Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > Αφιερώματα > Fact Files > 8×09 Flatline – Facts File: Αναφορές του επεισοδίου

8×09 Flatline – Facts File: Αναφορές του επεισοδίου

Αναφορές σε παλαιότερα επεισόδια, ηθοποιούς, ιστορίες και άλλα, του ένατου επεισοδίου της 8ης σεζόν «Flatline» από το BBC:

Η ανάγνωση του σεναρίου για το «Flatline» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Μαίου 2014. Τα γυρίσματα για το επεισόδιο ξεκίνησαν εννέα μέρες αργότερα και ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014.

Το επεισόδιο γράφτηκε από τον Jamie Mathieson ο οποίος, επίσης, έγραψε το προηγούμενο επεισόδιο «Mummy on the Orient Express». Πρόκειται για την πρώτη φορά από το 2005 που ένας νέος σεναριογράφος στο Doctor Who έχει γράψει δύο επεισόδια, τα οποία προβλήθηκαν το ένα μετά το άλλο.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τις εξωτερικές διαστάσεις του TARDIS να συρρικνώνονται. Στην περιπέτεια του 1ου Doctor το 1964 «Planet of Giants», τόσο η χρονομηχανή όσο και τα άτομα που βρίσκονταν μέσα μειώθηκαν «σχεδόν σε ένα εκατοστό». Αργότερα, στο τελευταίο επεισόδιο του 4ου Doctor, η παρέμβαση του Master στο «Logopolis» είχε ως αποτέλεσμα τη σμίκρυνση του TARDIS. Όπως και στο «Flatline», ο Doctor βρισκόταν μέσα στο TARDIS, όταν αυτό μίκρυνε, και χρειάστηκε τη βοήθεια της companion από έξω, για να βεβαιωθεί ότι η μηχανή του Χρόνου θα επανερχόταν στο κανονικό της μέγεθος.

Το «Flatline» είναι ένα από τα πολύ λίγα επεισόδια που βλέπουμε το εξωτερικό μέρος του TARDIS σε μια τέτοια κατάσταση που να μη θυμίζει παλιό αστυνομικό θάλαμο. Στο «Attack of the Cybermen», η δυσλειτουργία στο chameleon circuit του TARDIS το έκανε να αλλάξει την εξωτερική του εμφάνιση, παίρνοντας , κάποια στιγμή, τα μορφή ενός παλιού μουσικού οργάνου που έπαιζε ο Doctor. Και στο «The Name of the Doctor», βλέπουμε το TARDIS πριν το κλέψει ο Doctor και πάρει την παρούσα, γνωστή του μορφή.

Τα γυρίσματα έλαβαν χώρα σε διάφορες περιοχές γύρω από το Cardiff, το Barry και το Winchcombe, αλλά οι σκηνές με το TARDIS μέσα στο τούνελ γυρίστηκαν στο Roath Lock studio του BBC. Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακατασκευάζονται υπόγειοι σταθμοί τρένων με αποτελεσματικότητα. Το 1968, ο σχεδιαστής David Myerscough-Jones έφτιαξε αντίγραφα από αρκετά υπόγεια τούνελ και σταθμούς του Λονδίνου για το «The Web of Fear». Έμοιαζαν τόσο αληθινά που οι αρχές του Λονδίνου έστειλαν ένα γράμμα παραπόνων στο ΒΒC , ισχυριζόμενοι ότι πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα στην ιδιοκτησία τους χωρίς έγκριση!

Ένα από τα τρένα που βλέπουμε στο «Flatline» καταγράφεται ως Α113. Αυτή η ονομασία χρησιμοποιείται συχνά σε ταινίες πρώην φοιτητών του Ινστιτούτου Τέχνης της Καλιφόρνια, αναφερόμενη στην τάξη που χρησιμοποιούσαν οι φοιτητές για το graphic design και character animation. Έτσι, το Α113 έχει χρησιμοποιηθεί (με λεπτές παραποιήσεις) σε σειρές, όπως το The Simpsons και το Family Guy, αλλά και σε ταινίες όπως το Toy Story, Monsters University και το Hunger Games: Catching Fire.

H λαβή ενός νεκρού ανθρώπου, που αναφέρεται στο επεισόδιο, είναι ένας αποτυχημένος-ασφαλής μηχανισμός που ενεργοποιείται εάν ο οδηγός τρένου χάσει τις αισθήσεις του ή δεν μπορεί να οδηγήσει για οποιοδήποτε λόγο. Όταν εφαρμόζεται, στην ουσία σταματά το τρένο, με την ελπίδα ότι θα αποτρέψει συγκρούσεις ή κάποιο άλλο ατύχημα ως αποτέλεσμα της αδράνειας του οδηγού.

Η «Οικογένεια Addams» είναι μια ομάδα φανταστικών χαρακτήρων που δημιουργήθηκε από τον Αμερικανό σκιτσογράφο Charles Addams. Αρχικά, εμφανίστηκαν στη στήλη των καρτούν της The New Yorker, αλλά κέρδισαν μεγαλύτερο κοινό από την τηλεόραση και τις ταινίες. Όταν η Clara μιλά για την οικογένεια Addams, αναφέρεται στο «Thing». Στη σειρά της τηλεόρασης, αυτός ο «χαρακτήρας» είναι ένα ακρωτηριασμένο χέρι, που εμφανίζεται συχνά έξω από ένα μικρό κουτί, για να κάνει δουλειές, όπως να ταξινομήσει φακέλους ή να δώσει οδηγίες σε κάποιον.

Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Doctor συναντά τέτοια μοχθηρή δουλειά που είναι επηρεασμένη από εξωπραγματικά πλάσματα. Στο επεισόδιο «Fear Her», τα σχέδια της Chloe Webber ζωντάνευαν από τον Isolus και στο «Vincent and the Doctor», ο Άρχοντας του Χρόνου εντόπισε ένα Krafayis στο έργο του Van Gogh “The Church at Auvers”.

Top