Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > Αφιερώματα > Fact Files > 9×05 The Girl Who Died – Facts File: Αναφορές του επεισοδίου

9×05 The Girl Who Died – Facts File: Αναφορές του επεισοδίου

Αναφορές σε παλαιότερα επεισόδια, ηθοποιούς, ιστορίες και άλλα, του πέμπτου επεισοδίου της σεζόν »The Girl Who Died» από το BBC:

Η ανάγνωση του επεισοδίου 9×05 έγινε την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 και τα γυρίσματα ξεκίνησαν μια βδομάδα αργότερα, στις 25 Μαρτίου.

Στην κουλτούρα των Vikings, o Odin είναι ένας Θεός και στα Παλαιά Σκανδιναβικά κείμενα, περιγράφεται ως ένας μονόφθαλμος με μούσι και εξοπλισμένος με ένα δόρυ ή ένα σπαθί. Σε πολλούς μύθους κυβερνάει την Valhalla (ένα είδος Παράδεισου των Vikings) όπου υποδέχεται εκλεκτούς πολεμιστές που έχουν πεθάνει στη μάχη.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι Vikings εισβάλλουν τόσο πολύ στη σειρά. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται, καθώς ήταν ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας στην περιπέτεια του 1ου Doctor »The Time Meddler», όπου το TARDIS είχε προσγειωθεί στην Βρετανία του 1066.

pompeii peter capaldi

Κατά την διάρκεια της εκπληκτικής σκηνής όπου ο Doctor συνειδητοποιεί απο πού πήρε το πρόσωπό του, βλέπουμε flashbacks από δύο προηγούμενα επεισόδια:
το ένα είναι το »The Fires of Pompeii», η περιπέτεια του 10ου Doctor όπου γνωρίζει τον Lobus Caecilius (τον πρώτο ρόλο του Peter Capaldi στη σειρά) και την οικογένεια του. Στην αρχή είχε αρνηθεί να σώσει οποιονδήποτε από την έκρηξη του ηφαιστείου, αλλά στη συνέχεια η Donna Noble τον πείθει να σώσει έστω την συγκεκριμένη οικογένεια.
Το δεύτερο είναι το πρώτο επεισόδιο του Peter Capaldi στον ρόλο του Doctor, »Deep Breath» στο οποίο αναρωτιέται γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο πρόσωπο..

 

Το »The Fires of Pompeii» και το guest του Capaldi δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος από τους Doctors έχει εμφανιστεί ξανά με άλλο ρόλο:

  • Ο 1ος Doctor, William Hartnell επίσης υποδύθηκε τον Abbot του Amboise στο επεισόδιο  »The Massacre» αλλά και μια ρομποτική εκδοχή του Άρχοντα του Χρόνου στην ιστορία »The Chase».
  • Ο 2ος Doctor, Patrick Troughton υποδύθηκε τον σωσία του Doctor Salamander, στην ιστορία »The Enemy of the World».
  •  Ο 4ος Doctor, Tom Baker είχε παίξει διάφορους ρόλους στη σειρά, συμπεριλαμβανομένου του Meglos αλλά και ένα android.
  • Ο 5ος Doctor, Peter Davison στο »Arc of Infinity» υποδύθηκε  τον Doctor αλλά και τον εχθρό του Omega.
  • Ο 6ος Doctor, Colin Baker στην παραπάνω ιστορία επίσης, είχε τον ρόλο του Commander Maxil από τον Gallifrey.

Επίσης στο επεισόδιο, ο Doctor είχε ένα ημερολόγιο 2.000 ετών, μια ‘αναβάθμιση’ του ημερολογίου των 500 ετών που χρησιμοποίησε ο 2ος Doctor στο »The Power of the Daleks» αλλά και στο ημερολόγιο των 900 ετών που είδαμε στην τελευταία ιστορία του 7ου Doctor.

Το γεγονός ότι ο Doctor ‘μιλάει μωρουδίστικα’ είναι μια ικανότητα που έχουμε δει ξανά στα επεισόδια »A Good Man Goes to War» και » Closing Time».

Αντίθετα με τους χωρικούς που προσπαθεί να εκπαιδεύσει, ο Doctor έχει κρατήσει σπαθί σε μάχη πάρα πολλές φορές.
Πάλεψε με τον Master στην ιστορία  »The Sea Devils», χειριζόταν δύσκολα σπαθιά στις ιστορίες »The Masque of Mandragora», »The Androids of Tara» και »The King’s Demons» – αλλά μέχρι τώρα φαίνεται να έχει προχωρήσει.. στην προηγούμενη σεζόν, όταν ο Robin Hood τράβηξε σπαθί εναντίων του εκείνος χρησιμοποίησε ένα κουτάλι – και νίκησε!
Επίσης ο Doctor έχει ξαναχρησιμοποιήσει το yo-yo του στην προηγούμενη σεζόν στο επεισόδιο »Kill the Moon» και ο 4ος Doctor το χρησιμοποιούσε αρκετά.

Οι λέξεις »ο χρόνος θα δείξει. Πάντα το κάνει» χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά από τον Doctor στο »Remembrance of the Daleks». Αυτή είναι και η ιστορία όπου ο Doctor σε μια παρόμοια συναισθηματική κατάσταση, είπε »κάθε απόφαση δημιουργεί κύματα, σαν μια μεγάλη πέτρα που την ρίχνεις στην λίμνη. Τα κύματα ενώνονται, και γυρίζουν πίσω με απρόβλεπτους τρόπους. Όσο πιο σοβαρή και βαριά η απόφαση, τόσο πιο μεγάλα τα κύματα και τόσο πιο αβέβαιες οι συνέπειες..»
Και σε εκείνο το επεισόδιο όπως και σε αυτό, ο Doctor κάνει παρόμοιες παρατηρήσεις καθώς σκέφτεται τη φύση των ταξιδιών στον χρόνο.

Top