Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > Αφιερώματα > Fact Files > 9×09 Sleep No More – Facts File: Αναφορές του επεισοδίου

9×09 Sleep No More – Facts File: Αναφορές του επεισοδίου

Αναφορές σε παλαιότερα επεισόδια, ηθοποιούς, ιστορίες και άλλα, του ένατου επεισοδίου της σεζόν «Sleep No More» από το BBC:

Η ανάγνωση του επεισοδίου έγινε την Πέμπτη 23 Ιουλίου και τα γυρίσματα έγιναν από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 12 Αυγούστου.

Το Sleep No More είναι ένα μοναδικό επεισόδιο, δεδομένου ότι δεν έχει τι συνηθισμένο μας opening, αλλά και μέχρι το τέλος του επεισοδίου, τίποτα άλλο που να δίνει όνομα στην περιπέτεια. Το μόνο που υπάρχει, είναι στην αρχή του επεισοδίου, γράμματα που γεμίζουν την οθόνη για λίγο στα οποία διακρίνονται οι λέξεις Doctor Who. Ο τίτλος του επεισοδίου γράφεται κι εκείνος μαζί με αρκετές άλλες πληροφορίες, αλλά και πάλι δεν φαίνεται τόσο εύκολα.

Είναι πιθανό, το εργαστήριο Le Verrier να έχει πάρει το όνομα του από τον Γάλλο μαθηματικό Urbain Le Verrier (1811 –1877) ο οποίος συμπέρανε την ύπαρξη αλλά και την θέση του πλανήτη Ποσειδώνα μόνο με την χρήση μαθηματικών. Επίσης, από την αρχή του επεισοδίου μας γίνεται γνωστό πως το εργαστήριο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον συγκεκριμένο πλανήτη.

Το επεισόδιο είναι το πρώτο της σειράς που εμφανίζεται ο ηθοποιός Reece Shearsmith, αλλά έχει επίσης υποδυθεί τον ηθοποιό που ενσάρκωσε τον 2ο Doctor, Patrick Troughton, στην ταινία που ασχολείται με την αρχή της σειράς «An Adventure in Space and Time» η οποία είναι κι εκείνη σε σενάριο του Mark Gatiss.

Στην Ελληνική μυθολογία, ο Μορφέας ήταν ο Θεός των ονείρων ο οποίος εμφανιζόταν στα όνειρα των θνητών σε πολλές μορφές, αν και συχνά απεικονίζεται σαν ένας φτερωτός Θεός. Η φράση ‘στην αγκαλιά του Μορφέα’ σημαίνει πως κάποιος κοιμάται.

Η Nagata αναφέρει κάποιους ‘space pirates’, πράγμα που έναν Classic Who fan, τον παραπέμπει στην ιστορία του 1969 »The Space Pirates»!

‘Consider yourself… part of the furniture’ : όταν ο Doctor τελειώνει την φράση της Nagata, αναφέρεται στο τραγούδι »Consider Yourself» από το μιούζικαλ ‘Oliver!’, βασισμένο στο βιβλίο Oliver Twist – το οποίο είναι γραμμένο από τον παλιό φίλο του Doctor, Charles Dickens.

Το ‘Mr. Sandman’ είναι ένα πολύ γνωστό τραγούδι που αντιπροσωπεύει την δεκαετία του 1950. Είναι γραμμένο από τον Pat Ballard και ηχογραφήθηκε πρώτη φορά τον Μάιο του 1954 από τους ‘Vaughn Monroe & His Orchestra’. Οι The Chordettes δημοσίευσαν την πιο γνωστή εκδοχή του τραγουδιού 5 μήνες μετά. Οι ίδιες ήταν ένα θηλυκό κουαρτέτο, όχι πολύ διαφορετικές από το ολόγραμμα του γκρουπ που είδαμε στο επεισόδιο.

Η φωνή του υπολογιστή ανήκει στην Nikki Wilson, η οποία ήταν επίσης παραγωγός του επεισοδίου.

Όταν ο Doctor δείχνει στην Κλάρα την απογοήτευση του, σχετικά με την ονομασία ενός νέου είδους, αναφέρει για λίγο τους Silurians. Η πιο λογική εξήγηση για αυτή την αναφορά, είναι πως μετά την ανακάλυψη του είδους στο επεισόδιο ‘Doctor Who and the Silurians’, ο Doctor δεν τους αποκαλούσε έτσι, λέγοντας πως τους έδωσε ένας άνθρωπος το όνομα τους, Στην πραγματικότητα, το είδος δεν ήταν από την Silurian εποχή, πράγμα που σημαίνει πως η ονομασία τους δεν ήταν ακριβής.

dw shakespeare

Ο παρακάτω διάλογος είναι από την Πράξη ΙΙ, σκηνή ΙΙ από τον Macbeth του Shakespeare και οι γραμμές αυτές αναφέρονται από τον Doctor δύο φορές στο επεισόδιο. Και φυσικά, ο τίτλος του επεισοδίου είναι επίσης από τον παρακάτω διάλογο:

MACBETH
Methought I heard a voice cry ‘Sleep no more!
Macbeth does murder sleep’, the innocent sleep,
Sleep that knits up the ravell’d sleeve of care,
The death of each day’s life, sore labour’s bath,
Balm of hurt minds, great nature’s second course,
Chief nourisher in life’s feast, –

LADY MACBETH
What do you mean?

MACBETH
Still it cried ‘Sleep no more!’ to all the house:
‘Glamis hath murder’d sleep, and therefore Cawdor
Shall sleep no more; Macbeth shall sleep no more.’

Top