Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > Αφιερώματα > Fact Files > 8×12 Death in Heaven – Facts File: Αναφορές του επεισοδίου

8×12 Death in Heaven – Facts File: Αναφορές του επεισοδίου

Αναφορές σε παλαιότερα επεισόδια, ηθοποιούς, ιστορίες και άλλα, του δωδέκατου επεισοδίου της 8ης σεζόν «Death in Heaven» από το BBC:

Η ανάγνωση του επεισοδίου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014. Η παραγωγή αναμείχθηκε με αυτή του επεισοδίου «Dark Water», καθώς τα δύο επεισόδια αποτελούν μία περιπέτεια και έτσι, για παράδειγμα, οι σκηνές όπου η UNIT περικυκλώνει τη Missy, γυρίστηκαν πριν τις σκηνές που δείχνουν τους Cybermen να εξέρχονται από το Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου. Το κυρίως γύρισμα για το φινάλε ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 21 Ιουλίου, αλλά το «In The Forest of the Night» γυρίστηκε αμέσως μετά.

Η Osgood επέστρεψε! Η επιστήμονας της UNIT συνεχίζει το χόμπι της να φορά ρούχα που σχετίζονται με τους προηγούμενους Doctors. Στο «The Day of the Doctor», ήταν ένα πολύχρωμο κασκόλ και τώρα φορά αθλητικά παρόμοια με αυτά του 10ου Doctor και παπιγιόν που μας φέρνει στο μυαλό τον 11ο Doctor. Ακόμα, παραθέτει τα λόγια του, όταν υποστηρίζει ότι «Τα παπιγιόν είναι ωραία!».

Επέστρεψε και η Kate! Είναι η κύρια Επιστημονική Σύμβουλος της UNIT, η κόρη του παλιού φίλου του Doctor, του Brigadier Alistair Gordon Lethbridge-Stewart, και εμφανίστηκε πρώτη φορά στο «The Power of Three». Όπως και η Osgood, η τελευταία φορά που είχαμε δει την Kate ήταν στο «Day of the Doctor».

«Το άφησες πίσω σε μία από τις προηγούμενες προσπάθειές σου…». Το κεφάλι του Cyberman που ρίχνει κάτω η Kate, είναι από τη μορφή των Cybermen όπως παρουσιάστηκαν στην περιπέτεια του 1968 «The Invasion». Η ιστορία του 1969 ήταν και το ντεμπούτο της UNIT και περιελάμβανε τον πατέρα της Kate στη θέση του Ταξιάρχου, για πρώτη φορά. Σε εκείνη την ιστορία, οι Cybermen εισβάλλουν στη Γη και, όπως στα «Dark Water/Death in Heaven», βλέπουμε τους ασημένιους γίγαντες στην περιοχή του Καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου.

3rd doctor bessie

Η Kate ανακοινώνει πως ο Doctor ανήκει ακόμα στο μισθολόγιο και εκείνος φαίνεται να εκπλήσσεται, πιθανότατα λόγω του επεισοδίου «Spearhead from Space», όπου όταν ο Ταξίαρχος εξασφαλίζει τις υπηρεσίες του Άρχοντα του Χρόνου για λογαριασμό της UNIT, του δόθηκε οικονομικό κίνητρο, αλλά αρνήθηκε την προφορά λέγοντας «Λεφτά; Αγαπητέ μου φίλε, δε θέλω λεφτά. Δεν τα χρησιμοποιώ!». Αντίθετα, απλά ήθελε εργαλεία, για να επισκευάσει το TARDIS….και ένα αυτοκίνητο!

Το σώμα του Danny φυλάσσεται στο Chaplet Funeral Home. Το όνομα του ιδρύματος είναι, πιθανώς, αναφορά στην companion του 1ου Doctor, Dodo Chaplet, που ακολούθησε τον Doctor στο επεισόδιο του 1966 «Bell of Doom», προτού αποφασίσει να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά τη διάρκεια του «The War Machines». Η τελευταία περιπέτεια ήταν η πρώτη ιστορία του Doctor που παρουσιάζει μια εισβολή στο σύγχρονο Λονδίνο.

Όταν η Kate λέει «Clara Oswald; H βοηθός σου;», η απάντηση του Doctor είναι ένα απλό «Η φίλη μου». Είναι ενδιαφέρουσα η αντίθεση των λεγόμενών του με το διάλογο στο «Into the Dalek». «Αυτή είναι η Clara, όχι η βοηθός. Έχει… μία άλλη ιδιότητα». Στιγμές αργότερα, συμπλήρωσε ότι είναι η «φροντιστής» του, προτού σημειώσει «Νοιάζεται, ώστε να μη χρειάζεται να το κάνω εγώ».

Η Kate αναφέρει τον Valiant, το φροντιστή του τεράστιου αεροσκάφους που σχεδιάστηκε από τη Missy, όταν ήταν γνωστή ως Master. Εμφανίστηκε πρώτη φορά στο «The Sound of Drums» και πρόσφατα, πήραμε μια μικρή ματιά του, όταν εμφανίστηκε σε ένα flashback στο “Into The Dalek».

Το πορτραίτο του Ταξίαρχου που βλέπουμε μέσα στο Boat One, τον απεικονίζει την εποχή των συμβάντων του “Battlefield». Αυτή η περιπέτεια του 1989 ήταν η τελευταία εμφάνιση του Lethbridge-Stewart στο Doctor Who, παρόλο που επέστρεψε, με τον Nicholas Courtney να τον υποδύεται ξανά, στη σειρά του 2008 «The Sarah Jane Adventures», στο διμερές «Enemy of the Bane».

Ο Συνταγματάρχης Ahmed και η Osgood συζητούν σύντομα για το Thunderbirds και το Captain Scarlet, προκαλώντας το Doctor να αναφερθεί στη Sylvia Anderson, που εργαζόταν μαζί με τον τότε σύζυγό της, Gerry Anderson, σε αυτά τα show, καθώς και σε πολλά άλλα. Και τα δύο αυτά cult προγράμματα ήταν σειρές δράσης/περιπέτειας της δεκαετίας του 1960 και στο «The Lodger», ο Doctor αστειευόμενος ισχυρίστηκε ότι ήταν μέρος της Διεθνούς Διάσωσης, της ισχυρής οργάνωσης που συμπεριλήφθηκε στο Thunderbirds.

«Τα prydonian προνόμιά μου μού αφαιρέθηκαν, όταν έκλεψα μία μηχανή του χρόνου», η Clara σκαρφίζεται ένα πειστικό ψέμα, καθώς, όσο βρισκόταν στον Gallifrey, ο Doctor ήταν μέλος του Prydonian Chapter, ενός από τα πολλά τμήματα του πλανήτη του. Οι Prydonians δεν εκτρέπονταν, αλλά «απλά έβλεπαν λίγο πιο μπροστά από τους περισσότερους». Η Clara επίσης αναφέρει τη Jenny, τη διάσημη ηρωίδα του «The Doctor’s Daughter», και μιλά για το ότι θα πάρει πτυχίο από το Πανεπιστήμιου του Glasgow. Πολύ πίσω, στην περιπέτεια του 2ου Doctor «The Moonbase», η companion του Doctor, Polly, αποκαλύπτει ότι μια φορά, ο Doctor είχε ισχυριστεί ότι είχε πάρει το πτυχίο του στο Glasgow, το 1988.

«Ω, ανόητη θεία μου…» H Missy χρησιμοποιεί μία φράση που σχετίζεται στενά με τον 2ο Doctor, και όταν ανακοινώνει «Αγαπώ την τηλεόραση εδώ!», μας θυμίζει τις περιπτώσεις στο «The Sea Devils» και «Last of the Time Lords», όταν ο Master παρουσιάζεται να απολαμβάνει να παρακολουθεί τα παιδικά τηλεοπτικά προγράμματα. Τέλος, ο τρόπος που λέει «Χρόνια πολλά, κύριε Πρόεδρε!» είναι μια αναφορά στο διάσημο εορταστικό χαιρετισμό της Marilyn Monroe στον Πρόεδρο Kennedy.

Το επεισόδιο περιλαμβάνει πολλά flashbacks. Οι στιγμές που δείχνουν τον 11ο Doctor είναι από το «Bells of Saint John» και η συζήτηση που ανοίγει με την Clara να ρωτά «Ποιος έβαλε αυτή τη διαφήμιση στην εφημερίδα;» προέρχεται από το τέλος του «Deep Breath». Αργότερα, κατά τη διάρκεια της σκηνής στο κοιμητήριο, βλέπουμε λίγα δευτερόλεπτα του «Into the Dalek», που τίθεται η ερώτηση: «Είμαι καλός άνθρωπος;» και ο Rusty δηλώνει «Βλέπω στην ψυχή σου…». Τέλος, ο χαιρετισμός του Danny είναι από το «The Caretaker» και η σύντομη εικόνα του Robin είναι, φυσικά, από το «Robot of Sherwood».

Οι συντεταγμένες του Gallifrey δίνονται ως 10 – 0 – 11 – 00: 02, όπως πίσω στο επεισόδιο 1975, «Pyramids of Mars» και, όπως δήλωσε και η Clara, ο πλανήτης είναι στον αστερισμό του Kasterborous, άλλο ένα στοιχείο που αναφέρθηκε πρώτη φορά στην περιπέτεια του 1975.

 

Μετάφραση: Ειρήνη Μπάδα

Top