Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > Αφιερώματα > Fact Files > 9×12 Hell Bent – Facts File: Αναφορές του επεισοδίου

9×12 Hell Bent – Facts File: Αναφορές του επεισοδίου

Αναφορές σε παλαιότερα επεισόδια, ηθοποιούς, ιστορίες και άλλα, του δωδέκατου επεισοδίου της σεζόν «Hell Bent» από το BBC:

Η ανάγνωση του επεισοδίου έγινε την Τρίτη 4 Αυγούστου και τα γυρίσματα ξεκίνησαν την επόμενη εβδομάδα, τη Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015. Οι εξωτερικές σκηνές στην Νεβάδα και στον Gallifrey, έγιναν μετά από 3 ημέρες γυρισμάτων στην Fuerteventura στα τέλη Αυγούστου.

Το ίδιο εστιατόριο που είδαμε στο επεισόδιο «The Impossible Astronaut» υπήρχε και τώρα, αλλά ήταν το δεύτερο TARDIS. Παρεμπιπτόντως, όταν μπαίνει ο Doctor μέσα στην αρχή του επεισοδίου, το τραγούδι της Foxes «Don’t Stop Me Now» ακούγεται, όπως το ακούσαμε στην προηγούμενη σεζόν στο επεισόδιο «Mummy on the Orient Express» – την οποία περιπέτεια αναφέρει και ο Doctor στο τέλος του επεισοδίου.
 –
Με την επιστροφή του Gallifrey είχαμε και την επιστροφή του Ken Bones στον ρόλο του Στρατηγού, όπως τον είδαμε στο επεισόδιο «The Day of the Doctor» – αλλά και της Clare Higgins ως Ohila, μετά την πιο πρόσφατη εμφάνιση της στην πρεμιέρα της σεζόν. Επίσης, ο Donald Sumpter που υποδύθηκε τον President, έχει εμφανιστεί ξανά στη σειρά σε επεισόδια του Classic Who: υποδυόταν τον Casali στην ιστορία «The Wheel in Space» και τον Commander Ridgeway στο «The Sea Devils».
Όταν ζητάνε από τον Doctor να αφήσει τα όπλα του, εκείνος απλά αφήνει το κουτάλι που χρησιμοποιεί για να φάει την σούπα του – μια πιθανή αναφορά στην μάχη του με τον Ρομπεν των Δασών στο επεισόδιο της όγδοης σεζόν «Robots of Sherwood».

Στο επεισόδιο «The Magician’s Apprentice», η Κλάρα ρωτάει την Missy πότε άρχισε να νοιάζεται για τον Doctor. Της απαντάει «Since always. Since the Cloister Wars. Since the night he stole the moon and the President’s wife. Since he was a little girl… One of those was a lie» – πράγματα που αναφέρθηκαν όλα στο επεισόδιο «Hell Bent». Άρα το ψέμα της Missy ήταν πως ο Doctor ήταν κάποτε μικρό κοριτσάκι; Ή πως δεν ήταν η γυναίκα του Προέδρου αλλά η κόρη του, όπως αποκαλύπτει ο Doctor στην Κλάρα; Χμμμ…..
(Ποντάρω στο πρώτο…. ο Hartnell αναφέρεται πάντα ως η κανονική μορφή του Doctor, άρα δεν γίνεται να ήταν κορίτσι μικρός..)

Ο Rassilon αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο «The Deadly Assassin», την περιπέτεια που μας σύστησε και το Matrix. Φαινόταν να είναι ένας από τους ιδρυτές της κοινωνίας των Αρχόντων του Χρόνου και πίστευαν πως ήταν νεκρός. Στο επεισόδιο «The Five Doctors» εμφανίστηκε σαν ένα τζίνι από ένα μπουκάλι όταν η διαβολική Borusa προσπάθησε να γίνει αθάνατη. Στη συνέχεια τον είδαμε με κανονική μορφή στο «The End of Time» όπου οδήγησε τους Άρχοντες του Χρόνου στον πόλεμο.

Παρόλο που δεν είναι επίσημο, υπονοείται πως ο αχυρώνας που πάει ο Doctor στην αρχή του επεισοδίου είναι ο ίδιος με αυτόν που είδαμε στα επεισόδια «The Day of the Doctor» και «Listen».
Ο Doctor αναφέρει: «It’s always four knocks…». Όταν ο 10ος Doctor προειδοποιήθηκε για την αναγέννηση του από την Carmen στο επεισόδιο «Planet of the Dead», του είπε: «…your song is ending, sir… It is returning through the dark. And then, Doctor? Oh, but then he will knock four times…». Αυτός που αναφέρθηκε ως ‘he’ ήταν τελικά ο Wilfred, που χτύπησε τέσσερις φορές για να τραβήξει την προσοχή του Doctor.. η ανταλλαγή που έκαναν οδήγησε το σώμα του Doctor να καταστραφεί από την ραδιένεργεια, πράγμα που πυροδότησε την αναγέννηση.
«I’m going to wipe her memory of every last detail of me… It’ll be like our friendship never happened… I’ve done it before… telepathically…» τα λόγια που είπε ο Doctor για αυτό που σκόπευε να κάνει στην Κλάρα.. που μας θυμίζουν πως έσβησε την μνήμη της αγαπημένης Donna στο επεισόδιο «Journey’s End», για να την σώσει..
(Πράγμα που μου έχει μείνει απορία από το Hell Bent: o Doctor ήθελε να σβήσει την μνήμη της Κλάρα, για να μην μπορούν να τη βρουν οι Άρχοντες του Χρόνου από εκείνον στη μνήμη της, και να την βάλουν πίσω στον θάνατο της. Τώρα που εκείνη θυμάται, δεν μπορούν να τη βρούν;;;;)
Έχουμε καινούργιο sonic screwdriver!! Τον είδαμε να χρησιμοποιεί για πρώτη φορά την συσκευή στο επεισόδιο «The Fury from the Deep» και εμφανίστηκαν διάφορες εκδοχές του, μέχρι που ένα Terileptil το κατέστρεψε στο επεισόδιο «The Visitation». Τότε, εμφανίστηκε ένα καινούργιο στην τελευταία περιπέτεια του 7ου Doctor, και από τότε υπήρχε διαρκώς στη σειρά, μέχρι το φετινό επεισόδιο «The Witch’s Familiar», όπου είδαμε έναν νεαρό Davros να κρατάει τη συσκευή καθώς περπατούσε στον Skaro μαζί με τον Doctor.
 –
Τέλος, στις σκηνές στην έρημο πριν ο Doctor μπει στην καλύβα, ακούγονταν αμυδρά τα Vale Decem και Doomsday, τα soundtrack της αναγέννησης του 10ου Doctor αλλά και του τελευταίου επεισοδίου της 2ης σεζόν με τον ίδιο τίτλο αντίστοιχα…..
Top