Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > Αφιερώματα > Fact Files > 9×04 Before the Flood – Facts File: Αναφορές του επεισοδίου

9×04 Before the Flood – Facts File: Αναφορές του επεισοδίου

Αναφορές σε παλαιότερα επεισόδια, ηθοποιούς, ιστορίες και άλλα, του τέταρτου επεισοδίου της σεζόν »Under the Lake» από το BBC:

Η ανάγνωση του 9×04 έγινε λίγο μετά από εκείνη του 9×03, την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2015 και ήταν τα πρώτα για την 9η σεζόν.

Η ροκ εκδοχή των τίτλων αρχής, κανονίστηκε από τον Murray Gold και o Corey Taylor των Slipknot – ο οποίος είναι μεγάλος Whovian – έκανε τον βρυχηθμό του Fisher King!

Ο Doctor στην αρχή του επεισοδίου μας μιλάει για τον Ludwig van Beethoven (1770 – 1827), ο οποίος ήταν σχεδόν τελείως κουφός κατά την τελευταία δεκαετία της ζωής του. Παρόλα αυτά, εκείνα τα χρόνια συνέχισε να γράφει και να συνθέτει πολλά από τα πιο γνωστά και θαυμαστά κομμάτια του.
Στη συγκεκριμένη σκηνή, ο Doctor σπάει τον »τέταρτο τοίχο» με το να απευθύνεται απευθείας στο κοινό (εμάς καλέ), πράγμα σπάνιο αλλά όχι χωρίς προηγούμενο. Στο επεισόδιο »The Invasion of Time» ο 4ος Doctor κοιτάζει μέσα στην κάμερα και λέει »ούτε το sonic screwdriver δεν μπορεί να με σώσει!». Αν και η πιο διάσημη σκηνή είναι εκείνη με τον 1ο Doctor, στο επεισόδιο »The Daleks’ Master Plan» όπου απευθύνεται στο κοινό με τη φράση »Α, και παρεμπιπτόντως.. καλά Χριστούγεννα σε όλους εσάς στο σπίτι!».

Στην αρχή του επεισοδίου βλέπουμε τον ενισχυτή του Doctor, ο οποίος είναι από την ‘Magpie electric’ που έχουμε ξαναδεί πολλές φορές στη σειρά, με την πρώτη φορά να είναι στο »The Idiot’s Lantern». Επίσης το έχουμε δει στην τηλεόραση της Μάρθα στο »The Sound of Drums», σε διάφορα εξαρτήματα του TARDIS του 11ου Doctor, αλλά και στο διαστημόπλοιο της Μεγάλης Βρετανίας στον 33ο αιώνα!

Η ατάκα στις επαγγελματικές κάρτες του Prentis »May the remorse be with you…» μπορεί να θεωρηθεί μια αναφορά στην φράση που ακούγεται σε κάθε ταινία Star Wars, »May the Force be with you».

Το σημείο που η O’Donnell αναφέρει »One small step for man. One giant…» υπονοώντας  πως ο Bennett κάνει εμετό, είναι η δεύτερη φορά στην θητεία του 12ου Doctor που λέγεται η διάσημη ατάκα του Neil Armstrong: »One small step for man… One giant leap for mankind!» Στο επεισόδιο »Kill the Moon» η μικρή Courtney λέει »One small thing for a thing! One enormous thing for a thingy thing!» καθώς πατάει στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Αυτό δεν είναι το πρώτο ταξίδι που κάνει το TARDIS στο 1980, καθώς στο επεισόδιο »Pyramids of Mars» ο Doctor δείχνει στην Sarah Jane μια εναλλακτική εκδοχή της Γης, δείχνοντας της τι θα είχε συμβεί στον πλανήτη εάν δεν είχε νικήσει τον Sutekh.

4th doctor sarah jane bessie

Η O’Donnell ως πρώην μέλος της UNIT, γνωρίζει πολλά για τον Doctor και κάνει αρκετές αναφορές στην ιστορία του, όπως τις παλιές companions Rose Tyler, Martha Jones και Amy Pond. Επίσης αναφέρει τον Harold Saxon, τα γεγονότα του επεισοδίου »Kill the Moon» και κάποιον ‘Minister of War’ που από την αντίδραση του Doctor καταλαβαίνουμε ότι σε εκείνον δεν έχει συμβεί ακόμα..

Πίσω από τον τρομακτικό Fisher King είναι ο ηθοποιός Neil Fingleton, που με ύψος πάνω από 2 μέτρα είναι ένας από τους πιο ψηλούς ανθρώπους στη Γη. Επίσης μαζί με την Maisie Williams που θα δούμε στα 9×05 και 9×06 συμμετέχει και εκείνος στη γνωστή σειρά ‘Game of Thrones’ όπου υποδύεται έναν White Walker.
Την φωνή του στο επεισόδιο έκανε ο Peter Serafinowicz και τους βρυχηθμούς του ο Corey Taylor.

Στην πραγματικότητα, ο Fisher King είναι μια μυστήρια και πολύ δυνατή φιγούρα που έχει διαποτίσει πολλούς μύθους, θρύλους και άλλες ιστορίες για αιώνες, περισσότερο ως μέρος των θρύλων του Αρθούρου όπου του εμπιστεύεται το Άγιο Δισκοπότηρο.

Το »Πρωτόκολλο ασφαλείας 712» το είδαμε πρώτη φορά στο επεισόδιο »Blink» όπου ένα ολόγραμμα του 10ου Doctor μιλάει στην Sally Sparrow και στον Larry Nightingale αφού μπαίνουν στο TARDIS. Παρόμοια ολογράμματα έχουμε δει ξανά μέσα στη χρονομηχανή, όπως στα επεισόδια »The Parting of the Ways» και »Let’s Kill Hitler».

Top