Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > Αφιερώματα > Doctor Who Πλάσματα : Weeping Angels

Doctor Who Πλάσματα : Weeping Angels

»Don’t blink. Don’t even blink. Blink and you’re dead. They are fast. Faster than you can believe. Don’t turn your back, don’t look away, and don’t blink. Good luck.» – 10th Doctor.

 

‘Ετοιμοι; Προσδεθείτε. Έρχομαι με άλλο ένα αφιέρωμα στον κόσμο του Doctor Who που θα σας κάνει να μην κλείνετε μάτι..

Όπως έχουμε ξαναπεί, όταν ο Moffat θέλει να μας τρομάξει, ο εγκέφαλός του μεγαλουργεί, και το καταφέρνει με το παραπάνω. Από την 3η σεζόν της σειράς και μετά, το καταφέρνει με ένα ακόμα τέρας να προστίθεται στις οθόνες μας : τους Weeping Angels.

Ανθρωποειδή αγάλματα με φτερά, και την ικανότητα να κινούνται με τεράστια ταχύτητα..φυσικά, μόνο όταν δεν τους κοιτάς.
Η έμπνευσή τους δίνεται σε παιδικά παιχνίδια όπως »Statues» / »Red light, green light» (ή αλλιώς στο γνωστό μας στα Ελληνικά »αγαλματάκια ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα») και στην θεωρία πως κάθε άγαλμα είναι στην πραγματικότητα ένας Weeping Angel.

 

» Κουνήθηκε. Το άγαλμα στην πλατεία, μπροστά από την καφετέρια που κάθομαι και γράφω το άρθρο, στ’αλήθεια κουνήθηκε. Ή μήπως είναι ιδέα μου με όλα αυτά που πρόκειται να γράψω; Δεν ξέρω…
Να το πάλι. Πως βρέθηκε δίπλα στο παγκάκι; Πάει, έχω αρχίσει και το χάνω…..τι το ‘θέλα κι εγώ να βγώ στις καφετέριες με το laptop αγκαλιά να γράφω για αγάλματα που κουνιούνται; Δεν έμενα σπίτι καλύτερα;
Τέλος πάντων. Ιδέα μου είναι. Στο θέμα μας…. »

Η συνηθισμένη εμφάνιση τους είναι πέτρινα αγάλματα γυναικών που φορούν χιτώνες, και έχουν φτερά. Όμως έχουμε δει και περιπτώσεις στη σειρά, όπου κοινά αγάλματα μετατρέπονται σε Weeping Angels κρατώντας την ίδια μορφή με πριν. (Επίσης στο επεισόδιο »The Angels take Manhattan» η River Song είχε αναφέρει πως οι Weeping Angels έχουν την δυνατότητα να μετατρέπουν συνηθισμένα αγάλματα σε Αγγέλους ή τουλάχιστον να τα ελέγχουν.)
Το πιο αξιοθαύμαστο χαρακτηριστικό τους είναι η ταχύτητα με την οποία κινούνται. Μπορούν να διανύσουν αρκετά μεγάλες αποστάσεις, και να πλησιάσουν το θύμα τους αθόρυβα, κυριολεκτικά σε δευτερόλεπτα.

Χωρίς όμως να τους κοιτάζει κανείς. Όταν κάποιο ζωντανό πλάσμα τα κοιτάζει, γίνονται »κβαντικά κλειδωμένα» πλάσματα, και μετατρέπονται σε πέτρα. Σε αυτή τη μορφή, είναι παγωμένοι, και δύσκολο να καταστραφούν. Έτσι, καταφέρνουν να ζουν χιλιάδες χρόνια, αφού όποιος τα κοιτάζει έχει την πεποίθηση πως είναι αγάλματα. Υπάρχει όμως και ένα μειονέκτημα : αν δύο Άγγελοι κοιτάξουν ο ένας τον άλλον στα μάτια την ίδια στιγμή, θα παγιδευτούν σε πέτρινη μορφή, μέχρι μια εξωτερική δύναμη να τους χωρίσει. Για να το αποφύγουν αυτό, καλύπτουν συνεχώς τα μάτια τους με τα χέρια τους, πράγμα που τους δείχνει σαν να θρηνούν -εξ’ου και το όνομα τους.

weeping-angel-hands

» Δεν είναι. Δεν είναι ιδέα μου. Κουνήθηκε, αυτή τη φορά είμαι σίγουρη. Με πλησιάζει. Μα καλά ολόκληρη πλατεία, γιατί τόσος λίγος κόσμος; Γιατί δεν το κοιτάζει κανείς; Πρέπει να κρατήσω τα μάτια μου πάνω του. Και ανοιχτά. Μέχρι να πληρώσω και να φύγω από δω τουλάχιστον. Που είναι ο Doctor όταν τον χρειάζομαι;
Ηλίθια σερβιτόρα. Δεν με κοιτάζει. Και όσο εγώ προσπαθώ να της κάνω νόημα, ο Άγγελος πλησιάζει. Είμαι σίγουρη τώρα. Η πλατεία έχει ερημώσει..δεν υπάρχει σχεδόν κανείς για να τον κρατάει ακινητοποιημένο. Και όλο και πλησιάζει. Έχω μια παρόρμηση να πάρω τον υπολογιστή και να αρχίσω να τρέχω..αλλά θα πετύχει; Ή θα με προλάβει;
Δεν με νοιάζει. Δεν έχω άλλες επιλογές….. »

 

Τρέφονται με χρονική ενέργεια. Με ένα άγγιγμα, στέλνουν το θύμα τους στο παρελθόν, καιτρέφονται με την δυνητική ενέργεια των χρόνων που τα θύματά τους θα είχαν ζήσει στο μέλλον. Πιο σπάνια, τρέφονται και με ηλεκτρική ενέργεια, ραδιενέργεια, ή ακτινοβολία πράγμα που θα έκανε τα φώτα σε ένα δωμάτιο να αναβοσβήνουν, κάνοντας το πιο εύκολο για αυτούς να μετακινούνται.
Όσο πλησιάζουν σε θύματα που το γνωρίζουν, η μορφή τους μεταμορφώνεται από ήρεμο Άγγελο, σε έναν πιο φρικιαστικό, κτηνώδη Δαίμονα με δόντια που θυμίζουν βαμπίρ και μακριά νύχια.
Αν δεν έχουν ενέργεια για να τραφούν, αρχίζουν να φθείρονται. Γίνονται πέτρα ακόμα και όταν δεν τους βλέπει κανείς, διαβρώνονται με αποτέλεσμα να χάσουν ακόμα και τα φτερά τους, δεν μοιάζουν με την κανονική μορφή τους, και φαίνονται σαν ένα οποιοδήποτε άγαλμα μεγάλης ηλικίας. Επίσης η ταχύτητα τους ελαττώνεται σημαντικά. (Επ. : »The time of the Angels»)
Αυτός είναι και ένας από τους λίγους τρόπους που μπορούν να πεθάνουν. Είτε από την πείνα, είτε από ένα παράδοξο που θα δηλητηριάσει την χρονική ενέργεια από την οποία τρέφονται.

» Που είμαι; Που βρίσκομαι; Όχι στην πλατεία που ήμουνα πάντως. Και σίγουρα όχι στο 2014….
Μα πότε με πρόλαβε; Σε ποιά χρονιά με έχει στείλει; Τι θα κάνω εδώ χωρίς φίλους και οικογένεια;
Πρέπει να βρω κάπου να πάω. Να συνεχίσω να γράφω. Μακριά από αγάλματα. Μακριά από όλα. »

 

Σε όλες τις εμφανίσεις τους στη σειρά, οι Άγγελοι μπορούσαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να εργαστούν ομαδικά.
Επιπλέον, έχουμε δει πως έχουν τεράστια δύναμη, αν και συνήθως δεν σκοτώνουν σωματικά τα θύματα τους. Όταν όμως χρειάζεται να »κλέψουν» την φωνή κάποιου, μπορούν εύκολα να σπάσουν το λαιμό του, και να χρησιμοποιήσουν το μυαλό του, για παράδειγμα για να συζητήσουν με τον Doctor. (Επ. : »The time of the Angels»).

Εκτός από τους γνωστούς μας Αγγέλους, στο επεισόδιο »The Angels takes Manhattan» μας γίνεται γνωστό πως υπάρχουν και μωρά Άγγελοι, τα χερουβίμ. Είναι μικρά αγάλματα, με το μέγεθος και τη μορφή ενός πολύ μικρού παιδιού, και έχουν και αυτά φτερά. Σε αντίθεση όμως με τους μεγαλύτερους, τα μωρά δεν κινούνται αθόρυβα. Αν δεν τα βλέπεις, μπορείς να ακούσεις το χαχανητό και το βήμα τους καθώς σε πλησιάζουν.

» Τους ακούω. Μπορώ και τους ακούω. Κατάφερα και τρύπωσα σε ένα έρημο σπίτι, που είχε ηλεκτρισμό για να φορτίσω τον υπολογιστή. Αλλά δεν είμαι μόνη όπως νόμιζα. Σιγανά γέλια και γρήγορα πατήματα ακούγονται όποτε γυρίζω την πλάτη μου, και μέχρι να κοιτάξω έχουν εξαφανιστεί στις σκιές. Είναι τα μωρά. Είναι τα μωρά των Αγγέλων, και αν δεν κάνω κάτι γρήγορα, θα με προλάβουν και αυτή τη φορά. Μα τι θα κάνουν, θα με στείλουν ακόμα πιο πίσω; Ακόμα δεν έχω καταλάβει σε ποια εποχή είμαι τώρα. 1980; 1990; Δεν έχω ιδέα. Μαντεύω πως είναι κάποια στιγμή πριν γεννηθώ. Ευτυχώς που υπάρχει ηλεκτρισμός, γιατί ο υπολογιστής μου δεν θα άντεχε πολύ ακόμα. Και πρέπει να γράψω. Πρέπει να τα γράψω όλα. »

 

Μία άλλη ικανότητα που διαθέτουν, την οποία έχουμε δει μόνο μια φορά, στα επεισόδια »Time of the Angels» και »Flesh and Stone» στην 5η σεζόν της σειράς, είναι να εμφυτεύσουν μια νοητή εικόνα τους στο μυαλό κάποιου, κοιτάζοντας μέσα στα μάτια τους.
Όταν κάποιος κοιτάζει έναν Άγγελο στα μάτια, ο Άγγελος μπορεί να μολύνει τα οπτικά του κέντρα, δημιουργώντας μια εικόνα στο μυαλό του. Το θύμα θα επηρεάζεται νοητικά από τον Άγγελο, μέχρι ο Άγγελος να είναι πλήρως ανεπτυγμένος, όπου θα δραπετεύσει από το σώμα του θύματος σκοτώνοντας το. Ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτό, είναι κλείνοντας το οπτικό νεύρο.
Με αυτό τον τρόπο σε αυτά τα επεισόδια, είχε μολυνθεί η Amy Pond κοιτάζοντας το ολόγραμμα ενός Αγγέλου που ξεπρόβαλε από μια οθόνη, αφού σύμφωνα με ένα αρχαίο βιβλίο Αγγέλων που διάβαζε η River Song στο επεισόδιο, »ότι παίρνει την εικόνα ενός Αγγέλου, γίνεται το ίδιο Άγγελος».
Με μια ακούσια λεκτική αντίστροφη μέτρηση, η Amy υποδείκνυε τις στιγμές που της είχαν μείνει ως άνθρωπος.
Μπορούσε να αναστείλει την »κυοφορία» του Αγγέλου (όχι όμως και να την εξαλείψει) κλείνοντας τα μάτια της.

 

» Με πρόλαβαν. Ούτε που κατάλαβα πως βρέθηκα εδώ. Αλλά μάλλον πως βρίσκομαι στην ίδια χρονιά με πριν. Τα κτίρια είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που είδα όταν με πήρε από την πλατεία, τα βλέπω από το παράθυρο..αλλά τώρα βρίσκομαι σε έναν όροφο μιας πολυκατοικίας. Πέμπτο; Έκτο; Δεν ξέρω. Κάτι τέτοιο. Και ακόμα δεν ξέρω σε ποια εποχή βρίσκομαι. Ω, αν με έβλεπε κανείς από τους ανθρώπους. Πόσο περίεργη θα πρέπει να φαίνομαι με τον σύγχρονο φορητό υπολογιστή και τα ρούχα μου. Πρέπει να βρω τρόπο να ταιριάξω. Να συνεχίσω να ζω. Άλλωστε, από άποψης μουσικής, πρέπει να βρίσκομαι στην καλύτερη εποχή. Κάτι είναι κι αυτό. Πρώτα όμως πρέπει να σταματήσω να πανικοβάλλομαι. Και να τελειώσω το άρθρο.. »

 

Εμφανίσεις :

–  »They’re coming. The angels are coming for you. But listen, your life could depend on this. Don’t blink. Don’t even blink. Blink and you’re dead. They are fast. Faster than you can believe. Don’t turn your back, don’t look away, and don’t blink. Good luck.» Με αυτή την ατάκα του 10ου Doctor που θα μείνει χαραγμένη για πάντα σε όλους τους Whovians,  τους είδαμε για πρώτη φορά στις οθόνες μας στο επεισόδιο »Blink» της 3ης σεζόν, όπου έστειλαν τον Doctor και την Martha στο 1969, αλλά τους έσωσε η Sally Sparrow ακολουθώντας τα μηνύματα που της άφηνε ο Doctor.

– Ακολούθησαν τα  »Time of the Angels» και »Flesh and Stone» στην 5η σεζόν, όπου ο Doctor, η Amy, και η River Song τους συνάντησαν στον πλανήτη Alfa Metraxis αφού οι Άγγελοι είχαν εξαφανίσει τον πολιτισμό των Aplans.

– Αργούνε να εμφανιστούν ξανά στις οθόνες μας, καθώς τους συναντάμε πάλι στην 7η σεζόν, στο »The Angels take Manhattan» όπου βρισκόμαστε στην Νέα Υόρκη του 1938. Οι Άγγελοι χρησιμοποιούσαν την πόλη ως φάρμα εξ’ αιτίας του μεγάλου πληθυσμού της, και κρατούσαν τα θύματα τους φυλακισμένα στο κτίριο Winter Quay στέλνοντας τα πίσω στο χρόνο εάν προσπαθούσαν να αποδράσουν. Στο επεισόδιο αυτό είδαμε, ότι οι Άγγελοι μπορούν να μεταφέρουν τους ανθρώπους και στο χώρο, εκτός από τον χρόνο.
Σε αυτό το κτίριο κράτησαν για λίγο φυλακισμένο και τον Rory, ο οποίος όμως πηδώντας από την ταράτσα του κτιρίου δημιούργησε ένα παράδοξο (αφού υπήρχε ήδη μια εναλλακτική πραγματικότητα με τον Rory να πεθαίνει εκεί από γηρατειά) που σκότωσε τους περισσότερους Αγγέλους.
Παρόλα αυτά όμως, στο τέλος του επεισοδίου, ένας Άγγελος καταφέρνει μια μικρή νίκη ενάντια στον Doctor, παγιδεύοντας τις companions του Amy Pond και τον σύζυγο της Rory Williams στο παρελθόν για πάντα, και δημιουργώντας ένα σταθερό σημείο στην ιστορία έτσι ώστε ο Doctor να μην τους ξαναδεί ποτέ.

– Για τελευταία φορά τους είδαμε στο επεισόδιο »The Time of the Doctor» όπου μαζί με άλλες φυλές εξωγήινων προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να εισβάλουν στον πλανήτη Trenzalore, που βρισκόταν υπό την προστασία του 11ου Doctor.

 

» Υπάρχει ένας Άγγελος έξω από το δωμάτιο. Μα γιατί με ακολουθούν παντού; Δεν μπορώ να φύγω. Τι θα κάνω; Το παράθυρο είναι ψηλά. Να πηδήξω; Κι αν δεν έχω την ίδια τύχη με τον Rory; Δεν θέλω να
πεθάνω από τώρα. Υπάρχουν τόσες συναυλίες αυτή την εποχή που θα θελα να πάω….αν καταφέρω να βγω από το δωμάτιο.

Δεν μπορώ να φύγω. Και κάθε φορά που ξαναμπαίνω στο δωμάτιο, ο Άγγελος πλησιάζει. Τι θα κάνω;
Είναι κοντά. Ω, είναι τόσο κοντά, με τα γαμψά του νύχια, τα μυτερά του δόντια, και τα ορθάνοιχτα μάτια του…Αλλά πρέπει να συνεχίσω να κοιτάζω. Και όχι στα μάτια. Δεν πρέπει να τον κοιτάζω στα μάτια….. »

 

Σε μια ψηφοφορία του BBC στην οποία συμμετείχαν 2.000 αναγνώστες του περιοδικού »Doctor Who Adventures Magazine» , οι Weeping Angels ψηφίστηκαν το πιο τρομακτικό τέρας του 2007 με 55% των ψήφων.
Ακολούθησαν ο Master με 15%, και τα Daleks με 4% πράγμα αξιοθαύμαστο, καθώς σε παρόμοιες ψηφοφορίες πάντα τα Daleks κατείχαν την πρωτιά.

Επίσης, το 2012 σε μια ψηφοφορία των Radio Times με παραπάνω από 10.000 συμμετοχές, οι Weeping Angels ανέβηκαν ξανά στην κορυφή, με 49,9% των ψήφων ενώ τα Daleks ήρθαν δεύτερα με 17%.

 

» Με πρόλαβε. Για άλλη μια φορά με πρόλαβε. Αυτή τη φορά με έστειλε ξανά πίσω. Βρίσκομαι σε ένα δάσος. Όχι…..πιο πολύ μοιάζει με πάρκο. Υπάρχουν παιδιά που παίζουν, και ενήλικες που περπατάνε αγκαλιασμένοι..και πιο πέρα αμάξια, από αυτά τα παλιά πανέμορφα αμάξια, που τώρα πλέον είναι αντίκες. Ουπς. Συγγνώμη. Εγώ δεν είμαι στο τώρα. Όχι πια. Και αμάξια που τον εικοστό πρώτο αιώνα θα υπάρχουν μόνο σαν αντίκες, λοιπόν. Ίσως τώρα να έχω την ευκαιρία να αποκτήσω μια Impala του ’67. Πάντα ήθελα ένα τέτοιο αμάξι..
Βρήκα μια εφημερίδα παρατημένη σε ένα παγκάκι. 14 Απριλίου 1972. Τα γενέθλια μου είναι σε 6 μέρες….βασικά δεν ξέρω, είναι; Τεχνικά δεν έχω γεννηθεί ακόμα.
Τέλος πάντων. Ένα θετικό είναι πως η σειρά παίζεται ακόμα στη Μεγάλη Βρετανία. Μάλλον πως θα ‘πρέπε να πάω εκεί. Πάντα ήθελα να ζήσω σε αυτή τη χώρα. Πρώτα όμως πρέπει να στείλω ένα γράμμα στους δικούς μου. Θα τους φανεί παράξενο..αλλά τι μπορώ να κάνω; Θα εξηγήσω όσο καλύτερα γίνεται. Αν και..δεν είναι ανάγκη να το κάνω τώρα. Έχω καιρό. Έτσι κι αλλιώς, όποια στιγμή και να το γράψω, και πάλι θα πρέπει να περιμένει για να παραδοθεί το 2014.. »

Κλείνοντας, πιστεύω πως είναι άξιοι αναφοράς οι χαρακτηρισμοί που τους έχει δώσει ο Doctor με το πέρασμα του χρόνου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Weeping Angels είναι »τόσο παλιοί όσο το σύμπαν, αλλά κανείς δεν ξέρει από που προέρχονται» πράγμα που εγείρει το μυστήριο γύρω τους, και ίσως την υποψία ότι η υπόθεση τους έχει ζουμί ακόμα για επόμενες σεζόν.
Τους περιγράφει ως τα πιο μοναχικά είδη ζωής στο σύμπαν, αφού το κβαντικό τους »κλείδωμα» τους το καθιστά αδύνατο να κοινωνικοποιηθούν. Επίσης, ως »την πιο θανάσιμη, πιο δυνατή, και πιο κακόβουλη μορφή ζωής που έχει υπάρξει».
Τέλος, αναφέρεται συχνά σε αυτούς ως »οι μόνοι ψυχοπαθείς του σύμπαντος που σε σκοτώνουν ευγενικά» , γιατί τα θύματα τους δεν τραυματίζονται και έχουν την ευκαιρία να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στο παρελθόν.

 

» Πράγμα που θα κάνω και εγώ τώρα….1972 λοιπόν. Σε 42 χρόνια μπορεί να συναντήσω πάλι γνωστούς και φίλους..μόνο που εγώ θα οδεύω στο τέλος της ζωής μου, ενώ αυτοί θα βρίσκονται εκεί ακριβώς που τους άφησα.
Περίεργη που είναι η ζωή..τέλος πάντων. Ώρα να αντιγράψω το άρθρο σε ένα γράμμα, και να το στείλω στον Ιούνιο του 2014. Ένα αρνητικό είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα το διαδύκτιο. Αν και νομίζω πως θα αντέξω και χωρίς αυτό…..ή ίσως και να εφεύρω και κάτι, και να αλλάξω την ιστορία. Τι να το κάνω αν είμαι εδώ με τόσες γνώσεις για το μέλλον χωρίς να τις αξιοποιήσω;
Δεν έχω δει πουθενά Αγγέλους μέχρι τώρα. Και ελπίζω να μην ξαναδώ. Αυτή η εποχή είναι εντάξει..θα μπορούσα να είμαι πολύ χειρότερα.
Αντίο λοιπόν. Ελπίζω να σου άρεσε το άρθρο μου, αναγνώστη του εικοστού πρώτου αιώνα. Ώρα να εξερευνήσω τον νέο μου κόσμο.. »

By Savvina

  • Pasakos

    Με την αδερφη μου μιμηθηκαμε τους Αγγελους. Εγω εκλεινα τα ματια καθε τοσο και αυτη αλλαζε αθορυβα θεση στο δωματιο πλησιαζοντας με καθε φορα κανοντας τρομακτικες γκριματσες… Ξαφνιαστηκα οταν ειδα οτι ειναι τρομακτικο…

  • achillia

    Tα πιο τρομακτικα πλασματα στο Doctor Who κατα την γνωμη μουυ…. Τι Dalek , τι Cybermen…. Σαν τα weeping angels αλλο τιποτα 😉 Don’t Blink

Top