Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > The Doctors > Αφιέρωμα 4ος Doctor: Tom Baker

Αφιέρωμα 4ος Doctor: Tom Baker

4th doctor jelly baby

Tom Baker

Ο πιο γνωστός από όλους τους Doctor των classic series, πήρε τον ρόλο σε ηλικία 40 ετών, και τον είχε από το 1974 έως το 1981 για τις σεζόν 12 – 18 περισσότερο από κάθε άλλον ηθοποιό που πήρε το ρόλο πριν ή μετά από αυτόν. Είναι ο πιο αναγνωρίσιμος Doctor στην Αγγλία αλλά και παγκοσμίως, καθώς η σειρά έγινε γνωστή και έξω από τα σύνορα της Μεγάλης Βρετανίας κατά την θητεία του. Έπαιξε συνολικά σε 172 επεισόδια, με πρώτο το Planet of the Spiders.

 

Μετά την αναγέννηση του λοιπόν, και με την Sarah Jane για companion είναι πιο πρόθυμος να αφήσει τη Γη και προσπαθεί να αποφύγει τις αποστολές από τους Άρχοντες του Χρόνου. Μια από αυτές είναι να αποτρέψει την δημιουργία των Dalek από τον Davros τον οποίο βλέπουμε για πρώτη φορά στο επεισόδιο Genesis of the Daleks.

 

Για ένα ταξίδι, ανεβαίνει στο κατάστρωμα του TARDIS ο υπολοχαγός της UNIT, Harry Sullivan. Όμως μετά από μια μάχη με τους Zygons στην Σκωτία, ο Harry προτιμάει να πάρει το τραίνο για να γυρίσει πίσω, καθώς το θεωρεί πιο ασφαλές από το TARDIS. Δίνει ραντεβού με τον Doctor και την Sarah στο Λονδίνο, αλλά το TARDIS καταλήγει στον πλανήτη Zeta Minor πολύ μακριά από τη Γη. Από τότε ο Doctor και η Sarah ταξιδεύουν μόνοι.

4th doctor sarah jane bessie

 

Τα ταξίδια τους μαζί σταματάνε, όταν ο Doctor δέχεται με τηλεπάθεια ένα μήνυμα για να γυρίσει στον πλανήτη Gallifrey. Αναγκάζεται να αφήσει την Sarah στην Γη πριν πάει, καθώς οι άνθρωποι δεν επιτρέπονταν στον πλανήτη του τότε.

Τελικά, αποδεικνύεται πως το κάλεσμα ήταν μια παγίδα από τον Master. Ο Doctor κατηγορείται για την δολοφονία του προέδρου του ανώτατου συμβουλίου των Αρχόντων του Χρόνου, και τίθεται σε δίκη. Προκειμένου να αποφύγει την εκτέλεση, επικαλείται μια ασαφή νομοθεσία και δηλώνει υποψήφιος για το αξίωμα, κερδίζοντας χρόνο για να αποκαλύψει την αλήθεια. Έτσι ξεκινάει η διαμάχη του με τον Master.

 

Αφού καταφέρνει να αποδείξει την αθωότητα του, τον βλέπουμε να ταξιδεύει μόνος του για πρώτη φορά από την 1η σεζόν, και πηγαίνει σε έναν πλανήτη που έχει να επισκευτεί αιώνες. Μετά από μια περιπέτεια, μια από τους κατοίκους, η Leela τον ακολουθεί στα ταξίδια του. Η ίδια είναι από το μέλλον της Γης και το διαστημόπλοιο της είχε πέσει στον πλανήτη. Έτσι, ο Doctor την πηγαίνει σε πολλές χρονικές στιγμές στη Γη, διδάσκοντας της την επιστήμη και την ιστορία του είδους της.

Αργότερα επισκέπτονται μαζί το Bi-Al Foundation medical centre όπου αγοράζουν το σκυλί ρομπότ Κ-9.

Τελικά, ο Doctor επιστρέφει στον Gallifrey και ανακηρύσσει τον εαυτό του πρόεδρο του ανώτατου συμβουλίου βασιζόμενος στην ψηφοφορία από την προηγούμενη επίσκεψή του. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό είναι μια παγίδα για να αποκαλύψει και να νικήσει τους Sontarans που σχεδιάζουν να εισβάλλουν στον πλανήτη.

 

Αφού τα καταφέρνει, η Leela και ο Κ-9 αποφασίζουν να μείνουν στον Gallifrey. Έτσι ο Doctor κατασκευάζει ένα δεύτερο ρομπότ που το ονομάζει Κ-9 Mart II. (Επεισόδιο : The invasion of time).

Λίγο αργότερα, ο White Guardian, ένας Άρχοντας του Χρόνου, ζητάει από τον Doctor να βρει τα έξι τμήματα από το Κλειδί το Χρόνου (The Key of Time), και στέλνει την Romana μια νεαρή Time Lord να τον συντροφεύει. Οι δυο τους ταξιδεύουν σε αρκετούς πλανήτες και έρχονται αντιμέτωποι με πολλούς εχθρούς μέχρι που μαζεύουν τα έξι τμήματα και νικάνε τον Black Guardian που ήθελε το κλειδί για τον εαυτό του. Στο τέλος της περιπέτειας τους, στο επεισόδιο Destiny of the Daleks η Romana αναγεννιέται.

Σε μια προσπάθεια να αποφύγει τον Black Guardian, ο Doctor βάζει στο TARDIS ένα όργανο τυχαιότητας (Randomizer) έτσι ώστε να μην μπορεί να τους εντοπίσει κανείς. Το πρώτο μέρος που καταλήγουν είναι ο πλανήτης Skaro. Αφού πηγαίνει σε διάφορα μέρη, απορρίπτει το μηχάνημα έχοντας βαρεθεί να μην ξέρει που πηγαίνει.

Λίγο μετά, ο Doctor και η Romana καταλήγουν έξω από το γνωστό σε εμάς σύμπαν, σε ένα άλλο με αρνητικές συντεταγμένες γνωστό ως Exo-Space.

Το TARDIS προσγειώνεται στον πλανήτη Alzerius όπου δέχονται στην συντροφιά τους έναν νεαρό με το όνομα Adric. Εκεί, μετά από μια περιπέτεια, βρίσκονται σε ένα λευκό κενό χωρίς συντεταγμένες, κάτι σαν μεμβράνη ανάμεσα στα δύο σύμπαντα. Βρίσκουν δρόμο διαφυγής, αλλά η Romana και ο Κ-9 διαλέγουν να μείνουν για να βοηθήσουν στην απελευθέρωση σκλαβωμένων πλασμάτων στο Exo-Space.

Μόλις ο Doctor και ο Adric γυρίζουν, ζητάνε την βοήθεια τους οι κάτοικοι του πλανήτη Traken, ενάντια σε ένα πλάσμα γνωστό ως Melkur. Εκεί γνωρίζουν την αριστοκράτισσα Nyssa η οποία με τον πατέρα της Tremas του βοηθάνε. Ανακαλύπτουν πως ο Melkur είναι στην πραγματικότητα ένα άλλο TARDIS που το ελέγχει ο Master. Καταφέρνουν να τον νικήσουν, αλλά παίρνει το σώμα του Tremas και αποκτάει καινούργια μορφή.

Αργότερα, ο Doctor αποφασίζει να πάει στη Γη για να φτιάξει το Chameleon Circuit του TARDIS έτσι ώστε να μοιάζει με αστυνομικό κουτί. Εκεί μια φιγούρα τον προειδοποιεί για μελλοντικούς κινδύνους.

Ενώ ετοιμάζεται να ταξιδέψει στον πλανήτη Logopolis για να ολοκληρώσει την επισκευή, εμφανίζεται στο console room η Teran Jovanka μια κοπέλα που είχε χαθεί στους διαδρόμους του TARDIS.

Τελικά ο πλανήτης Logopolis πέφτει στον έλεγχο του Master, και το πεδίο που παράγει απελευθερώνει εντροπία που απειλεί να καταστρέψει όλο το σύμπαν.

Ο Master συμφωνεί να βοηθήσει τον Doctor να το σταματήσει, με την προσαρμογή μιας κεραίας στη Γη, η οποία θα ξανά ανοίξει την σύνδεση με το Exo-Space. Όμως, όταν ο Master προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο, ο Doctor διακόπτει τη σύνδεση της κεραίας. Τότε ο Master προσπαθεί να σκοτώσει τον Doctor, και τον ρίχνει από το πιάτο της κεραίας.

Τις στιγμές πριν αναγεννηθεί, ο Doctor βλέπει οράματα με όλους τους εχθρούς και τις companions που έχει συναντήσει, ενώ ο Adric, η Nyssa και η Tegan τρέχουν σε εκείνον.

Η μυστηριώδης σκιά που τον είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους τον πλησιάζει και συγχωνεύεται μαζί του έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της αναγέννησης..

 

Facts :

–         Είναι ο πρώτος Doctor που αναφέρεται στις συντροφιές του ως ‘’οι καλύτεροι του φίλοι’’ και δηλώνει πως η Γη είναι ο αγαπημένος του πλανήτης.

–         Είχε αδυναμία στην Sarah Jane Smith, παρόλο που δεν γύρισε σε εκείνη μετά που την άφησε στη Γη. Μάλιστα στο πρώτο επεισόδιο του Spin off του Doctor Who ‘’K-9 and company’’ η Sarah Jane λαμβάνει έναν Κ-9 Mark III ως Χριστουγεννιάτικο δώρο από τον Doctor.

 

–         Επίσης, είχε αδυναμία στα ζαχαρωτά Jelly babies.

–         Φορούσε ένα μακρύ παλτό, το οποίο είχε τσέπες που χωρούσαν όλων των ειδών τα αντικείμενα, συνήθως άχρηστα για τον σκοπό που τα χρειαζόταν. Επίσης, φορούσε ένα πλατύγυρο καπέλο και το μακρύ χαρακτιρηστικό κασκόλ του, που όπως έλεγε ήταν πλεγμένο για αυτόν από την Madame Nostradamus. Όταν το κασκόλ χαλάει στο επεισόδιο The Arkin Space o Doctor λέει πως είναι αναντικατάστατο.

–         Μετά την πρώτη του σεζόν, είχε δύο μπουφάν, ένα σκούρο καφέ για τις πιο ΄΄τρομακτικές’’ ιστορίες και ένα ανοιχτό γκρί για τις περιπετειώδης.

–         Σύμφωνα με τον Baker το κασκόλ ήταν ιδέα του σχεδιαστή James Acheson ο οποίος πήγε στην φίλη του Begonia Pope πολλά και πολύχρωμα κουβάρια και της ζήτησε να το φτιάξει. Εκείνη, καθώς δεν είχε καταλάβει καλά τις οδηγίες του, χρησιμοποιήσε όλα τα κουβάρια με αποτέλεσμα το μακρύ και πολύχρωμο κασκόλ. Ο Baker όταν το είδε, το φόρεσε για πλάκα, αλλά τελικά του άρεσε και έγινε το σήμα κατατεθέν του.

–         Έπαιζε στο επεισόδιο με τις μεγαλύτερες τηλεθεάσεις (16,1 εκ.) στην ιστορία του Doctor Who το City of Death part 4.

By Savvina, επιμέλεια Ορέστης

Top