Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > Slider > Αφιέρωμα: Οι γυναίκες του Doctor

Αφιέρωμα: Οι γυναίκες του Doctor

Όταν ακούμε τις λέξεις »σύζυγος» και Doctor στην ίδια φράση, το μυαλό μας πάει σε μια συγκεκριμένη γυναίκα που έχουμε δει στη σειρά. Άντε σε δύο, αν μετρήσουμε και την αγαπημένη Idris. Είναι όμως οι μοναδικές; Η απάντηση είναι.. surprise! Υπάρχουν κι άλλες 😉
Σε όλη την σειρά υπάρχουν αναφορές και νύξεις στην γεματούλα ερωτική ζωή του Doctor. Ποιες είναι όμως οι υπόλοιπες;
Αυτό αναρωτήθηκα λοιπόν, και είπα να φτιάξω αυτό το αφιέρωμα…. πάμε λοιπόν να δούμε:  ποιες άλλες έχουν δεθεί με τον Doctor με τα δεσμά του γάμου– και όχι μόνο! Αρραβωνιαστικές,  κοπέλες, παρ’ολίγον σύζυγοι κλπ – γιατί.. 1200 χρόνια είναι αυτά, πως να τα περάσει μόνος του;

Σύζυγος 1η

Θα προσπαθήσω να τα πάρω με χρονολογική σειρά. Ο πρώτος Doctor όπως γνωρίζουμε, μεταξύ άλλων companions ταξίδευε και με την εγγονή του, Susan Foreman. Αν το πάρουμε με τη λογική, για να έχει εγγονή πρέπει να έχει παιδιά.. και για να έχει παιδιά πρέπει να έχει σύζυγο. Για αυτήν την σύζυγο και τα παιδιά όμως δεν έχει γίνει καμία αναφορά σε όλη τη διάρκεια της σειράς!

Υπάρχουν θεωρίες και φήμες πως η γυναίκα του αυτή πέθανε, και εξ αιτίας αυτού του γεγονότος ο Doctor άφησε τον Gallifrey, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο και επιβεβαιωμένο στην οθόνη.
Το όνομα της λέγεται πως  ήταν Arkytior, που στα High Gallifreyan σημαίνει Rose (όπως και το Susan) – εξ ου και το όνομα της πρώτης companion στην επιστροφή της σειράς.
Επίσης υπάρχει και μια θεωρία που λέει πως οι Άρχοντες του Χρόνου δεν αναπαράγονται με τον γνωστό τρόπο, αλλά in vitro, σε »εργαστήρια». Οπότε, τι την ήθελε τη σύζυγο; 😛
Πολλές απορίες και μυστήρια γύρω από την ύπαρξη της, και κάτι μου λέει πως απάντηση δεν θα πάρουμε ποτέ..

Σύζυγος 2η: Ελισάβετ I

Αρκετές αναγεννήσεις μετά (πράγμα που δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλος γάμος πιο πριν για τον οποίο δε γνωρίζουμε), ο 10ος Doctor στο επετειακό επεισόδιο για τα 50 χρόνια της σειράς, δένεται με τα δεσμά του γάμου με τη Βασίλισσα Ελισάβετ Ι, το έτος 1562. Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η πρώτη που είχε μια ‘ασυγχρόνιστη’ σχέση με τον Doctor, πολύ πριν την γνωστή μας River Song, καθώς όπως θα δούμε παρακάτω τον έχει συναντήσει πάνω από μια φορές (και υποννοούνται πολλές περισσότερες).

Βέβαια η πρόταση γάμου δεν έιχε σκοπό αυτό – ο Doctor πιστεύε πως ένα Zygon έχει πάρει τη θέση της, οπότε την ζήτησε σε γάμο για να επιβεβαιωθεί (wtf Doctor; Αυτή ήταν η πιο έξυπνη ιδέα που είχες για να δεις αν είναι άνθρωπος ή όχι; 😛 ). Όμως το Zygon τελικά είναι το άλογο και ο γάμος γίνεται κανονικότατα με μάρτυρες τους War Doctor, 11ο Doctor και την Clara Oswald. Επειδή όμως έχουμε και έναν Time War στην μέση, αμέσως μετά την ανταλλαγή των γαμήλιων όρκων (και εννοώ ΑΜΕΣΩΣ μετά) ο Doctor μας (και οι τρεις Doctor μας μάλλον, μαζί με την companion μας) την αφήνουν σύξυλη και εξαφανίζονται με το TARDIS. Και μετά το τέλος όλης της ιστορίας, ο 10ος Doctor δεν γυρίζει ποτέ πίσω για να εκτελέσει τα συζυγικά του καθήκοντα.. (Επεισόδιο: «The Day of the Doctor»).

Νομίζω πως αυτό εξηγεί τον λόγο που στην εμφάνιση της το 1599, η Βασίλισσα με τον που τον βλέπει εξοργίζεται και τα μόνα λόγια που βγαίνουν από το στόμα της είναι η διαταγή να του πάρουν το κεφάλι! 😛 (Επεισόδιο: «Shakespeare Code»).

Βέβαια η ιστορία τους δεν είναι μόνο αυτή. Η πρώτη φορά που ο Doctor συναντάει τη Βασίλισσα είναι στην αρχική του μορφή – ο 1ος Doctor την είδε ως εικόνα του Time-Space Visualiser (Επεισόδιο: «The Chase»).

Φτάνοντας στο τελευταίο του επεισόδιο, ο 10ος Doctor -να προσθέσω πως φοράει χαβανέζικο κολιέ από λουλούδια και η σκηνή διαδραματίζεται στα χιόνια, στα όρη στα άγρια βουνά- καθώς διηγείται στον Ood Sigma τις περιπετειές του, αναφέρει: «Got married, that was a mistake – to good Queen Bess, and let me tell you her nickname is no longer.. never mind that» – μια επιβεβαίωση πως γύρισε πίσω για την ολοκλήρωση του γάμου ίσως; (Επεισόδιο: «The End of Time part 1»).

Πολύ μακριά στο μέλλον (in a galaxy far, far away – όχι λάθος, αυτό είναι από αλλού), η Elizabeth X σχολιάζει την σχέση του Doctor με την Virgin Queen όπως την αποκαλούσαν (που να ‘ξεραν) υποννοώντας ότι κάποια στιγμή ολοκλήρωσαν το γάμο τους – τότε γιατί τόσα νευράκια η Βασίλισσα στο επεισόδιο με τον Shakespeare; Μήπως ο Doctor μας γύρισε, αλλά την κοπάνησε πάλι μετά από λίγο; 😛 (Επεισόδιο: «The Beast Below»).

Άλλο ένα πρόσωπο που έχει αναφέρει αυτή τη σχέση είναι o Dream Lord, ο οποίος είπε για την ‘Liz the First’ : «Well, she though she was the first». Αν εννούσε σχετικά με τον Doctor, ξέρουμε ήδη πως υπήρχαν κι άλλες πιο πριν… 😉 (Επεισόδιο: «Amy’s Choice»).

Επίσης, ο 11ος Doctor σε συζήτηση του με τον Dorium Maldovar σχετικά με τα πράγματα που είχε χρόνο να κάνει, αναφέρει πως «Liz the First is still waiting to elope with me in a glade». (Επεισόδιο: «The Wedding of River Song»).

Σύζυγος 3η: Merilyn Monroe

Η γνωστή celebrity της Αμερικής στα μέσα του 20ου αιώνα, ήταν και εκείνη σύζυγος του Doctor!
Όπως ανέφερε ο ίδιος ο 11ος Doctor, το 1952 συναντήθηκαν σε ένα πάρτυ του Hollywood και εκείνος ‘καταλάθος’ (άστα αυτά, σε μάθαμε τώρα 😛 ) δέχτηκε να την παντρευτεί. Επίσης είπε πως προσπάθησε να το αποφύγει, αλλά κατέληξε να φύγει από το πάρτυ μαζί της και να την παντρευτεί.

Η Merilyn είχε και τον αριθμό του Doctor και αργότερα προσπάθησε να τον καλέσει – αλλά εκείνος αρνήθηκε την νομιμότητα του παρεκλησιού που έγινε ο γάμος (Επεισόδιο: «A Christmas Carol»).

Σύζυγος 4η: River Song

Η γνωστή και αγαπημένη! Κόρη των Amy και Rory Pond, παιδί του TARDIS και Time Lady. Έχει αναγεννηθεί τρεις φορές αλλά βρίσκεται στην τελευταία της αναγέννηση, γιατί χρησιμοποίησε όσες τις απέμειναν για να γιατρέψει τον Doctor – από το δηλητήριο που η ίδια του έδωσε. Επίσης, είναι μια από τους ελάχιστους ανθρώπους στον κόσμο που γνωρίζουν το όνομα του Doctor. Και πάμε τώρα στα του γάμου:

Μέσα στην στολή αστροναύτη που την έχει βάλει η Silence, η River Song αρνείται να σκοτώσει τον Doctor με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα εναλλακτικό timeline όπου όλος ο χρόνος συμβαίνει την ίδια στιγμή. Ο Doctor για να γυρίσει τον χρόνο στην κανονική του ροή και να επιστρέψει στον θάνατό του την παντρεύεται, με μάρτυρες την Amy και τον Rory – ενώ μυστικά της αποκαλύπτει πως θα σκηνοθετήσει τον θάνατο του για να την πείσει να ολοκληρώσει τον γάμο. Παρόλο που μετά από τον γάμο τους αυτός ο παράλληλος χρόνο σβήνεται, όλα τα υπόλοιπα επεισόδια παίρνουν τον γάμο ως κανονικό γεγονός.

Είναι όμως; Στη σκηνή του γάμου  ο Doctor της ψιθυρίζει στο αυτί «look in my eye» για να της δείξει πως βρίσκεται μέσα στο ρομπότ Teselecta και σκοπεύει να σκηνοθετήσει τον θάνατο του – πριν το κάνει αυτό όμως, της λέει πως θα της αποκαλύψει το όνομα του για να είναι έγκυρος ο γάμος. Επίσημα πάντως, στεφάνι δεν έχουμε δει 😛 Όμως σε πολλά επεισόδια υπάρχουν υποννοούμενα πως ο γάμος τους έχει ολοκληρωθεί πολλές φορές.. 😉

Αρραβωνιαστικά: Cameca

Παγιδευμένος στην Αίγυπτο μαζί με τους Susan, Ian, Barbara και με το TARDIS του κλειδωμένο σε έναν ναό, ο 1ος Doctor μας δεν έχει και πολλά να κάνει. Για αυτό και όταν γνωρίζει την Cameca, μια γυναίκα της φυλής των Αζτέκων, η παρέα της τον βοηθάει να περάσει τον χρόνο του – και έχει και μια ελπίδα πως μπορεί να τον βοηθήσει να φύγει. Όταν όμως μοιράζεται μαζί της μια κούπα κακάο, σύμφωνα με τους νόμους της εποχής, είναι πλέον αρραβωνιασμένος μαζί της!

Στο τέλος της ιστορίας η Cameca βοηθάει τον Doctor και τις companions του να φτάσουν στο TARDIS και να φύγουν, γνωρίζοντας πως δεν θα τον ξαναδεί ποτέ – και ο Doctor φεύγει με μια καρφίτσα από εκείνη ως τεκμήριο της αγάπης της. (Επεισόδιο: «The Aztecs»).

Οι…. άλλες:

Romana II

Companion του 4ου Doctor, η δεύτερη αναγέννηση της Time Lady Romana ταίριαξε πολύ με τον χαρακτήρα του Doctor Και δέθηκε μαζί του, σε σημείο να την θεωρεί την καλύτερη του φίλη. Παρόλο που μια ρομαντική σχέση δεν υπήρξε ποτέ στην οθόνη, πολλοί φανς έβρισκαν στοιχεία σχέσης μεταξύ τους (ιδιαίτερα στο επεισόδιο «City of Death»).

Αν και το 1980, οι δυο ηθοποιοί Tom Baker Και Lalla Ward έφτιαξαν μια σειρά διαφημιστικών στην Αυστραλία για την Prime Computers, ενσαρκώνοντας τους χαρακτήρες τους από τη σειρά – εκεί όμως υπήρχε ρομάντζο μεταξύ τους, καταλήγοντας με τον Doctor να ζητάει τη Romana σε γάμο.

Rose Tyler

Συχνά αναφέρεται ως η αγάπη πολλών ζωών του Doctor (ακόμα και από τον ίδιο τον David Tennant!) – και μπορεί πράγματι να είναι παντρεμένη με τον Tentoo στο παράλληλο σύμπαν όπου ζούν. Η ιστορία της ξεκίνησε με τον 9ο Doctor, ο οποίος όταν την γνώρισε ήταν μόνος, θυμωμένος (με τον εαυτό του περισσότερο από όλους) και κατά πολλούς τρόπους κατεστραμένος από τον Πόλεμο του Χρόνου. Μπορούμε να δούμε την αλλαγή του μέσα στη σεζόν που ταξιδεύουν μαζί, καθώς του θυμίζει ξανά την καλύτερη πλευρά των πραγμάτων.

Συνεχίστηκε με τον 10ο Doctor, με τον οποίο παρόλο που όπως και με τον 9ο δεν υπάρχει ξεκάθαρη ρομαντική σχέση μεταξύ τους στην οθόνη, υπάρχουν αρκετά υποννοούμενα, και σίγουρα το δέσιμο μεταξύ τους έχει μεγαλώσει. Είναι φανερό πως η Rose έχει συναισθήματα για εκείνον, αν και ο Doctor δεν πάει πίσω: όταν είναι έτοιμος να πέσει στο Satan’s Pit, μην ξέροντας αν θα ανέβει ξανά, οι τελευταίες του λέξεις είναι «If you see Rose, tell her… oh she knows», οι οποίες τι άλλο μπορεί να εννοούν..; (Επεισόδιο: «The Satan’s Pit»).

10 rose Doomsday

Στην τελευταία τους σκηνή, όταν η Rose του αποκαλύπτει πως τον αγαπάει, η απάντηση του είναι «Quite right too» πράγμα που σημαίνει πως αισθήματα υπάρχουν και από την δική του μεριά.. (Επεισόδιο: «Doomsday»).

Όταν δυο σεζόν μετά η Rose κυριολεκτικά σκίζει τα δυο σύμπαντα για να γυρίσει σε εκείνον, αναγκάζονται να αποχωριστούν και πάλι – αυτή τη φορά όμως έχει έναν άνθρωπο-Doctor ο οποίος μένει μαζί της (για να τον κάνει καλύτερο άνθρωπο όπως έκανε και με εκείνον, σε λόγια του Doctor) και την τελευταία φορά που την βλέπουμε τον φιλάει – αυτός ο Doctor τουλάχιστον, θα έχει έναν μόνο γάμο.. 😛 (Επεισόδιο: «Journey’s End»).

Την επόμενη φορά που βλέπουμε τη μορφή της, δεν είναι η Rose αλλά η Στιγμή – το όπλο που είναι ικανό να τελειώσει τον πόλεμο του Χρόνου, το οποίο έχει συνείδηση. Και μπαίνοντας στο μυαλό του Doctor, από όλους όσους είχε συνανήσει στη ζωή του διάλεξε να πάρει την δική της μορφή για να αλληλεπιδράσει μαζί του, καθιερώνοντας την ως μια από τις πιο αγαπημένες companion του Doctor – αλλά και δική μας..
Μέσα από το όπλο είναι εκείνη που τον φέρνει σε επαφή με τις μελλοντικές του ενσαρκώσεις – αλλά και στο τέλος του επεισοδίου, τους επιτρέπει να προσγειωθούν για να σταθούν πλαι του και τους δίνει την λύση για να τελειώσουν τον πόλεμο και να σώσουν τον Gallifrey.. (Επεισόδιο: «The Day of the Doctor»).

Nurse Joan Redfern

Κυνηγημένος από την Family of Blood, o Doctor για να σώσει τον εαυτό του και την Martha υποβάλλει τον εαυτό του σε μια επίπονη διαδικασία που τον μετατρέπει σε άνθρωπο, χάνοντας όμως τις αναμνήσεις του. Έχει δώσει στην Martha οδηγίες για τα πάντα, εκτός από ένα πράγμα….. τι κάνει στην περίπτωση που ερωτευτεί; Η νοσοκόμα Joan Redfern γίνεται καλή φίλη του Doctor τους μήνες που μένει στο σχολείο αρρένων Farringham (από τον Σεπτέμβρη εώς τον Οκτώβρη του 1913) και σιγά σιγά τα συναισθήματα που έχουν ο ένας για τον άλλον αυξάνονται – μέχρι που η Family of Blood τους ανακαλύπτει ξανά..

«Falling in love? That didn’t even occur to him? What sort of man is that?» λέει αγανακτισμένος ο John Smith στην Martha όταν του ζητάει να ανοίξει το ρολόι που κρατάει την συνείδηση του και να γίνει ξανά ο Doctor για να τους σώσει. Αλλά αυτή που τον πείθει τελικά είναι η Joan..
Πριν ανοίξει το ρολόι όμως, ο Doctor της δείχνει τι έχει μέσα.. και βλέπουν ένα εναλλακτικό μέλλον όπου είναι παντρεμένοι και ευτυχισμένοι με παιδιά και εγγόνια. Και εγώ αναρωτιέμαι: μετράει αυτός ο γάμος;  (χάλασα τη στιγμή το ξέρω.. 😛 ) Πάντως για εκείνον, πιστεύω πως μετρούσε.. (Επεισόδια: «Human Nature», «The Family of Blood»).

The TARDIS

Τελευταία, αλλά όχι λιγότερο σημαντική από τις άλλες (το αντίθετο θα έλεγα) είναι η παλαιότερη γυναίκα του Doctor – και εκείνη που θα μένει μαζί του κάθε φορά που θα είναι μόνος, μέχρι να βρει καινούργιες companion.  Όπως του αποκάλυψε η ίδια η Idris, δεν την έκλεψε εκείνος – εκείνη ήθελε να δει τα αστέρια, οπότε ξεκλείδωσε τις πόρτες της για να μπορέσει να μπει με την εγγονή του και να φύγουν μακριά….

 

Kαι το γεγονός πως όταν είναι οι δυο τους την φωνάζει ‘sexy’ νομίζω δείχνει την αδυναμία που της έχει και ο ίδιος.. 😛 (Επεισόδιο: «The Doctor’s Wife»).
Περισσότερες πληροφορίες για το TARDIS δείτε εδώ.

Και τώρα που είδαμε (προσπαθήσαμε τουλάχιστον.. δεν ξέρουμε τι κάνει όταν δεν κοιτάμε 😉 ) όλες τις γυναίκες του Doctor, συζύγους και όχι μόνο, τι πιστεύετε; Είναι δίγαμος, όπως είχαν ρωτήσει τον Moffat πριν αρκετούς μήνες ή όχι; Γόης πάντως είναι σίγουρα…. και μια συνήθεια να αρραβωνιάζεται και να παντρεύεται χωρίς να το πάρει χαμπάρι, την έχει….!

 • Panayiotis

  Για την 1η υπαρχουν αρκετες αποριες!
  Υπηρξε, ναι ή οχι?
  Υπαρχουν αναφορες οτι η Σουζαν ηταν υιοθετημενη αλλα ο 10ος και 11ος ανεφεραν παιδια και εγγονια, ειναι και η Σουζαν σε αυτα?
  Επισης στην κλασικη σειρα, ειχε παντρευτει ή αρραβωνιαστει την πρωην γυναικα του Ωμεγα! Αυτη ειναι η 1η ή καποια αλλη?

  • SavvinaVvi

   Τις αναφορες ότι η Σουζαν είναι υιοθετημενη δεν τις εχω ξανα ακουσει… που υπηρχαν;
   Λογικα, πιστευω οτι πιο πολυ αναφορα στη Σουζαν ηταν οταν ενας απο τους δυο ανεφερε οικογενεια στον Gallifrey…. αν και ποτε δεν εχουμε συγκεκριμενη πληροφορια :/

   Να σου πω την αληθεια, οταν εκανα την ερευνα για να τα μαζεψω ολα αυτα και να φτιαξω το αφιερωμα, διαβασα και για αυτην.. απ’οτι ειδα την ελεγαν Patience, αλλα η πηγη που ειχα δει ανεφερε πως γινοταν σε ενα παραλληλο συμπαν…. επισης δεν ηταν απο επεισοδιο, ηταν απο το βιβλιο Cold Fusion, και προτιμησα να βαλω μονο οτι υπαρχει απο τα επεισοδια, γιατι αν επιανα βιβλια, κομικ και audio θα μπλεκοταν πολυ το πραγμα :Ρ
   Αν το δειχνει και στο Classic Who δεν ξερω.. ειμαι 2η σεζον ακομα, να ναι καλα η σχολη που δεν εχω χρονο 😛 Προσπαθησα να ψαξω το θεμα αλλα με μπερδεψε αρκετα, οποτε προτιμησα να το αφησω και να συμπληρωσω κατι αν υπαρχει μολις δω τα επεισοδια και καταλαβαινω τι γινεται 🙂

Top