό.

Κατά την επιστροφή της σειράς το 2005 και μέχρι το 2010, οι δίσκοι ήταν χτισμένοι σε εξαγωνικές εσοχές στα τοιχώματα. Όμως, μετά την αναγέννηση του Doctor και του TARDIS στα τέλη του 2010, υπάρχει μια σειρά από διαφορετικά σχέδιαδίσκων γύρω από το πιλοτήριο. Αυτό περιλάμβανε κυκλικές οπές σε βαθιές εσοχές μέσα στους τοίχους, στρογγυλούς δίσκους με χάλκινο δακτύλιο γύρω από το εξωτερικό και ένα κεντρικό γυαλί με μπλε φωτισμό.

Στο επετειακό επεισόδιο The Day of the Doctor, είδαμε μια εκδοχή τουπιλοτηρίου και των κυκλικών δίσκων πιο κοντινή σε αυτήν που υπήρχε στα classic series, μέσα στο TARDIS του War Doctor. (Επίσης βλέπουμε τους 10ο και 11ο Doctors να νοσταλγούν τους κυκλικούς δίσκους, αν και μετά από τόσα χρόνια δεν έχουν ιδέα σε τι χρησιμεύουν).

 

Άμυνες

Το TARDIS φαίνεται να έχει μεγάλη αντοχή και μηχανισμούς άμυνας, για να προστατεύεται από εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς κινδύνους. Αν χρειάζεται μπορεί να γίνει προσωρινά αόρατο, και όταν οι άμυνες είναι ενεργοποιημένες φαίνεται να είναι αλεξίσφαιρο. Μπορεί να χρησιμοποιήσει το ζωντανό μεταλλικό του κύκλωμα για να συνεχίσει να επεκτείνεται και να αλλάζει όταν χρειάζεται, όπως είδαμε στο επεισόδιο Journey to the centre of the TARDIS, όπου δημιουργούσε έναν συνεχές λαβύρινθο γύρω από τους επιβάτες, για να σταματήσει την κλοπή ενός κυκλώματος.

Διαθέτει ασπίδα που το προστατεύει από την αλληλεπίδραση με άλλα αντικείμενα μέσα στη δίνη του χρόνου (time vortex), δηλαδή άλλα TARDISes. Όταν ο 10ος Doctor ξεχνάει να ενεργοποιήσει ξανά τις ασπίδες μετά το επεισόδιο The Last of the Time Lords, καταλήγει στην συγχώνευση με το TARDIS της 5ης του ενσάρκωσης στο minisode Time Crash. Αφού καταφέρνει να τα διαχωρίσει και πριν προλάβει να επαναφέρει τις άμυνες, η πλώρη του διαστημοπλοίου ‘’Τιτανικός’’ (το οποίο είναι σχεδιασμένο για να μοιάζει με το ομώνυμο καράβι) διασπάει τα τοιχώματα και εμφανίζεται στο πιλοτήριο. Ο Doctor φτιάχνειτη ζημιά γυρίζοντας πίσω στον χρόνο, σαν η σύγκρουση να μην έγινε ποτέ, και προσγειώνει το TARDIS μέσα στο διαστημόπλοιο.

Επιπλέον, μπορεί να προγραμματιστεί για να εκτελέσει συγκεκριμένες λειτουργίες, με βάση ορισμένες προϋποθέσεις. Ο 9ος Doctor χρησιμοποιεί το Επείγων πρόγραμμα 1 (Emergency Programme One) για να στείλει την Rose ασφαλή πίσω στη Γη, στο επεισόδιο The parting of the ways. Με το ίδιο πρόγραμμα, το TARDIS θα έστελνε την Donna Noble πίσω στην δική της χρονική περίοδο, αν έμενε μόνη της μέσα στο TARDIS για περισσότερο από 5 ώρες, στέλνοντας ένα σήμα στο sonic screwdriver.

Στο επεισόδιο Blink, ήταν προγραμματισμένο να γυρίσει στον Doctor στην ανίχνευση της παρουσίας ενός DVD της Sally Sparrow.

Παρέχει στους επιβάτες του την ικανότητα να καταλαβαίνουν και να μιλάνε άλλες γλώσσες, καθώς και οξυγόνο ακόμα και όταν βρίσκεται ακίνητο στο διάστημα με τις πόρτες ανοιχτές.

Επίσης, φαίνεται να έχει μεγάλη αντοχή καθώς μπορεί να φτάνει τους 3000 βαθμούς χωρίς καν να καψαλίζεται, να αντέχει την πτώση από ύψος μιλίων, και να βουλιάζει άθικτο μέσα σε μεγάλη συγκέντρωση οξέος. Εκτός βέβαια, από περιπτώσεις τεχνολογίας όπλων που δημιουργήθηκαν μετά το TARDIS Type 40, όπως βλήματα των Daleks στο επεισόδιο The parting of the ways, και η πηγή ενέργειας του χωνευτηρίου στο επεισόδιο Journey’s End.

 

The Doctor’s Wife

Στο επεισόδιο The Doctor’s Wife βλέπουμε για πρώτη φορά την συνείδηση του TARDIS να μπαίνει μέσα σε ένα γυναικείο ανθρώπινο σώμα με το όνομα Idris, και να αλληλεπιδρά με τον Doctor μετά από 700 χρόνια που ταξιδεύουν μαζί. Του αποκαλύπτει πως στην πραγματικότητα δεν την έκλεψε, αλλά εκείνη ξεκλείδωσε τον εαυτό της και τον άφησε να μπεί, καθώς ήθελε να δεί το σύμπαν….παρόλα αυτά, κατά την διάρκεια του επεισοδίου, αναφέρεται σε εκείνον ως ‘’ο κλέφτης της’’. Σε αυτό το επεισόδιο, μαθαίνουμε επίσης πως το TARDIS αρχειοθετεί όλα τα διαφορετικά πιλοτήρια χωρίς ο Doctor να το γνωρίζει, και πως μπορεί να διαγράψει ή να δημιουργήσει δωμάτια με τη θέληση της, όταν χρειάζεται, για να προστατεύσει τον ίδιο και τις companions του.

Επίσης, άλλο ένα πράγμα που του αποκαλύπτει όταν την κατηγορεί πως είναι απρόβλεπτη κατά την διάρκεια της πτήσης και δεν προσγειώνεται όπου εκείνος θέλει, είναι πως η περισσότερη απροβλεπτικότητα της ήταν εκ προθέσεως, καθώς δεν πήγαινε πάντα τον Doctor εκεί που ήθελε να πάει, αλλά εκεί που χρειαζόταν να πάει. (Γεγονός που μας δείχνει πως μπορεί ο Doctor να μην είναι και τόσο χάλια πιλότος τελικά). Πάντως, το γεγονός ότι το TARDIS είναι απρόβλεπτο και έχει καθοδήγηση μικρής εμβέλειας σε σχέση με το μέγεθος του σύμπαντος, έχει γίνει σημείο σταθμός στην ιστορία της σειράς.

 

 

Άλλα TARDISes

Η πρώτη φορά που βλέπουμε άλλο TARDIS πέρα από αυτό του Doctor, είναι το 1965, και ήταν του Άρχοντα του Χρόνου Meddling Monk, στο επεισόδιο The Time Meddler.

O Master είχε τουλάχιστον δύο TARDISes, το καθένα από αυτά αρκετά πιο εξελιγμένο μοντέλο από αυτό του Doctor. (Αν και λέγεται πως το ένα από τα δύο το είχε κλέψει από άλλον Άρχοντα του Χρόνου). Το chameleon circuit σε αυτά ήταν πλήρως λειτουργικό, καιτα έχουμε δεί σε διάφορες μορφές, όπως ένα διαστημικό σκάφος, ένα αεροσκάφος concorde, λευκό κύβο, αστυνομικό κουτί, θάμνος δάφνης, δωρικός κίονας, μαρμάρινο τζάκι, άγαλμα της Βασίλισσας Βικτώριας, και πολλά άλλα.

Στο επεισόδιο Traken τον βλέπουμε να μεταμφιέζει το TARDIS του σαν τον Melkur (πλάσμα του πλανήτη Traken), όπου έχει την ικανότητα να περπατάει.

Στο εσωτερικό, το TARDIS του Master ήταν μια μαύρη εκδοχή του πιλοτηρίου του Doctor.

Άλλο ένα TARDIS που βλέπουμε είναι αυτό της Time Lady Rani, του οποίου το εξωτερικό έμοιαζε με ένα μεγάλο ντουλάπι, όταν την είδαμε να επισκέπτεται την πόλη Killingworth στα classic series. Επιπλέον, το έχουμε δει να παίρνει τη μορφή ενεός μεγάλου βάζου, αλλά και γυάλινης πυραμίδας.

Στο πιλοτήριο της, διατηρούσε έμβρυα από τυραννόσαυρους Ρεξ αφού πειραματιζόταν μαζί τους, καθώς και υλικό για την εξαγωγή εγκεφαλικού υγρού, μπουκαλάκια με χημικές ουσίες, αλλά και νάρκες τις οποίες χρησιμοποίησε για να στήσει παγίδα στον Doctor.

Το πιλοτήριο της ήταν μαύρο, κυκλικό και θολωτό, και είχε επιπλέον κουμπιά και διακόπτες από αυτό του Doctor. Οι τοίχοι του πιλοτηρίου της, έμοιαζαν να είναι από σκούρο μάρμαρο, με μεγάλους αδιαφανείς κύκλους. (Τα round things είναι παντού..)

Επίσης, μπορούσε να το ελέγχει με ένα τηλεχειριστήριο που είχε στην ζώνη της.

 

By Savvina

Top