Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > Αφιερώματα > Doctor Who Πλάσματα: Silence

Doctor Who Πλάσματα: Silence

Silence – Σιωπή

Το επόμενο μας αφιέρωμα, αφορά έναν από τους πιο τρομακτικούς εξωγήινους της σειράς(Silence)! Η φαντασία του Steven Moffat είναι αστείρευτη, και κάθε φορά δημιουργεί πλάσματα ικανά να μας κρατούν ξύπνιους το βράδυ από τον τρόμο……είστε έτοιμοι; Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε την…….εε….κάπου εδώ τα είχα γράψει…..που πήγαν τα χαρτιά από την έρευνα μου; Να πάρει, τα μπέρδεψα πάλι…. Μισό λεπτό να κοιτάξω τις σημειώσεις μου, και ετοιμαστείτε για άλλο ένα αφιέρωμα στον κόσμο του Doctor Who!

Αναμφίβολα ένας από τους πιο τρομακτικούς εξωγήινους που έχει γεννήσει η φαντασία του τωρινού showrunner της σειράς, Steven Moffat. Σκοπός του ήταν να είναι πιο τρομακτικός εχθρός από τους παλαιότερους της σειράς – και νομίζω πως το έχει καταφέρει αρκετά καλά, αφού Matt Smith και Karen Gillan λένε για την Silence :

Matt : «Το τρομακτικότερο τέρας στην ιστορία της σειράς»

Karren : «Η Silence μπορεί πραγματικά να ανταγωνιστεί τους Weeping Angels σε τρόμο»

Η Silence συνεχίζει την τάση του Moffat να χρησιμοποιεί απλές ψυχολογικές ιδέες, για να κάνει τα τέρατα του πιο τρομακτικά.

Η έμπνευση της εμφάνισής τους, προέρχεται από τον πίνακα του Edvard Munch με τίτλο ‘’The Scream’’ :


Επίσης, είναι μερικώς εμπνευσμένοι από μυθολογικές φιγούρες με το όνομα ‘’Men in Black’’ οι οποίοι έγιναν διάσημοι λόγω των θεωριών συνωμοσίας των UFO κατά την διάρκεια του 1950 – 1960. Υποτίθεται πως ήταν άντρες ντυμένοι με μαύρα κουστούμια πουδούλευαν για την κυβέρνηση και δουλειά τους ήταν να κλείνουν το στόμα όσων είχαν επαφές με UFO.  Απ’ ότι λένε οι ιστορίες, κανείς δεν έζησε για να διηγηθεί την συνάντησή του μαζί τους, εξ’ ου και η ομοιότητα τους με την Silence. (Και η ενδυμασία τους, η οποία είναι ένα απλό μαύρο κουστούμι με άσπρο πουκάμισο.)  

Η εμφάνιση τους είναι αρκετά κοντά στην ανθρώπινη, με αλλοιωμένα κάποια φυσικά χαρακτηριστικά. Είναι πιο ψηλοί από τους ανθρώπους, με βολβώδη κεφάλια και γκρι πρόσωπα χωρίς στόμα. Τα μάτια τους είναι μικροσκοπικά σε βαθιές εσοχές στο κρανίο τους, χωρίς σκληρό χιτώνα και εντελώς σκοτεινά.
Δεν έχουν φανερά στόματα, και μιλάνε με βραχνή, λαρυγγώδη φωνή.

Τα μακριά, ζαρωμένα χέρια τους μοιάζουν με τα ανθρώπινα, μόνο που έχουν τέσσερα δάχτυλα σαν πτερύγια.

Μπορούν να απορροφήσουν τον ηλεκτρισμό με τα χέρια τους, ή να τον απελευθερώσουν για να βλάψουν κάποιον. Επίσης είναι αρκετά δυνατοί, ικανοί να θρυμματίσουν ενισχυμένο γυαλί με ένα άγγιγμα.
Μπορούν να κρεμαστούν ανάποδα από ένα ταβάνι σαν τις νυχτερίδες, και δεν πεθαίνουν εύκολα.

 

Που ήμουνα; Α ναι το αφιέρωμα! Μετά από λίγο καιρό απουσίας, επιστρέφουμε με άλλο ένα ταξίδι στον κόσμο της αγαπημένης μας σειράς..Οι εξωγήινοι με τους οποίους θα ασχοληθούμε, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη σειρά-

‘’Silence will fall’’ ήταν η φράση που μας σύστησε σε αυτούς, και λεγόταν στη σειρά κατά τη διάρκεια της 5ης σεζόν το 2010.

Παρόλα αυτά, οι Silence δεν εμφανίστηκαν στη σειρά μέχρι την πρεμιέρα της 6ης σεζόν το 2011, στο επεισόδιο ‘’The Impossible Astronaut’’.
Σε αυτό το επεισόδιο, ένας Silent παρατηρεί τον θάνατο ενός μελλοντικού Doctor στην Utah, από κάποιον ντυμένο με μια στολή αστροναύτη.

Λίγο αργότερα, αναμετρούνται ξανά με μια παλαιότερη εκδοχή του Doctor στο 1969, καθώς χειραγωγούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Μαθαίνουμε ότι υπήρχαν στην Γη από την δημιουργία της, και χειραγωγούσαν μυστικά την ανθρωπότητα και την εξέλιξη της για δικό τους όφελος. Υπαινίχθηκε ότι ήταν υπεύθυνοι για την προσγείωση του Apollo 11 στο φεγγάρι, διότι χρειάζονταν μια ειδική διαστημική στολή για να σκοτώσουν τον Doctor.
Μάλιστα στο ίδιο επεισόδιο, ο Doctor βγάζει βίντεο έναν τραυματισμένο Silent να λέει πως η ανθρωπότητα  πρέπει να τους σκοτώνει την ίδια στιγμή που τους βλέπει, γιατί αλλιώς θα τους χειραγωγούν για πάντα, και το ενσωματώνει στην προσγείωση του Apollo 11 στο φεγγάρι, ένα από τα πιο διάσημα βίντεο στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Πάλι τα μπέρδεψα…..τι έλεγα; Α ναι….οι εξωγήινοι που θα γνωρίσουμε λοιπόν, εμφανίστηκαν στην 6η σεζόν της σειράς, και σε όλη τη διάρκεια της σεζόν (αλλά και της επόμενης) προσπαθούσαν να σκοτώσουν τον Doctor. Ο λόγος ήταν…..εε…..δεν είναι και πολύ ξεκάθαρο, αλλά κάποιο λόγο δε θα είχαν; O Doctor μας δεν είναι και από τα πιο ήσυχα παιδιά……

Όσο η σεζόν προχωράει, μαθαίνουμε πως η αστροναύτης που σκότωσε τον Doctor ήταν η κόρη της Amy και του Rory, Melody Pond, αργότερα γνωστή με το όνομα River Song.

Σαν μωρό, είχε απαχθεί αμέσως μετά την γέννηση της στον αστεροειδή Demons Run, από την Madame Kovarian, αρχηγό της Silence. Σκοπός τους ήταν να την μετατρέψουν σε όπλο κατά του Doctor λόγω των μοναδικών γενετικών της ικανοτήτων. (Επ. : A good man goes to war).

Όταν σε επόμενα επεισόδια ο Doctor και οι companions του την συναντάνε, έχει υποστεί τεράστια πλύση εγκεφάλου και προσπαθεί να σκοτώσει τον Doctor με επιτυχία. Όμως η μητέρα της, Amy, της δείχνει ποια θα γίνει όταν μεγαλώσει, με αποτέλεσμα η River να παρακούσει τις εντολές της και να τον σώσει. ( Επ. : Let’s kill Hitler).

Στη συνέχεια όμως, και όταν η ώρα είναι σωστή, η Madame Kovarian την απαγάγει και την αναγκάζει να παίξει τον ρόλο της στη δολοφονία του Doctor, στην προσπάθεια της να κάνει το γεγονός αυτό ένα σταθερό σημείο στην ιστορία, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να το αλλάξει.

Η River αρνείται ξανά με όλες τις δυνάμεις της, με αποτέλεσμα ο χρόνος να καταρρεύσει, όλη η ιστορία να υπάρξει την ίδια χρονική στιγμή, και πολλοί Silents να εμφανιστούν σε διάφορα σύμπαντα.

Ο Doctor με την βοήθεια της σκηνοθετεί τον θάνατό του για να τα αποτρέψει όλα αυτά, αν και εν τέλει δεν έχει σημασία αφού μαθαίνουμε πως το προκαθορισμένο μέρος του θανάτου του είναι ο πλανήτης Trenzalore.

 

Στο ίδιο επεισόδιο, βλέπουμε πως όσοι δουλεύουν με την Silence έχουν στα μάτια τους eyepatches, ένα είδος σκληρού δίσκου που τους επιτρέπει να διατηρούν την μνήμη τους. Οι Silence όμως έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν εξ αποστάσεως όσους φοράνε τα eyepatches, και προδίδουν την Madame Kovarian σκοτώνοντας την.

Επιπλέον, ο Doctor μαθαίνει πως θέλουν να τον σκοτώσουν για να τον αποτρέψουν να απαντήσει στην αρχαιότερη ερώτηση στο σύμπαν, ένα τρομερό μυστικό που μόνο εκείνος ξέρει, και αν το απαντήσει ‘’Silence will fall’’.

Όπως του λέει ο Dorium Maldovar στο τέλος του επεισοδίου :

’On the fields of Trenzalore, at the fall of the Eleventh, when no living creature can speak falsely or fail to answer, a Question will be asked, a Question that must never ever be answered..
The First Question..the oldest Question in the Universe, that must never be answered. Hidden in plain sight..Doctor Who?’’

Η ερώτηση είναι ο ίδιος ο τίτλος της σειράς, και για να εμποδίσει τον Doctor να την απαντήσει, η Silence προσπαθούσε να κάνει τον θάνατο του ένα σταθερό σημείο στην ιστορία έτσι ώστε να μην φτάσει ποτέ στον πλανήτη Trenzalore και να απαντήσει την ερώτηση. ( Επ. : The wedding of River Song).

Αργότερα αποκαλύπτεται πως η ερώτηση είναι ένα είδος κωδικού, που σκοπό είχε να γνωρίζουν οι Gallifreyans πως είναι ασφαλές να επιστρέψουν στο σύμπαν μας.

silece and 11

Που είχα μείνει; Μα ναι, φυσικά. Ο λόγος λοιπόν ήταν η αποτροπή του Doctor να απαντήσει στην ερώτηση ‘’Doctor Who?’’ στον πλανήτη Trenzalore, διότι αν απαντούσε την ερώτηση-

Οι ρίζες της Silence μας αποκαλύπτονται για πρώτη φορά στο επεισόδιο ‘’The Time of the Doctor’’, το τελευταίο του Matt Smith στον ρόλο.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι ανήκουν στην εκκλησία της Papal Mainframe και είναι γενετικά τροποποιημένοι ιερείς, έτσι ώστε οι μετανοούντες να εξομολογούνταν τις αμαρτίες τους, και να το ξεχνούσαν αμέσως μετά.

Κατά την διάρκεια των εκατοντάδων χρόνων που ο Doctor προστάτευε τον πλανήτη Trenzalore, αφού αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση για να μην ξεκινήσει άλλον έναν Time War, η Papal Mainframe έγινε γνωστή ως η Εκκλησία της σιωπής, βοηθώντας μάλιστα τον Doctor να συνεχίσει την αποστολή του.

Αυτήν την περίοδο όμως, το ‘’Kovarian Chapter’’ αποσπάστηκε από την κεντρική Εκκλησία, και όπως είδαμε προσπάθησε να σκοτώσει τον Doctor νωρίτερα, έτσι ώστε να μην φτάσει ποτέ στον πλανήτη Trenzalore.

Επίσης οι αποστάτες ονομάστηκαν Silence από την προφητεία που προσπάθησαν να σταματήσουν, δηλαδή πως όταν η αρχαιότερη ερώτηση στο σύμπαν απαντηθεί, Silence will fall.

Το πρώτο πράγμα που έκαναν, ήταν να ανατινάξουν το Tardis, το οποίο ακούσια δημιούργησε την ρωγμή στον χώρο και στον χρόνο η οποία οδήγησε τον Doctor στον πλανήτη Trenzalore εξ αρχής.

Το δεύτερο ήταν να μεγαλώσουν ένα παιδί εκπαιδευμένο να τον σκοτώσει, και πάει λέγοντας..

 

….ερώτηση…..ποια ερώτηση; Α ναι σωστά. Αν απαντούσε την ερώτηση, οι Time Lords θα ήξεραν ότι είναι ασφαλές, και θα επέστρεφαν στο δικό μας σύμπαν, με αποτέλεσμα ένας καινούργιος Time War να ξεκινήσει, και το σύμπαν να κινδυνεύσει και πάλι..
Μα που είναι οι σημειώσεις μου επιτέλους; Όλο γράφω και όλο χάνω τον ειρμό της σκέψης μου, δεν θα καταφέρω ποτέ να τελειώσω αυτό το αφιέρωμα..

Για το τέλος του αφιερώματος, άφησα το πιο αξιοθαύμαστο χαρακτηριστικό τους. Τα πλάσματα αυτά, έχουν την ικανότητα να σβήνονται από την μνήμη των ανθρώπων, την στιγμή που παύουν να τα κοιτάζουν. Ως αποτέλεσμα, η ύπαρξη τους είναι μυστική, αφού οποιοσδήποτε τους δεί, το ξεχνάει μόλις κοιτάξει αλλού. (Αλλά όταν τους κοιτάξει ξανά, θυμάται όλες τις προηγούμενες φορές που τους έχει δεί).

Για τον λόγο αυτό, οι Doctor, Amy, Rory και River ζωγράφιζαν το σώμα τους με μαύρο μαρκαδόρο ( τα γνωστά μας ‘’tally marks’’ ) κάθε φορά που τους έβλεπαν, έτσι ώστε μόλις κοίταζαν μακριά να θυμηθούν πως κάτι έχουν ξεχάσει και κάτι κακό συμβαίνει.

Επίσης, οι Silents διαθέτουν την ικανότητα να υπνωτίζουν ανθρώπους, να τους δίνουν διαταγές, και εκείνοι να τις ακολουθούν ακόμα και μετά την συνάντηση, νομίζοντας ότι είναι δικές τους σκέψεις. Αυτός ήταν και ο τρόπος που χειραγωγούσαν την ανθρωπότητα για τόσες εκατοντάδες χρόνια.

Οπότε την επόμενη φορά που θα χάσετε τον ειρμό τον σκέψεων σας χωρίς προφανή λόγο, ξανασκεφτείτε το…..

 

Τα παρατάω. Δεν μπορώ να θυμηθώ για ποιο λόγο γράφω, και κάθε φορά που κοιτάω τις σημειώσεις μου, μπερδεύομαι όλο και πιο πολύ. Αυτό το αφιέρωμα είναι εξαιρετικά δύσκολο….ίσως πρέπει να το συζητήσω με τα υπόλοιπα παιδιά της σελίδας και να γράψω για ένα άλλο θέμα..παραιτούμαι..

By Savvina

  • DeStR0gr

    Πάρα πολύ ωραίο αφιέρωμα! Συγχαρητήρια!!!

    • SavvinaVvi

      Ευχαριστουμε! 🙂

Top