Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > Seasons > Series 8 > Christmas 2014 Special > Christmas Special 2014 – Last Christmas – Facts File: Αναφορές του επεισοδίου

Christmas Special 2014 – Last Christmas – Facts File: Αναφορές του επεισοδίου

Αναφορές σε παλαιότερα επεισόδια, ηθοποιούς, ιστορίες και άλλα, του Χριστουγεννιάτικου επεισοδίου της 8ης σεζόν «Last Christmas» από το BBC:

Η ανάγνωση του επεισοδίου έγινε την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου του 2014 και τα κυρίως γυρίσματα λιγότερο από μία βδομάδα αργότερα, τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου. Σκηνοθέτης του επεισοδίου ήταν ο Paul Wilmshurst, ο οποίος είχε αναλάβει προηγουμένως το «Kill the Moon» και το «Mummy on the Orient Express». Πρόκειται, επίσης, για το πέμπτο Χριστουγεννιάτικο επεισόδιο που γράφτηκε από τον Steven Moffat.

Είναι το ενδέκατο επεισόδιο του Doctor Who που προβάλλεται στις 25 Δεκεμβρίου και το δέκατο Χριστουγεννιάτικο από την επιστροφή της σειράς, το 2005. Μόνο ένα επεισόδιο προβλήθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων, κατά τον 20οο αιώνα, το «The Feast of Steven» που αποτελούσε το έβδομο μέρος της περιπέτειας του 1965/66, «The Daleks’ Master Plan». Στο κλείσιμο εκείνου του επεισοδίου, ο o Doctor λέει «Όλως τυχαίως, καλά Χριστούγεννα σε όλους εσάς στο σπίτι!». Ο ήχος του χαιρετισμού χρησιμοποιήθηκε στο trailer του BBC για το Last Christmas.

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά Χριστουγεννιάτικο επεισόδιο, με την Jenna Coleman στο ρόλο της Clara. Επίσης, για τρίτη συνεχόμενη φορά παρουσιάζεται ο Dan Starkey, παρόλο που έχει υποδυθεί διάφορους χαρακτήρες σε κάθε μία από αυτές τις εορταστικές περιπέτειες… Το 2012, τον είδαμε στη γνωστή μεταμφίεση του Strax για το «The Snowmen», ενώ το 2013 τον βρήκε να υποδύεται δύο –διαφορετικούς- πολεμιστές Sontaran. Στο «Last Christmas» είναι ο Ian, το ελαφρώς φιλοπόλεμο ξωτικό.

Το τραγούδι που βλέπουμε να χορεύει η Shona είναι το «Merry Xmas Everybody», αρχικά μια επιτυχία για τους Slade, γραμμένο από τα μέλη του συγκροτήματος, Noddy Holder και Jim Lea. Έφτασε στο νούμερο ένα του UK singles chart στις 15 Δεκεμβρίου του 1973, δηλαδή την ίδια μέρα που η Sarah Jane Smith έκανε το ντεμπούτο της στη σειρά και οι Sontarans εμφανίστηκαν για πρώτη φορά, κατά τη διάρκεια του πρώτου επεισοδίου του «The Time Warrior».  Το τραγούδι ακούγεται, επίσης, στο «The Christmas Invasion», στο γκαράζ του Mickey, και στο «The Runaway Bride» .

Ο Michael Troughton, του οποίου πατέρας είναι ο Patrick Troughton και ο δικός μας 2ος Doctor, υποδύεται τον Professor Albert. Αδελφός του Michael είναι o David Troughton, που έχει επίσης εμφανιστεί σε αρκετά επεισόδια, κυρίως ως Professor Hobbes στο «Midnight» και ως King Peladon στην περιπέτεια του 3ου Doctor, «The Curse of Peladon».

Οι τίτλοι έναρξης έχουν μία εορταστική πινελιά! Υπάρχει χιόνι πάνω και γύρω από το TARDIS, καθώς αυτό στριφογυρίζει, σηματοδοτώντας ότι τα τρία –τότε- πρόσφατα επεισόδια του Doctor Who παρουσίαζαν το κάθε ένα μία ελαφρώς διαφορετική έκδοση της σειράς των τίτλων.

Ο χαρακτήρας του Nick Frost ονομάζεται Santa Claus, ένα όνομα που προέρχεται από τον Άγιο Νικόλα (Saint Nicholas), έναν επίσκοπο του 4ου αιώνα στον οποίο λέγεται ότι άρεσε να μοιράζει δώρα στα κρυφά.

 

Η εικόνα του Doctor να βοηθά τη γριά Clara να πάρει ένα Χριστουγεννιάτικο μπισκότο μας φέρνει στη μνήμη την σκηνή του «The Time of the Doctor» που η Clara βοηθά τον 11ο Doctor με ένα μπισκότο, καθώς ο ίδιος έχει γίνει πολύ αδύναμος, για να το καταφέρει μόνος του. Επίσης, η στιγμή που λέει «Μη με χαιρετάς!» μας θυμίζει το «Death in Heaven» που, αφού ο Ahmed τον χαιρετά, ο Doctor απαντά «Ω, μην το κάνεις αυτό! Μοιάζεις σαν να προκαλείς στον εαυτό σου διάσειση…»

Όταν η Ashley αναφωνεί «ο Θεός να μας ευλογεί, όλους μας!», παραθέτει τα λόγια του Tiny Tim, ενός από τους κύριους χαρακτήρες της νουβέλας του 1843, A Christmas Carol, του Κάρολου Ντίκενς.

O John Hurt σε φωτογράφηση για την ταινία Alien
O John Hurt σε φωτογράφηση για την ταινία Alien

Το «Alien», η κλασσική ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1979 που σκηνοθέτησε ο Ridley Scott, ελέγχεται κατά τη διάρκεια των «σκηνών ονείρου» και είναι στη λίστα της Shona που διαβάζει, αφού έχει ελευθερωθεί από την επήρεια των Kantrofarri. Στην ταινία πρωταγωνίστησε ο John Hurt, ο οποίος υποδύθηκε τον War Doctor παραπάνω από 30 χρόνια αργότερα σε τρείς περιπέτειες του Doctor Who.

Οι άλλες δύο ταινίες στη λίστα της Shona είναι η «The Thing from Another World», ταινία του 1951 γυρισμένη από τον Christian Nyby, στην οποία κάποιοι επιστήμονες βρίσκουν ένα χτυπημένο εξωγήινο διαστημόπλοιο στην Ανταρκτική, και το «Miracle on 34th Street», η διάσημη ιστορία ενός ανθρώπου ισχυρίζεται ότι είναι ο Άγιος Βασίλης, παρόλο που η λίστα δε διευκρινίζει ποια έκδοση –την original ή την επανέκδοση- σκοπεύει να δει η Shona. Η ταινία «Ghostbusters» (Ivan Reitman/1984) αναφέρεται, επίσης, όταν τίθεται η γνωστή ερώτηση «Ποιον θα φωνάξεις;». ο 10ος Doctor είχε χρησιμοποιήσει την ίδια ακριβώς φράση στο «Army of Ghosts», και στο «Hide» η Clara ισχυριζόταν πως αυτή και ο Doctor ήταν κυνηγοί φαντασμάτων.

Μετάφραση: Ειρήνη Μπάδα

Top