Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > Αφιερώματα > Trivia > Circular Gallifreyan – H γραπτή γλώσσα των Αρχόντων του Χρόνου

Circular Gallifreyan – H γραπτή γλώσσα των Αρχόντων του Χρόνου

 

c g bow ties

Circular Gallifreyan. Ή πιο απλά, η γραπτή γλώσσα των Αρχόντων του Χρόνου. Αλλά ας πάμε λίγο πιο πίσω..

Η αρχαία γλώσσα των Αρχόντων του Χρόνου, ονομαζόταν Old High Gallifreyan. Δεν ήταν γνωστή σε πολλούς, και μέχρι την εποχή του Doctor είχε εξαφανιστεί στην πράξη, για να αντικατασταθεί από τα modern Gallifreyan. Η γραπτή τους μορφή, έμοιαζε σαν μια μίξη Ελληνικών γραμμάτων και μαθηματικών συμβόλων.

Μέσα στον τάφο του Rassilon στο Death Zone του Gallifrey, ένα παλιό ρητό ήταν γραμμένο σε αυτή τη γλώσσα, που εξηγούσε το αποτέλεσμα του ‘’Game of Rassilon’’ (Επεισόδιο : The Five Doctors).

Αυτό το κείμενο, συμπεριλάμβανε τα γράμματα δ3Σχ2 που είχε δοθεί ως το όνομα του Doctor. (Behind the scenes book : The making of Doctor Who, συγγραφείς : Terrance Dicks, Malcolm Hulke, 1972).

Επίσης, στο επεισόδιο ‘’Remembrance of the Daleks’’ το όνομα του Doctor αναφέρεται ως ΘΣ (Theta Sigma).

Ο 11ος Doctor υποστήριζε πως τα O.H.G. είχαν τεράστια δύναμη όταν χρησιμοποιούνταν σωστά, όπως να ανυψώνουν αυτοκρατορίες ή να καταστρέφουν Θεούς. (Επεισόδιο : The time of angels). Όπως φαίνεται στο ίδιο επεισόδιο, η River Song μπορούσε να γράψει στα O.H.G.

Κατά την διάρκεια αλλά και μετά του Last Great Time War υπήρξε μια διαφορετική μορφή για την γραπτή γλώσσα των Αρχόντων του Χρόνου, τα Circular Gallifreyan τα οποία αποτελούνταν από αλληλοσυνδεόμενους κύκλους, ημικύκλια και γραμμές.

Οι δημιουργοί του Doctor Who δεν έκαναν ποτέ τη γλώσσα ή το αλφάβητο των Time Lords επίσημα, αλλά η ευρέως αποδεκτή κοινότητα των fans την γνωρίζει ως Circular Gallifreyan. Στην ουσία είναι ένα fan-based αλφάβητο δημιουργημένο από τον Loren Sherman. Ο ίδιος λέει στην ιστοσελίδα του :

«Πριν το καλοκαίρι του 2011 ήταν απλά ένας ωραίος τρόπος για να γράφω τα αγγλικά, και χρησιμοποιούσα τον οδηγό της Catherine Bettenbender για το αλφάβητο.

Μια μέρα όμως, χρειάστηκε να γράψω κάτι στα Gallifreyan και δεν είχα μπροστά μου το αλφαβητό της. Έτσι το άλλαξα λίγο, και άρχισα να χρησιμοποιώ ένα καινούργιο.

Κάποιοι φίλοι ήθελαν να μάθουν πώς να γράφουν με αυτό, έτσι έφτιαξα έναν οδηγό και τον έβαλα στο site μου.

Υποθέτω ότι μαθεύτηκε γρήγορα, γιατί πριν το καταλάβω, η ιστοσελίδα μου είχε κρασάρει από Whovians που έψαχναν αυτόν τον οδηγό«.

Έτσι, ο Loren Sherman ο οποίος ασχολείται κυρίως με την τεχνολογία, τα computer games, visual effects for films, και άλλα, δημιούργησε έναν οδηγό για την γραφή των Circular Gallifreyan.

Οι λέξεις στα Circular Gallifreyan λοιπόν, γράφονται σε μορφή κύκλου. Η τοποθέτησητον γραμμάτων πάνω στον κύκλο για την δημιουργία της λέξης, ξεκινάει από το κάτω σημείο του κύκλου και προχωράει αντίθετα από την φορά του ρολογιού.

Σύμφωνα

Στο παρακάτω σχεδιάγραμμα φαίνεται η μορφή που έχει το κάθε σύμφωνο, και κάποιοι συνδυασμοί συμφώνων που χρησιμοποιούνται συχνά :

c g 1

 

Όπως φαίνεται, κάθε γράμμα έχει έναν βασικό σχεδιασμό από τους τέσσερις που υπάρχουν :

–         Ένας κύκλος με ένα μικρό κενό που λείπει από τον πάτο, και δύο γραμμές που εκτείνονται έξω σε κάθε πλευρά του κενού.

–         Ένας κύκλος με μια οριζόντια γραμμή από κάτω.

–         Μισός κύκλος με δύο γραμμές που εκτείνονται από τις άκρες του ανοιχτούτόξου.

–         Και ένας κύκλος με μια οριζόντια γραμμή που τον διαπερνά.

Στην πρώτη και στην τρίτη περίπτωση, όταν τοποθετούμε το γράμμα επάνω στον κύκλοτης λέξης, ‘’κόβουμε’’ τον κύκλο της λέξης έτσι ώστε να μοιάζει με έναν από τους δύο σχεδιασμούς. Στις άλλες δύο περιπτώσεις, ο πλήρης κύκλος τοποθετείτε μέσα στον κύκλο της λέξης.

Επίσης, εκτός από τα γράμματα B, J, T και TH, τα υπόλοιπα έχουν μια από τις πέντε τροποποιήσεις που υπάρχουν, οι οποίες εφαρμόζονται επάνω δεξιά στον κύριο σχεδιασμό. Οι πέντε τροποποιήσεις είναι :

–         Δύο τελείες.

–         Τρείς τελείες.

–         Τρείς κατακόρυφες γραμμές.

–         Μια κατακόρυφη γραμμή.

–         Δύο κατακόρυφες γραμμές.

Στην παρακάτω εικόνα φαίνονται τα σύμφωνα όπως γράφονται μέσα στην λέξη :

c g 2

 

Σημειώσεις :

–         Στο αλφάβητο των Circular Gallifreyan όπως ίσως ήδη προσέξατε, δεν υπάρχει το γράμμα C. Αντί για αυτό, χρησιμοποιούμε το γράμμα K ή το S ανάλογα με τον ήχο του C στην λέξη. Παράδειγμα : αν θέλουμε να γράψουμε την λέξη Cat, στην πράξη θα χρησιμοποιήσουμε τα γράμματα K, a, t.

–         Διπλά γράμματα (είτε είναι σύμφωνα ή φωνήεντα) μπορούν να γραφτούν χωριστά ή ως διπλοί κύκλοι.

–         Τα γράμματα W, T, R μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουν τις λέξεις να αλληλοσυνδέονται μεταξύ τους.

Φωνήεντα

Τα φωνήεντα αποτελούνται από μικρότερους κύκλους, που είτε συνδέονται στο σύμφωνο που προηγείται, ή στέκονται μόνα τους.

Στην παρακάτω εικόνα φαίνονται και τα πέντε φωνήεντα πάνω στον κύκλο της λέξης μόνα τους, αλλά και συνδεδεμένα με σύμφωνα.

c g 3

 

Πιο αναλυτικά, τα πέντε σύμφωνα είναι ως εξής :

–         A : ένας μικρός κύκλος ακριβώς έξω από την κύρια γραμμή της λέξης.

–         E : ένας μικρός κύκλος είτε στο κέντρο της γραμμής της λέξης, είτε στο κέντρο μέσα σε κάθε σύμφωνο.

–         I : ένας μικρός κύκλος στο κέντρο της γραμμής της λέξης ή στο κέντρο μέσα σε κάθε σύμφωνο, με μια γραμμή που εκτείνεται προς το εσωτερικό της λέξης.

–         O : ένας μικρός κύκλος ακριβώς μέσα από την κύρια γραμμή της λέξης όταν στέκεται μόνο του, αλλά όταν συνδέεται με ένα σύμφωνο διχοτομείται από την εσωτερική γραμμή του γράμματος.

–         U : ένας μικρός κύκλος στο κέντρο της γραμμής της λέξης ή στο κέντρο μέσα σε κάθε σύμφωνο, με μια γραμμή που εκτείνεται προς το εξωτερικό της λέξης.

Σημειώσεις :

–         Συνήθως τα φωνήεντα συνδέονται με το φωνήεν που είναι πριν από αυτά. Μπορούν όμως να σταθούν και μόνα τους σε μια λέξη, ανάλογα με την προτίμηση του γραφέα.

–         Συνήθως αφήνουμε ένα φωνήεν να σταθεί μόνο του, όταν θέλουμε να επιμυκήνουμε μια μικρή λέξη. (π.χ. the, bow, are, κλπ).

–         Εάν μια λέξη αρχίζει από φωνήεν ή υπάρχουν δύο φωνήεντα στη σειρά, αναγκαστικά ένα φωνήεν θα σταθεί μόνο του γιατί δεν υπάρχει σύμφωνο για να συνδεθεί.

Παράδειγμα

Ας δούμε για παράδειγμα την λέξη Elephant γραμμένη σε Circular Gallifreyan στην παρακάτω εικόνα :

c g example

 

– Η λέξη ξεκινάει από το κάτω μέρος του κύκλου, και εξελίσσεται αντίστροφα από τηφορά του ρολογιού.

– Τα γράμματα P και H συνδέονται με δύο γραμμές. Αυτό συμβαίνει επειδή και τα δύο γράμματα, έχουν σαν τροποποιητή δύο γραμμές. Ανάλογα με την κρίση του γραφέα, αυτές οι δύο γραμμές μπορεί να ενώνονται ή και όχι, ανάλογα πως του φαίνεται καλύτερο. Αρκεί το κάθε γράμμα να έχει από δύο γραμμές για να διαβάζεται σωστά.

– Το γράμμα N, έχει σαν τροποποιητή μια γραμμή. Όπως φαίνεται στην εικόνα, αυτή η γραμμή εκτείνεται έξω από τον κύκλο της λέξης.

Όσο η γραμμή δεν αγγίζει κάποιο άλλο γράμμα που δεν θα έπρεπε να έχει γραμμές, μπορεί να επιμυκηνθεί όσο θέλει ο γραφέας.

– Όπως φαίνεται στην εικόνα, το πρώτο γράμμα της λέξης E, στέκεται μόνο του, ενώ τα επόμενα φωνήεντα e και a είναι συνδεδεμένα με το σύμφωνο που προηγείται από αυτά.

Σημεία στίξης

Στον κύκλο της πρότασης, μπορούν να προστεθούν σημεία στίξης, στην άκρη του κύκλου. Τα σύμβολα για τα σημεία στίξης είναι τα εξής :

c g marks

 

Προτάσεις

Όπως αναφέρθηκε πιο πριν,  οι προτάσεις αποτελούνται από έναν μεγαλύτερο κύκλο. Οι κύκλοι των λέξεων που τις αποτελούν, τοποθετούνται μέσα στον κύριο κύκλο της πρότασης, και διαβάζονται όπως και οι λέξεις : από το κάτω μέρος του κύκλου και με φορά αντίθετη των δεικτών του ρολογιού.

Συνήθως οι προτάσεις αποτελούνται από δύο κύκλους, έτσι ώστε στον εσωτερικό να τοποθετούνται τα σημεία στίξης.

Στην επόμενη εικόνα φαίνεται ένας εύκολος οδηγός από τον Loren Sherman για το γράψιμο της πρότασης ‘’Bow ties are cool’’ :

c g ex

 

Σίγουρα υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις, και αρκετά αλφάβητα αλλά αυτό είναι το πιο διαδεδομένο και εύκολο. Have fun!

Και τώρα που μάθατε (ελπίζω) πώς να διαβάζετε/γράφετε και εσείς στα Circular Gallifreyan..προσπαθήστε να διαβάσετε τις παρακάτω εικόνες….οι απαντήσεις θα υπάρχουν στα σχόλια.

1) 

try 1

2)

try 2

 

3)

try 3

 

Οι οδηγοί των Catherine Bettenbender και Loren Sherman για τα Circular Gallifreyan: cbettenbenbender.deviantart.com/gallery/33798145
www.shermansplanet.com/gallifreyan

Πηγές :

tardis.wikia.com/wiki/Gallifreyan_(language)
timeturners.wikidot.com/circular-gallifreyan
www.wikihow/Write-in-Gallifreyan

By Savvina

Top