Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > The Doctors > Αφιέρωμα 11ος Doctor: Matt Smith

Αφιέρωμα 11ος Doctor: Matt Smith

11th doctor shhh

Matt Smith

Matt Smith, ο νεότερος ηθοποιός που έχει παίξει ποτέ τον ρόλο του Doctor. Ανέλαβε μετά τον David Tennant σε ηλικία 26 ετών, από το 2010 μέχρι και την αναγέννηση του, που θα γίνει στο Χριστουγεννιάτικο επεισόδιο του 2013. Έως τώρα έχει παίξει σε 42 επεισόδια, με πρώτο το The end of time part 2, για τις σεζόν 5,6 και 7.

Το πρώτο του κανονικό επεισόδιο είναι το Eleventh Hour όπου συναντάει για πρώτη φορά την Amy Pond ως παιδί, καθώς ερευνά μια μυστηριώδης ρωγμή στον τοίχο του δωματίου της. Τον βλέπει αμέσως μετά την αναγέννηση του, με ρούχα που είναι μια κουρελιασμένη εκδοχή του κουστουμιού του 10ου Doctor, και γι’αυτό του δίνει το ψευδώνυμο Raggedy Man.

Αρκετά χρόνια αργότερα, η Amy γίνεται companion του, το βράδυ πριν τον γάμο της με τον Rory Williams.

Μαζί της, συναντάει αρκετούς εχθρούς, όπως μια νέα γενιά από χρωματιστά Daleks, τους Weeping Angels, αλλά και την River Song για ακόμα μια φορά στα επεισόδια The time of angels και Flesh and stone. Σε αυτή την περιπέτεια, καταλαβαίνει πως η ρωγμή στον τοίχο της Amy σβήνει άτομα εντελώς από τον χώρο και το χρόνο.

Αφού η Amy προσπαθεί να τον αποπλανήσει, ο Doctor επιστρατεύει τον Rory μαζί τους στο TARDIS από το επεισόδιο The vampires of Venice μέχρι και το Cold Blood όπου ο Rory πεθαίνει προστατεύοντας τον Doctor και σβήνεται από την ιστορία.

Επίσης ο Doctor αντιμετωπίζει την σκοτεινή του πλευρά στο επεισόδιο Amy’s Choice όπου περνάει κάποιες δοκιμασίες από τον Dream Lord, ο οποίος στην ουσία είναι η ενσάρκωση της απέχθειας που έχει ο Doctor για τον εαυτό του. Στη συνέχεια, στο επεισόδιο The Lodger, συγκατοικεί για λίγες μέρες με τον Craig Owens, στο οποίο προσπαθούν να σώσουν τους ανθρώπους από ένα διαστημόπλοιο στον πάνω όροφο του διαμερίσματος του.

11th doctor screwdriver

Στα τελευταία επεισόδια της 5ης σεζόν, The Pandorica opens και The Big Bang, μια αγνώστου προέλευσης δύναμη ανατινάζει το TARDIS, με αποτέλεσμα το σύμπαν να καταρρέει. Αν και ο Doctor καταφέρνει να κλείσει τις ρωγμές, αντιστρέφοντας τα αποτελέσματα τους και εμποδίζοντας την έκρηξη, ο ίδιος σβήνεται από την ιστορία.

Η River βοηθάει την Amy να τον θυμηθεί, και εκείνη τον επαναφέρει στην ύπαρξη την ημέρα του γάμου της με τον Rory. Στο τέλος της σεζόν το ζευγάρι συνεχίζει να ταξιδεύει με τον Doctor.

 

Η 6η σεζόν συνεχίζει εξετάζοντας μυστήρια που δεν λύθηκαν στον προηγούμενη.

Στα επεισόδια The impossible Astronaut και Day of the Moon, η Amy, ο Rory και η River βλέπουν μια μελλοντική εκδοχή του Doctor να δολοφονείται. Ορκίζονται να το κρατήσουν μυστικό από τον σημερινό Doctor, μέχρι που η Amy του το λέει κατά λάθος στο επεισόδιο The almost people. Στο τέλος του επεισοδίου, αποκαλύπτεται πως η Amy είναι έγκυος, και την έχει απαγάγει η Madame Kovarian.

 

Ακολουθεί το επεισόδιο A good man goes to war όπου ο Doctor ζητάει βοήθεια από όλα τα άτομα στο χώρο και στο χρόνο που του χρωστούσαν χάρη, και φτιάχνει στρατό για να σώσι την Amy από τον Demons Run, έναν αστεροειδή στον 52ο αιώνα, που χρησιμοποιείται ως βάση από ένα θρησκευτικό τάγμα. Σώζει την Amy, αλλά δεν καταφέρνει να σώσει την κόρη της, Melody Pond. Στο τέλος του επεισοδίου, ο Doctor μαθαίνει πως η Melody είναι μισή Άρχοντας του Χρόνου επειδή η σύλληψη της έγινε μέσα στο TARDIS, και πως όταν θα μεγαλώσει θα γίνει η River Song.

 

Στη συνέχεια, ο Doctor και οι Ponds συναντούν μια νεότερη εκδοχή της River στο επεισόδιο Let’s kill Hitler, και μαθαίνουν πως την έχει αναθρέψει ένα θρησκευτικό τάγμα που ονομάζεται The Silence με σκοπό να σκοτώσει τον Doctor. Στο επεισόδιο τον σκοτώνει αφού τον φιλάει με δηλητηριώδες κραγιόν, αλλά η Amy της δείχνει ποια θα γίνει όταν μεγαλώσει και την πείθει να σώσει τον Doctor. Επίσης, ο Doctor μαθαίνει τις συνθήκες θανάτου του από το ρομπότ Teselecta το οποίο μπορεί να ταξιδεύει στον χρόνο και να αλλάζει μορφή.

Μετά το επεισόδιο The God complex, ο Doctor αφήνει την Amy και τον Rory στη Γη, αφού καταλαβαίνει πως η αποθέωση της Amy για εκείνον θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους.

 

Αφού περνάει λίγος καιρός μέχρι να αντιμετωπίσει τον θάνατό του, έρχεται το επεισόδιο The wedding of River Song όπου επινοεί ένα σχέδιο απόδρασης. Σχεδιάζει να κρυφτεί ασφαλής μέσα στο Teselecta το οποίο θα αλλάξει μορφή για να μοιάζει σαν αυτόν, καθώς θα πυροβολείται και θα καίγεται όπως είναι γραμμένο ότι θα γίνει.

Σε μια καταδικασμένη εναλλακτική πραγματικότητα που δημιουργείται από την απροθυμία της River να τον σκοτώσει, οι δυο τους παντρεύονται. Κατά την διάρκεια της τελετής ο Doctor της αποκαλύπτει το σχέδιο του, και εκείνη τον βοηθάει να σκηνοθετήσει τον θάνατο του. Στο τέλος της σεζόν, ο Doctor προειδοποιείται από τον παλιό του φίλο Dorium Maldovar πως τον αφορούν ακόμα αρκετές προφητείες, όπως αυτή της αποκάλυψης του ονόματος του στον πλανήτη Trenzalor, ένα γεγονός που η Silence σκόπευε να τον σκοτώσει για να αποφύγει.

Ακολουθεί το Christmas special ‘’The Doctor, the widow and the wardrobe το 2011, και το 2012 η7η σεζόν η οποία ξεκινάει με το Asylum of the Daleks. Εκεί, ο Doctor σβήνεται από την μνήμη των Daleks από την Oswin Oswald μια νεαρή γυναίκα που μετατράπηκε σε Dalek αλλά διατήρησε την ανθρώπινη συνείδησή της. Στο τέλος του επεισοδίου η Oswin πεθαίνει.

Στην συνέχεια, ο Doctor με την Amy και τον Rory έχουν διάφορες περιπέτειες, μέχρι που τους χάνει από ένα Weeping Angel που τους μεταφέρει πίσω στο χρόνο στο επεισόδιο The Angels take Manhattan. Επίσης, ο Doctor ελευθερώνει την River από την φυλακή, σβήνοντας τον εαυτό του από την ιστορία.

11th doctor ponds angels take manhatan

Ψυχολογικά κατεστραμμένος από τον χαμό της Amy και του Rory, και σε συνδυασμό με όλες τις companions που έχει χάσει στο παρελθόν, ζει απομονωμένος στο Βικτωριανό Λονδίνο, μέχρι το Christmas special του 2012 ‘’The Snowmen’’ όπου αποφασίζει να συνεχίσει τα ταξίδια του μετά από την συνάντηση με την μπαργούμαν/νταντά Clara Oswald. Την προσκαλεί να ταξιδέψει μαζί του, αλλά στο τέλος του επεισοδίου, εκείνη πεθαίνει. Όταν στην ταφόπλακα της βλέπει ολόκληρο το όνομα της, Clara Oswin Oswald, καταλαβαίνει ποια είναι, και προσπαθεί να την ξαναβρεί κάπου αλλού στο χρόνο.

Τα καταφέρνει στο επεισόδιο The bells of Saint John όπου την σώζει από πράκτορες της Great Intelligence και την παίρνει μαζί του σαν companion.

Στο τελευταίο επεισόδιο της 7ης σεζόν ‘’The name of the Doctor’’, ο Doctor πέφτει στην παγίδα της G.I. (Great Intelligence) η οποία κρατάει τους φίλους του ομήρους στον πλανήτη Trenzalore όπου βρίσκεται ο τάφος του Doctor από τον μελλοντικό του θάνατο. Μέσα στον τάφο του, η G.I. μπαίνει στο timestream του Doctor, στα απομεινάρια του, για να κάνει όλες τις νίκες του αποτυχίες. Παρά τις διαμαρτυρίες της River Song η οποία στο δικό της timeline είναι νεκρή, και συμβουλεύει την Clara πνευματικά, η Clara ακολουθεί την G.I. και σκορπίζεται και εκείνη στο timeline του Doctor, όπου τον συμβουλεύει σε διάφορες στιγμές της ζωής του και τον βοηθάει να νικήσει την G.I.

O Doctor εν τω μεταξύ, έχει μια συγκινητική συζήτηση με την οπτασία της River, όπου με ένα φιλί την αποχαιρετάει και μπαίνει στο timeline του για να σώσει την Clara.

Τη συνέχεια την βλέπουμε στο επετειακό επεισόδιο για τα 50 χρόνια της σειράς, όπου συναντάει άλλες δυο ενσαρκώσεις του, τον 10ο και τον War Doctor και μαζί με όλες τις υπόλοιπες αναγεννήσεις του σώζει τον Gallifrey από τον πόλεμο (review του επεισοδίου εδώ).

 

Το τελευταίο του επεισόδιο είναι το Χριστουγεννιάτικο σπέσιαλ του 2013 με τίτλο »The Time of the Doctor». Εκεί, ο 11ος μαζί με την Κλάρα καταλήγουν σε έναν πλανήτη με το όνομα Χριστούγεννα, ο οποίος από μια ρωγμή σε ένα τοίχο (την ίδια με αυτή στο δωμάτιο της μικρής Amy) εκπέμπει ένα σήμα το οποίο όταν το μεταφράζουν, βλέπουν πως πίσω από τη ρωγμή είναι οι Άρχοντες του Χρόνου οι οποίοι »ρωτάνε» τον Doctor αν το σύμπαν είναι πλέον ασφαλές και έτοιμο για την επιστροφή τους. Για να αποτρέψουν αυτή την επιστροφή, χιλιάδες εξωγήινοι καραδοκούν να καταστρέψουν τον πλανήτη, ο Doctor όμως μένει εκεί 300 χρόνια για να τους αποτρέψει.

Όταν πια είναι πολύ ηλικιωμένος και έτοιμος για τον θάνατο του, οι Άρχοντες του Χρόνου μετά από λίγη πειθώ μέσω της Κλάρας, του δίνουν έναν νέο σετ αναγεννήσεων με αποτέλεσμα την αναγέννηση του στον Peter Capaldi..

Κάνει μια τελευταία guest εμφάνιση στη σειρά στο τέλος του πρώτου επεισοδίου της 9ης σεζόν «Deep Breath», όπου μέσα από ένα τηλεφώνημα (για εκείνον λίγο πριν αναγεννηθεί) λέει στην Κλάρα πως ο άντρας απέναντι της είναι εκείνος, ο 12ος Doctor, και χρειάζεται τη βοήθεια της.

 

 

Facts:

–         Ο 11ος Doctor είναι ένας αυθάδης και ζωηρός άντρας, που είναι κάπως μοναχικός και πολύ καλά ενήμερος της φήμης του ως ένας άγριος εχθρός στους αντιπάλους του, αλλά ταυτόχρονα και τρυφερός με αυτούς που αγαπάει. Κάποιες φορές είναι εντελώς παιδιάστικος, αλλά υπάρχουν και στιγμές που δρα σύμφωνα με την ηλικία του.

–         Αντίθετα με τους δύο πιο πρόσφατους προκατόχους του, φαίνεται να είναι αμαθής στις καθημερινές λεπτομέρειες της ανθρώπινης κουλτούρας, πέρα από κάποιες αναφορές στην κλασσική λογοτεχνία, και συχνά ντροπιάζει τις companions του σε μια προσπάθεια να είναι cool. Επίσης, είναι ανίκανος να αντιδράσει σε ρομαντικές καταστάσεις και δρα αμήχανα, όπως όταν η Amy και η River προσπαθούν να τον ξελογιάσουν. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που φέρεται ώριμα με αυτό το θέμα, όπως όταν φλερτάρει με την River και αργότερα όταν την παντρεύεται.

–         Είναι αναμφισβήτητα η πιο χειραγωγήσιμη και μυστικοπαθής ενσάρκωση του Doctor, εκτός πιθανότατα από τον 7ο. Αρκετά συχνά κρύβει πληροφορίες από τις συντροφιές του, όπως στο επεισόδιο «The Rebel Flesh».

 

–         Αν και χρησιμοποιεί την πρόσοψη του χαρούμενου αλαζόνα, μέσα του πιστεύει πως είναι κακός άνθρωπος και συχνά φαίνεται να μετανιώνει για πράγματα που έχει κάνει στο παρελθόν. Παρόλο που πολλοί άνθρωποι του χρωστάνε τη ζωή τους, εκείνος κατηγορεί τον εαυτό του επειδή έχει καταστρέψει άλλες ζωές.

–         Επίσης, κάποιες φορές αργεί να συνειδητοποιήσει κάποια πράγματα,γεγονός που λέει πως οφείλεται στην ηλικία του, ή στο ότι είναι πολύ ανόητος για να θυμάται λεπτομέρειες.

–         Μετά την αναγέννηση του, παραπονιέται που δεν έχει κόκκινα μαλλιά, όπως έκανε και η προηγούμενη ενσάρκωση του.

–         Το κουστούμι του αποτελείται από ένα καφέ τουίντ σακάκι με μπαλώματα στους αγκώνες, άσπρο πουκάμισο, μαύρο παντελόνι και μαύρα μποτάκια. Φοράει παπιγιόν και τιράντες, σε κόκκινο ή μπλε, αλλά και άλλα αξεσουάρ κατά καιρούς όπως ένα φέσι και ένα πλατύγυρο καουμπόικο καπέλο. Είναι επηρεασμένο από τον 2ο Doctor, Patrick Troughton, ο οποίος είναι και ο αγαπημένος του Matt Smith.  Από την μέση της 7ης σεζόν και μετά το τουίντ σακάκι του αντικαθίσταται από ένα μακρύ μωβ-καφέ παλτό.

By Savvina

Top