Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > Αφιερώματα > Fact Files > 9×08 The Zygon Inversion – Facts File: Αναφορές του επεισοδίου

9×08 The Zygon Inversion – Facts File: Αναφορές του επεισοδίου

Αναφορές σε παλαιότερα επεισόδια, ηθοποιούς, ιστορίες και άλλα, του όγδοου επεισοδίου της σεζόν »The Zygon Inversion» από το BBC:

Η Kate αποκαλύπτει πως αντιμετώπισε το Zygon στην T or C με «Five rounds rapid!». Την φράση αυτή χρησιμοποίησε πρώτη φορά ο πατέρας της, Brigadier Lethbridge-Stewart στο επεισόδιο ‘The Daemons’. Σε αυτή την ιστορία, ο Brigadier δίνει οδηγία σε έναν στρατιώτη της UNIT να ανοίξει πυρ, λέγοντας «Chap with wings, there: five rounds rapid!». Η έκφραση αυτή έγινε τόσο συνώνυμη με τον χαρακτήρα, που ο ηθοποιός που τον υποδυόταν, Nicholas Courtney, την χρησιμοποίησε σαν τίτλο για την αυτοβιογραφία του το 1998.

Παρεμπιπτόντως, στην ίδια περιπέτεια, ο Alec Linstead έπαιζε ως ο Sgt. Osgood της UNIT..

Όταν ο Doctor λέει »..και το εννοώ αυτό ειλικρινά!», μιμείται τον Hughie Green (1920 – 1997) ένα Βρετανό παρουσιαστή που ήταν περισσότερο γνωστός για την παρουσίαση του Opportunity Knocks. Η ατάκα του ήταν «και το εννοώ αυτό ειλικρινά, κόσμε!» συνήθως με μια Αμερικάνικη/Καναδέζικη προφορά.

Το Black Archive το είδαμε πρώτη φορά στην ιστορία «The Enemy of the Bane», την τελευταία ιστορία της δεύτερης σεζόν του spin off του Doctor Who, «The Sarah Jane Adventures». Στο Doctor Who εμφανίστηκε για πρώτη φορά μόλις 5 χρόνια μετά, στο επεισόδιο «The Day of the Doctor» το 2013.

Μοιάζει πολύ όπως το είδαμε στο επεισόδιο της πεντηκοστής επετείου, με μια προφανή προσθήκη: ένα κράνος των Mire, που είδαμε στο επεισόδιο «The girl who died» σε αυτή τη σεζόν, σε μια θήκη από γυαλί.

«Άσε με να σου κάνω μια ερώτηση για τον καινούργιο σου κόσμο..» λέει ο Doctor στην Bonnie, χρησιμοποιώντας την ατάκα του Shakespeare ‘brave new world’. Η έκφραση χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τον Bard στο τελευταίο του έργο, ‘The Tempest’. Ο Doctor έχει χρησιμοποιήσει την φράση ξανά, όπως είναι φυσικό στο επεισόδιο «The Shakespeare Code».

Το αέριο Z67 ονομάζεται επίσης και «Sullivan’s Gas», μια αναφορά σε companion του 4ου Doctor, τον Harry Sullivan. Στο προηγούμενο επεισόδιο, η Kate είχε αναφέρει: «One of our staff was a naval surgeon…» όταν μιλούσε για το μέλος της UNIT που έφτιαξε το Ζ67, συμπληρώνοντας: »Worked at Porton Down…» πράγμα που μας παραπέμπει στον Harry Sullivan.

Όταν ο Doctor απορεί που η Osgood δεν ξέρει τι σημαίνουν τα αρχικά TARDIS, εκείνη του απαντάει πως έχει ακούσει διάφορες εκδοχές για τη σημασία τους. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια αναφορά στο γεγονός ότι ο ίδιος ο Doctor έχει δώσει διαφορετικές εκδοχές για το τι σημαίνει η λέξη..
Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς «An Unearthly Child» η εγγονή του Doctor λέει πως επινόησε η ίδια τα αρχικά από τις λέξεις που όλοι ξέρουμε, time and relative dimension in space, όμως ο Doctor δεν συμφώνησε ποτέ με αυτή την εκδοχή. Αργότερα, έλεγε στον κόσμο πως το D είναι για την λέξη dimensions. Όταν ο Doctor εξήγησε το όνομα του διαστημόπλοιου στην Rose Tyler στην πρώτη τους περιπέτεια, επανήλθε στην εκδοχή που είχε πει στην αρχή η εγγονή του.

«Υπήρχε ένα άλλο κουτί… ήμουν έτοιμος να πατήσω ένα άλλο κουμπί» λέει ο Doctor στην Bonnie, αναφερόμενος στο όπλο από το επεισόδιο «The Day of the Doctor». Η Στιγμή, το όπλο που ήταν έτοιμος να ενεργοποιήσει, έμοιαζε πολύ εμφανισιακά με το Osgood Box.

Στο τέλος του επεισοδίου, για άλλη μια φορά η Osgood φέρει με τα ρούχα της φόρο τιμής στους παλαιότερους Doctors, αυτή τη φορά με ένα αμάνικο πουλόβερ που συνήθιζε να φοράει ο 7ος Doctor. Επίσης φορούσε ένα καφέ παλτό που έμοιαζε πάρα πολύ με ένα που φορούσε ο Doctor στο επεισόδιο «The Curse of Fenric».

Top