Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > Seasons > Αφιέρωμα : The Master (part 1)

Αφιέρωμα : The Master (part 1)

The Master. Η παλαιότερη νέμεσις του Doctor, που όσες φορές και να νικηθεί, πάντα θα επιστρέφει εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Σκοπός της δημιουργίας του από την ομάδα που έφτιαξε τον χαρακτήρα, ήταν να είναι ο επαναλαμβανόμενος κακός, κάτι σαν τον Μοριάρτυ στον Σέρλοκ Χολμς του Doctor!
Ο τίτλος που του δόθηκε, »The Master» – γιατί όπως ξέρουμε ήδη : »The name you choose is the promise you make»  ήταν μια σκόπιμη επιλογή από τον παραγωγό της σειράς Barry Letts και τον διορθωτή του σεναρίου Terrance Dicks, επειδή όπως και το Doctor ήταν ένας ‘τίτλος’ που αποδίδεται μετά από ακαδημαϊκό κύκλο σπουδών. Επίσης, υποδηλώνει την φύση του η οποία είναι σκοτεινότερη και την διαρκή επιθυμία του για κυριαρχία.

all masters

Όπως και ο Doctor, έχει αναγεννηθεί αρκετές φορές στη σειρά και μάλιστα έχει ξεπεράσει το όριο των 13 αναγεννήσεων πολύ πριν τον Doctor. Η πρώτη φορά που τον είδαμε στην οθόνες μας ήταν το 1971 ενάντια στον 3ο Doctor, αλλά από τότε έχουν υποδυθεί τον ρόλο αρκετοί ηθοποιοί, καθώς αναγεννιέται κι εκείνος συνεχώς. Με χρονολογική σειρά οι ηθοποιοί που τον έχουν υποδυθεί είναι :

Classic Who (1963 – 1989) :
 • Roger Delgado
 • Peter Pratt
 • Geoffrey Beevers
 • Anthony Ainley
Doctor Who The Movie (1996) : 
 • Gordon Tipple
 • Eric Roberts
New Who (2005 – ) :
 • Derek Jakobi
 • John Simm
 • William Hughes
 • Michelle Gomez

Πάμε παρακάτω να δούμε αναλυτικά, μια μια τις ενσαρκώσεις του Master και την ιστορία τους :

Roger Delgado

Εμφανίσεις (8 ιστορίες, 43 επεισόδια) : 

 • »Terror of the Autons» (1971)
 • »The Mind of Evil»
 • »The Claws of Axos»
 • »Colony in Space»
 • »The Dæmons»
 • »The Sea Devils» (1972)
 • »The Time Monster»
 • »Frontier in Space» (1973)

Ο πρώτος ηθοποιός που πήρε τον ρόλο και κατά πολλούς ο πιο πετυχημένος. Ήταν από την αρχή στο μυαλό του Barry Letts για τον ρόλο – και είχε κάνει ήδη 3 απόπειρες να συμμετέχει στη σειρά χωρίς επιτυχία. (Άλλος ένας Whovian που έκανε ότι μπορούσε για να παίξει στη σειρά..). Επιπλέον, είχε δουλέψει ξανά με τον Letts και ήταν πολύ καλός φίλος με τον 3ο Doctor, Jon Pertwee που είχε εκείνη τη στιγμή τον αντίστοιχο ρόλο.
Μετά την τελευταία του εμφάνιση, ο Delgado θα επέστρεφε στον ρόλο σε μια σειρά επεισοδίων με τίτλο »The Final Game» που θα ήταν το φινάλε της 11ης σεζόν. (Υπάρχει η φήμη πως σε αυτή την ιστορία θα γινόταν η αποκάλυψη πως ο Master είναι αδερφός του Doctor, αλλά δεν είναι επιβεβαιωμένο).
‘Όμως ο ηθοποιός έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό ατύχημα του Ιούνιο του 1973 και η ιστορία δεν γυρίστηκε ποτέ.  Αυτός ήταν και ένας από τους κύριους λόγους που ο Jon Pertwee θέλησε να αφήσει τον ρόλο του Doctor.

Ο Delgado ως Master είχε την ικανότητα να είναι γοητευτικός και φονικός την ίδια στιγμή. Ο σχεδιασμός του χαρακτήρα του είναι φόρος τιμής στον κλασσικό χαρακτήρα Svengali.
Ήταν ένας υπεροπτικός ψυχοπαθής, ευγενής, με μια σαρδόνια αίσθηση του χιούμορ. Συμπεριφερόταν σε πολλούς σαν να ήταν κατώτεροι αλλά είχε έναν αμοιβαίο σεβασμό προς τον Doctor ως ισάξιο πνευματικά αντίπαλο. Έλεγε συχνά ψέματα και σκότωνε ανθρώπους, αλλά έδινε την εντύπωση ότι έβλεπε τον φόνο ως μια λυπηρή αναγκαιότητα παρά σαν μια επιλογή.

Είχε εξαιρετικές ικανότητες ύπνωσης, εφηύρε την μηχανή Keller (The Mind of Evil), μεταμφιεζόταν ως απλός άνθρωπος ή ως κάτι άλλο και συνεργαζόταν με εξωγήινους αρκετά συχνά για να πετύχει τους σκοπούς του, όπως με την Nestene Consciousness (Terror of the Autons), Axos (The Claws of Axos) αλλά και με Daleks και Orgons (Frontier in Space).

Ήξερε καλά την ‘ηθική’ του Doctor, και συχνά εκμεταλλευόταν το γεγονός πως η ζωή μιας companion ήταν πιο σημαντική για εκείνον από οτιδήποτε άλλο. Παρόλα τα παραπάνω, ο Doctor ενώ σταματούσε κάθε φορά τα σχέδια του, δεν τον σκότωνε. Κάθε φορά του χάριζε τη ζωή, ή ο Master το έσκαγε πριν προλάβαινε να αντιδράσει. Μάλιστα, στο επεισόδιο »The Time Monster» ο Doctor παρακάλεσε τον Kronos να απαλλάξει τον Master από την αιωνιότητα βασανιστηρίων που του είχε σχεδιάσει, γιατί τον λυπήθηκε.

Peter Pratt

Εμφανίσεις (1 ιστορία, 4 επεισόδια) :

 • »The Deadly Assassin» (1976)

Μετά τον θάνατο του Delgado, ο χαρακτήρας του Master επιστρέφει ξανά στην θητεία του 4ου Doctor, Tom Baker το 1976. Ο Peter Pratt ενσαρκώνει τον Master στην 13η του αναγέννηση, κοντά στο τέλος της ζωής του. Δεν έχει άλλες αναγεννήσεις και έχει ζήσει πολύ, με αποτέλεσμα να μοιάζει με ένα αδυνατισμένο πτώμα. (Δεν ξέρουμε ποια ενσάρκωση από τις 13 υποδύθηκε ο Roger Delgado και δεν έχουμε κανένα στοιχείο για τις υπόλοιπες 11 ενσαρκώσεις του, παρά μόνο σε Audio και σε βιβλία).

Ψάχνει πάση θυσία έναν τρόπο να αναγεννηθεί, πράγμα που κάνει την εκδικητικότητα του πιο φανερή. Με δόλο, φέρνει τον 4ο Doctor στον Gallifrey και τον ενοχοποιεί για την δολοφονία του τότε Προέδρου. Όσο ο Doctor βρίσκεται σε δίκη και δεν μπορεί να τον σταματήσει, ο Master αποκτάει πρόσβαση στο Μάτι της Αρμονίας το οποίο ήθελε να χρησιμοποιήσει για να επεκτείνει τη ζωή του – με κόστος τον πλανήτη Gallifrey.
Ο Doctor τον νίκησε σε μάχη σώμα με σώμα και ως αποτέλεσμα, ο Master φαινόταν να έπεσε σε μια σχισμή που δημιουργήθηκε από τοπικό σεισμό. Στην πραγματικότητα όμως, είχε αποκτήσει πρόσβαση στο TARDIS του (το οποίο ήταν μεταμφιεσμένο σε ένα grandfather clock) και απέδρασε από τον πλανήτη.

Geofrey Beevers

Εμφανίσεις (1 ιστορία, 4 επεισόδια) :

 • »The Keeper of Traken» (1981)

Επιστρέφει σαν villain 5 χρόνια μετά, ακόμα ενώ ο Tom Baker είναι ο Doctor. Ενώ ακόμα πεθαίνει και έχει τη μορφή ενός πτώματος, βρίσκεται στον πλανήτη Traken και προσπαθεί να ανανεώσει τη ζωή του χρησιμοποιώντας τις τεχνολογικές πηγές της αυτοκρατορίας.

Μεταμφιέζεται ως Melkur και παίρνει τη θέση της Keeper of Traken, αφού τη σκοτώνει. Η Keeper of Traken, Kassia ήταν παντρεμένη με τον σύμβουλο Tremas (τον οποίο υποδυόταν ο Anthony Ainley), ο οποίος είχε ήδη μια κόρη τη Nyssa (που αργότερα θα γίνει companion του 5ου Doctor).  Ο Tremas και η Nyssa έχουν καταλάβει ότι κάτι συμβαίνει και καλούν τον Doctor και τον Adric για βοήθεια. Ο Doctor με τη βοήθεια τους απομακρύνει τον Master από την αυτοκρατορία.

Όταν ο Doctor φεύγει από τον πλανήτη, ο Tremas προσέχει ένα παλιό ρολόι. Καθώς πηγαίνει να το ρυθμίσει ακινητοποιείται και εμφανίζεται ο Master – καθώς το ρολόι ήταν στην πραγματικότητα το TARDIS του. Με λίγη ενέργεια που του έχει απομείνει, ο Master συγχωνεύει τον εαυτό του με τον Tremas, κλέβοντας το σώμα του και ξαναγράφοντας τις αναμνήσεις του. Από εκεί και πέρα συστήνοντας μας τον Anthony Ainley στον ρόλο, ο Master μέσω της Nyssa ελέγχει την σειρά των γεγονότων που οδηγούν στην αναγέννηση του 4ου Doctor στην 5η του ενσάρκωση.

– Το όνομα Tremas είναι ένας αναγραμματισμός του Master.

Anthony Ainley

Εμφανίσεις (11 ιστορίες, 28 επεισόδια) :

 • »The Keeper of Traken» (1981)
 • »Logopolis»
 • »Castrovalva» (1982)
 • »Time – Flight»
 • »The King’s Demons» (1983)
 • »The Five Doctors»
 • »Planet of Fire» (1984)
 • »The Mark of the Rani» (1985)
 • »The Trial of a Time Lord»
 • »Survival» (1989)

Με νέο σώμα, όχι όμως και με καινούργια αναγέννηση, ο Ainley κρατάει τον ρόλο του Master μέχρι την διακοπή της σειράς το 1989. Στην υπόλοιπη διάρκεια της σειράς, πότε εμφανίζεται και πότε όχι, ψάχνοντας ακόμα τρόπο να επεκτείνει τις αναγεννήσεις του. Βρίσκεται αντιμέτωπος με όλους τους υπόλοιπους ηθοποιούς που παίρνουν τον ρόλο : Peter Davison, Colin Baker και Sylvester McCoy. Συμμετέχει και στο επετειακό επεισόδιο »The Five Doctors» για τα 20 χρόνια της σειράς.

Σε αυτό το σώμα, ο Master ήταν  θανάσιμος και εκλεκτικός αλλά έγινε αναμφισβήτητα πιο σατανικός, πομπώδης και μάταιος από ποτέ. Δεν τον ένοιαζε πια να γελάει ή να βγάζει λόγους. Σε αυτό το σημείο στη ζωή του, ήταν αφοσιωμένος στο να σκοτώσει τον Doctor.
Προσποιείται πως συνεργάζεται με τον Doctor για να σταματήσουν την Εντροπία (που εκείνος είχε ελευθερώσει) από το να καταστρέψει το σύμπαν. Το πραγματικό του σχέδιο όμως, ήταν να απειλήσει το σύμπαν πως θα  σταματούσε την Εντροπία μόνο εάν αποδέχονταν την εξουσία του. Ο Doctor τον σταματάει, με κόστος την ίδια του τη ζωή, αφού ο Master πριν αποδράσει τον τραυματίζει θανάσιμα με αποτέλεσμα να αναγεννηθεί στην 5η του ενσάρκωση (Logopolis).

Βρίσκει και αποκτάει τον Kamelion, ένα ρομπότ που μπορεί να αλλάζει μορφές και ελέγχεται εύκολα. Με εκείνον, προσπαθεί να αποτρέψει την υπογραφή της Magna Carta, χωρίς επιτυχία αφού ο Doctor παρεμβαίνει στα σχέδια του.Μετά την ήττα του, ο Master φεύγει, αφήνοντας πίσω τον Kamelion ο οποίος ζητάει από τον Doctor να τον σώσει (The King’s Demons).
Παρόλα αυτά,  το Υψηλό Συμβούλιο των Αρχόντων του Χρόνου ζητάει τη βοήθεια του όταν ανακαλύπτει πως παλαιότερες ενσαρκώσεις του Doctor έχουν πάει στην Ζώνη Θανάτου του Gallifrey. Του δίνουν για ανταμοιβή τον νέο κύκλο αναγεννήσεων που τόσο θέλει αλλά δεν είναι αρκετό, καθώς στην πορεία διψάει για περισσότερη εξουσία στο άκουσμα της αθανασίας. Τελικά ο Doctor ελευθερώνεται και ο Rassilon στέλνει τον Master πίσω στην εποχή του (The Five Doctors).

Και σε αυτό το σώμα ο Master συνεργάζεται με οποιονδήποτε εχθρό του Doctor για να πετύχει τους σκοπούς του – αυτή τη φορά με την Time Lady Rani. Ο καθένας είχε τους δικούς του σκοπούς, όμως ένωσαν τις δυνάμεις τους – και πάλι κανείς τους δεν πήρε αυτό που ήθελε, καθώς ο Doctor τους παγίδεψε στο TARDIS της Rani (The Mark of the Rani).

Η τελευταία φορά που βλέπουμε τον Ainley στον ρόλο, είναι στην τελευταία ιστορία των Classic series, όπου έχει πάρει τον έλεγχο του πλανήτη Cheetah. Η πολλή έκθεση στον πλανήτη, τον άλλαζε σε Cheetah άνθρωπο και εκείνον, μέχρι που απέδρασε. Προσπάθησε να σκοτώσει τον 7ο Doctor και τον έστειλε στον πλανήτη Cheetah, αλλά τελικά κατέληξε ο ίδιος παγιδευμένος εκεί. (Survival).

 

– Μπορείτε να δείτε εδώ το 2ο μέρος του αφιερώματος.

 

 • TheDoctor

  Εξαιρετικό αφιέρωμα!!Αναλυτικό, οργανωμένο και πολύ ευχάριστο. Μπράβο σου Savvina. Περιμένω εν αγωνία το part 2 🙂

  • SavvinaVvi

   Ναι ‘σαι καλα.. ευχαριστω παρα πολυ 🙂

Top