Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > The Doctors > Αφιέρωμα 1ος Doctor: William Hartnell

Αφιέρωμα 1ος Doctor: William Hartnell

William Hartnell

William Hartnell.. ο πρώτος ηθοποιός που πήρε τον ρόλο του Doctor σε ηλικία 55 ετών και τον κράτησε από 1963 μέχρι και το 1966 για 4 σεζόν. Έπαιξε συνολικά σε 134 (20λεπτα) επεισόδια, και η μορφή του είναι η κανονική μορφή του Doctor.

Το πρώτο επεισόδιο, που παίχτηκε 23 Νοεμβρίου 1963, είχε τίτλο »An Unearthly Child». Μας δείχνει τον Doctor και την εγγονή του Susan και το μόνο που γνωρίζουμε για αυτούς είναι πως προέρχονται από άλλο χώρο και χρόνο. Ο Doctor αναφέρει πως εκείνος και η εγγονή του είναι εξόριστοι, χωρίς όμως να εξηγεί από που και γιατί.

hartnell 1st doctor

 

Αρχικά, η σειρά δημιουργήθηκε με την ιδέα να είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την φυσική και την ιστορία. Έτσι, στο πρώτο επεισόδιο, η εγγονή του Doctor, Susan, είναι μια μαθήτρια η οποία φαίνεται μπερδεμένη καθώς ότι μαθαίνει στην ιστορία και στα μαθηματικά της φαίνεται λάθος. Είναι ξεχωριστή, και περίεργοι να μάθουν περισσότερα οι καθηγητές της Barbara Wright και Ian Chesterson μια μέρα την παρακολουθούν όταν γυρίζει σπίτι. Βρίσκουν εκείνη και τον πάππου της σε μια μάντρα, όπου βλέπουν και το TARDIS.

Άθελα τους βρίσκονται σε μια περιπέτεια στο 100.000 π.Χ. και περνάνε 2 χρόνια ταξιδεύοντας με τον Doctor ο οποίος τότε δεν έχει κανένα έλεγχο πλοήγησης του TARDIS.

Στην επόμενη ιστορία, θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά τα Daleks και αργότερα τους Cybermen, οι οποίοι θα γίνουν οι πιο άσπονδοι εχθροί του.

 

Όταν η Susan ερωτεύεται τον αγωνιστή David Campell μετά από έναν αποχαιρετισμό και την υπόσχεση να επιστρέψει κάποια μέρα, ο Doctor την κλειδώνει έξω από το TARDIS και την αφήνει να ζήσει μαζί του ελεύθερη στην γη του 22ου αιώνα σκεπτόμενος πως είναι πια μεγάλη και μπορεί να ζήσει μόνη της την ζωή που εκείνη θέλει.. (Επεισόδιο : The Dalek invasionn of Earth).

 

Στη συνέχεια, ο Doctor ο Ian και η Barbara δέχονται στο κατάστρωμα του TARDIS την Vicki την οποία σώζουν στο επεισόδιο The Rescue από τον πλανήτη Dido.

Καθώς κυνηγάνε τα Daleks μέσα στο χρόνο, ο Ian και η Barbara χρησιμοποιούν την χρονομηχανή των Daleks σε μια προσπάθεια να γυρίσουν σπίτι, και τη θέση τους στο TARDIS παίρνει ο Steven Taylor που είχε πιαστεί από τα ρομπότ Mechanoids άλλα καταφέρνει να αποδράσει κατά τη διάρκεια της επίθεσης των Dalek.

 

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην πολιορκία της Τροίας (με γεγονότα από την Ιλιάδα του Ομήρου) η Vicki αποφασίζει να μείνει με τον Troilus αλλάζοντας το όνομα της σε Cressida.

 

Έτσι, ο Doctor και ο Steven δέχονται στην συντροφιά τους την Τρώα σκλάβα Katarina και αργότερα μια πράκτορα ασφάλειας από το 4.000 μ.Χ. την Sara Kingdom. Και οι δυοσκοτώνονται κατά τη διάρκεια της ιστορίας The dalek’s master plan.

Έπειτα από αυτό, ο Doctor και ο Steven δέχονται μαζί τους ένα νεαρό κορίτσι με το όνομα Dodo Chaplet.

Τελικά, ο Steven και η Dodo αφήνουν και οι δυο τον Doctor, ο μεν παραμένοντας σε έναν εξωγήινο πλανήτη σανμεσολαβητής δυο φυλών (The Savages), και η δε Katarina, αποφασίζει να παραμείνει στη Γη στο 1966 αναρρώνοντας αφού την είχε «υπνωτίσει» ο υπολογιστής WOTAN.

 

Τότε, ο Doctor δέχεται την γραμματέα Polly και τον ναύτη Ben Jackson που θα γίνουν και οι μάρτυρες της πρώτης του αναγέννησης, η οποία συμβαίνει μετά την ήττα των Cybermen στο επεισόδιο The tenth planet. Ο Doctor καταρρέει μέσα στο TARDIS από κούραση και γηρατειά, και αναγεννιέται για πρώτη φορά.

 

Facts:

–         Η εγγονή του Susan έλεγε συχνά πως ο παππούς της είναι ξεχασιάρης. Τα συστήματα του TARDIS συχνά κατέρρεαν, ειδικά αυτό της πλοήγησης. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι το TARDIS είναι σχεδιασμένο για έξι πιλότους εξηγεί τη δυσκολία του Doctor να το πιλοτάρει σωστά.

–         Αν και ήταν τραχύς και δύστροπος με τις companions του, ήταν προστατευτικός απέναντι τους και ιδιαίτερα προς την εγγονή του.

–         Τελικά άρχισε να απολαμβάνει τα ταξίδια και πάντα στεναχωριόταν να τους βλέπει να φεύγουν ακόμα και αν ήταν για το καλό τους.

–         Φορούσε κουστούμι Εντουαρντικης εποχής, συχνά κρατούσε ένα ξύλινο μπαστούνι, και για τις ανάγκες του ρόλου φορούσε περούκα.

–         Για το επετειακο επεισόδιο της σειράς των 10 χρόνων, The three doctors, οι σκηνές του Hartnell γυρίστηκαν χωριστά στο Ealing Studios καθώς ήταν πολύ άρρωστος για να κάνει κανονικά τα γυρίσματα. Στο ίδιο επεισόδιο, όταν βλέπει την 2η και 3η ενσαρκωση του λέει : »So you’re my replacements! A clown and a dandy!’’ αναφερόμενος στους 2 και 3 αντίστοιχα.

–         Το 1983 ο ηθοποιός Richard Hurndall έπαιξε το ρόλο του 1ου Doctor στην επέτειο 20 χρόνων της σειράς (The five doctors) καθώς ο Hartnell είχε φύγει από τη ζωή το 1975.

 

–         Το όνομα των ανθρώπων του Doctor και ο πλανήτης από τον οποίο κατάγεται δεν αναφέρονται καθόλου κατά την θητεία του 1ου Doctor.

–         Συχνά έλεγε : ‘’ You can’t rewrite history. Not one line! ‘’ νεαρός ήταν ακόμα που να ξερε..

Η ιδέα της αναγέννησης

Η ιδέα της αναγέννησης του Doctor υπήρξε από τον τότε παράγωγο του σόου. Ο Hartnell αποφάσισε να φύγει από τη σειρά το 1966 λόγω της υγείας του (έπασχε από αρτηριοσκληρωση, η οποία είχε αρχίσει να επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα του στην κίνηση, αλλά και την ικανότητα του να πει σωστά τα λόγια του),  και λόγω του ότι δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με την νέα ομάδα παραγωγής μετά την αναχώρηση του Verity Lambert.

1st doctor hartnell

 

Έτσι λοιπόν, ο παραγωγός σκέφτηκε πως αφού ο Doctor είναι εξωγήινος, μπορεί να μετατρέψει σωματικά τον εαυτό του, με αποτέλεσμα να μην πεθαίνει, και να αλλάζει σώμα, μια ιδέα που θα επέτρεπε την συνέχιση της σειράς για πολλές δεκαετίες ακόμα.

 

Ο ίδιος ο Hartnell πρότεινε τον Patrick Troughton για να παίξει τον δεύτερο Doctor λέγοντας πως : ‘’υπάρχει μόνο ένας άντρας στην Αγγλία που μπορεί να αναλάβει τον ρόλο, και αυτός είναι ο Patrick Troughton.’’

 

Βρείτε μας και στο Facebook: Tardis In Greece.

By Savvina, επιμέλεια Orestis.

Top