Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > The Doctors > Αφιέρωμα 5ος Doctor: Peter Davison

Αφιέρωμα 5ος Doctor: Peter Davison

5th doctor davison

Peter Davison

Ο πέμπτος στη σειρά ηθοποιός που πήρε τον ρόλο, σε ηλικία 30 ετών από το 1982 έως το 1984. Συνολικά συμμετείχε σε 69 επεισόδια για τις σεζόν 19,20 και 21 με πρώτο του επεισόδιο το Logopolis.

Η ιστορία συνεχίζει από την αναγέννηση του 4ου Doctor, η οποία ήταν περίεργη και ελαφρώς αποτυχημένη καθώς η επόμενη ενσάρκωση του απέκτησε έναν χαρακτήρα που ήταν μια μίξη των τεσσάρων προηγούμενων. Αφού αναρρώνει από την αναγέννηση στην πόλη Castrovalva και ξεφεύγει από μια παγίδα του Master, συνεχίζει να ταξιδεύει με τους Adric, Nyssa και Tegan.

5 tegan adric nyssa

 

Επικεντρώνεται στο να προσγειώσει το TARDIS στο αεροδρόμιο του Heathrow, στην ώρα που πρέπει για να πάει η Tegan στην δουλειά της, αλλά το TARDIS ως συνήθως χάνει τον προορισμό του, και εκείνη αποφασίζει να μείνει.

Μετά από ταξίδια στο παρελθόν και στο μέλλον και αφού αντιμετωπίζει αρκετούς εχθρούς, ακολουθεί ο θάνατος του Adric, ο οποίος πεθαίνει στην προσπάθεια να σταματήσει ένα διαστημόπλοιο από την συντριβή του στην προϊστορική Γη.

Μετά από αυτό το γεγονός, το TARDIS προσγειώνεται στο αεροδρόμιο του Heathrow όπου ο Doctor και η Nyssa αφήνουν την Tegan υποθέτοντας πως θα θέλει να μείνει, ενώ εκείνη δεν θέλει πια να φύγει.

 

Ο Doctor και η Nyssa ταξιδεύουν για αρκετό καιρό, μέχρι που ο Άρχοντας του Χρόνου Omega αναγεννιέται και προσπαθεί να γυρίσει στο σύμπαν μας καθώς είναι χρονικά συνδεδεμένος με τον Doctor.

(Τον Omega τον είχαμε ξαναδεί κατά την θητεία του 3ου Doctor καθώς αφού τον νίκησε, οι Άρχοντες του Χρόνου σταμάτησαν την εξορία του στη Γη ως ευγνωμοσύνη).

Αντιμέτωποι με αυτήν την απειλή, οι Time Lords αναγκάζονται να αποφασίσουν την εκτέλεση του Doctor. Όμως, τελικά ο Doctor βρίσκει τον Omega στο Άμστερνταμ όπου τον νικάει, και ξανασμίγει με την Tegan η οποία αφού έχει χάσει τη δουλειά της πηγαίνει μαζί του χωρίς δεύτερη σκέψη.

Στη συνέχεια, ο Doctor συναντάει τον Vislor Turlough έναν εξωγήινο που βρέθηκε καταλάθος στη Γή, και τον παίρνει μαζί του στο TARDIS. Αλλά δεν έχει ιδέα πως ο Vislor έχει αποστολή από τον Black Guardian να τον σκοτώσει.

Λίγο μετά από αυτό το γεγονός, η Nyssa τους αφήνει, για να βοηθήσει στην θεραπεία της ασθένειας Lazar στον διαστημικό σταθμό Terminus.

Μετά από μια συνάντηση με τους Eternals, ο Vislor ελευθερώνεται από την επιρροή του Black Guardian και συνεχίζει να ταξιδεύει με τον Doctor και την Tegan.

 

Προσγειώνονται στην διάρκεια της βασιλείας του Βασιλιά Ιωάννη, και συναντάνε ξανά τον Master που χρησιμοποιεί ένα ρομπότ που μπορούσε να αλλάζει μορφή, το Kamelion, με σκοπό να το βάλει να υποδυθεί τον βασιλιά. Ο Doctor βοηθάει τον Kamelion να αποκτήσει ξανά την ελεύθερη βούληση του, και τον παίρνει μαζί του στα ταξίδια του. Αν και το ρομπότ σπάνια έβγαινε από το TARDIS.

Μετά από ταξίδια, και εχθρούς όπως οι Silurians και οι Sea Devils, η Tegan και ο Vislor αφήνουν τον Doctor, η μεν επειδή δεν μπορούσε να αντέξει τον θάνατο και τη βία που αντιμετώπιζαν, και ο δε επιστρέφει στον πλανήτη καταγωγής του Trion μαζί με τον μικρό του αδερφό και άλλους εξόριστους του πλανήτη. Από εκεί και μετά τον συντροφεύει η Peri Brown που την συναντάει για πρώτη φορά στο νησί Lanzarote.

Στη συνέχεια, ο Doctor αναγκάζεται να καταστρέψει τον Kamelion, όταν ο Master χρησιμοποιεί την πνευματική τους σύνδεση για να αποκτήσει ξανά τον έλεγχο του, μια πράξη μη αναστρέψιμη.

Η ώρα του να αναγεννηθεί φτάνει, όταν στον πλανήτη Androzani Minor εκτείθεται στο ‘’ναρκωτικό’’ spectrox. Έχοντας μόνο ένα αντίδοτο, ο Doctor σώζει την Peri και θυσιάζει τον εαυτό του, με αποτέλεσμα την αναγέννηση του. Για πρώτη φορά τον βλέπουμε να έχει αμφιβολίες για την διαδικασία, η οποία γίνεται στο τελευταίο του επεισόδιο το The caves of Androzani. Μετά από αυτό, έκανε άλλες τρείς guest εμφανίσεις στη σειρά, στα The five Doctors, Dimensions in time, και Time Crash.

 

 

Facts :

–         Ο 5ος Doctor ήταν ειρηνιστής, ευαίσθητος και αναποφάσιστος. Συχνά έπαιρνε αποφάσεις στρίβοντας ένα νόμισμα.

–         Κατά την θητεία του, η σειρά επιστρέφει στα βασικά της, καθώς επιστρέφει το πολύ χιούμορ, ελαττώνεται ο τρόμος, και υπάρχει περισσότερο επιστήμη και φυσική.

–         Σε ορισμένες καταστάσεις, προτιμούσε να αφήνει άλλον με πιο ηγετικές ικανότητες να παίρνει τα ηνία.

–         Μπορούσε να καταλάβει τα συστατικά ενός υγρού μόνο από τη μυρωδιά..επίσης στο επεισόδιο The planet of fire φάνηκε να έχει πολύ καλή γεύση, όπως οι 10ος και 11ος Doctor.

–         Στο αριστερό του πέτο, φορούσε ένα κοτσάνι σέλινο. Στο τελευταίο του επεισόδιο, ο 5ος Doctor υποστήριξε πως το σέλινο θα γινόταν μπλέ στην παρουσία αερίων που έχει αλλεργία, παρόλο που αυτή η αλλεργία δεν έχει αναφερθεί από άλλες ενσαρκώσεις του Doctor. Επίσης είπε, πως αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα έτρωγε το σέλινο. Σύμφωνα με αυτή τη δήλωση, στο επεισόδιο Cold Blood ο 11ος Doctor ζητάει σέλινο αφού υπόκειται σε απολυμαντική διαδικασία.

–         Του κουστούμι του είναι εμπνευσμένο από τους παίκτες του παιχνιδιού κρίκετ, και μάλιστα σε ένα επεισόδιο είχε ένα μπαλάκι που του έσωσε τη ζωή.

–         Φοράει ένα κρεμ παλτό με κόκκινα ερωτηματικά στο εσωτερικό, ριγέ παντελόνι, και κάποιες φορές ένα ζευγάρι γυαλιά.

–         Επίσης συχνά φορούσε ένα κλασσικό αχυρένιο καπέλο το οποίο ‘’δίπλωνε’’ και έβαζε σε εσωτερική τσέπη.

–         Ήταν ο τελευταίος Doctor από τα classic series που χρησιμοποίησε το sonic screwdriver το οποίο καταστράφηκε κατά τη διαρκεί του επεισοδίου »The visitation». Οι Doctor 6 και 7 χρησιμοποιούσαν εκδοχές του εργαλείου.

–         Το special επεισόδιο ‘’Time Crash’’ (το οποίο τοποθετείται μεταξύ 3ης και 4ης σεζόν με  τον 10ο Doctor, David Tennant) ήταν η πρώτη φορά που ένας Doctor από το classic who συναντάει έναν Doctor από το new who, και επίσης το πρώτο επεισόδιο με πολλούς Doctor μετά από το The five Doctors το 1983. Σε αυτό το επεισόδιο, βλέπουμε πως ο 10ος έχει κληρονομήσει διάφορα χαρακτηριστικά από την 5η του ενσάρκωση όπως τα γυαλιά μυωπίας που φορούσε συχνά, αν και αποκαλύπτει πως δεν τα χρειαζόταν από άποψη όρασης, αλλά τα φορούσε για να φαίνεται πιο έξυπνος. Επίσης, ο 5ος ζητάει από τον 10ο Doctor να δανειστεί το sonic screwdriver.

–         Ο Troughton που υποδύθηκε τον 2ο Doctor, συμβούλεψε τον Davison να μην μείνει στη σειρά για παραπάνω από τρεις σεζόν, και εκείνος ακολουθώντας τη συμβουλή του, μετά από την σεζόν 21 πληροφόρησε τον παραγωγό John Nathan-Turner για την αποχώρηση του από τον ρόλο.

By Savvina

Top