Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > Αφιερώματα > Fact Files > 8×08 Mummy on the Orient Express – Facts File: Αναφορές του επεισοδίου

8×08 Mummy on the Orient Express – Facts File: Αναφορές του επεισοδίου

Αναφορές σε παλαιότερα επεισόδια, ηθοποιούς, ιστορίες και άλλα, του όγδοου επεισοδίου της 8ης σεζόν «Mummy on the Orient Express» από το BBC:

Η ανάγνωση του σεναρίου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Μαίου 2014. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 20 Μαίου και ολοκληρώθηκαν στις 10 Ιουνίου 2014.

Ήταν ένα επεισόδιο που απαιτούσε αρκετά τη χρήση του studio και οι μοναδικές τοποθεσίες που έγιναν γυρίσματα εκτός αυτού, ήταν για τις στιγμές που περιελάμβαναν τον Danny και τον πλανήτη που φαίνεται προς το τέλος της περιπέτειας. Η τελευταία σκηνή γυρίστηκε στον κόλπο Limpert, στην κοιλάδα του Glamorgan, στην Ουαλία.

Σε ένα σημείο, ο Doctor και η Clara κάνουν πρόποση για το «τελευταίο ζήτω». Η φράση αυτή επινοήθηκε από τον Αμερικανό συγγραφέα, Edwin O’Connor (1918-1968), στο ομώνυμο σύγγραμα του 1956, «The Last Hurrah». Στο έργο του, η έκφραση αναφέρεται στην τελευταία στιγμή δόξας πριν το απόλυτο τέλος.

Ο Frank Skinner, που υποδύεται τον Perkins, είναι ένας τεράστιος Whovian και έκανε μια εμφάνιση στο »The Five(ish) Doctors», εορταστικό επεισόδιο της 50ης επετείου που σκηνοθέτησε ο Peter Davison. Όταν μαθεύτηκαν τα νέα για τη συμμετοχή του στο επεισόδιο, ο Skinner δήλωσε «Έχω για ringtone τον ήχο του TARDIS, μία ντουλάπα Dalek ύψους 1.50 μέτρου στην κρεβατοκάμαρά μου και όταν με πήραν τηλέφωνο λέγοντας πως θέλουν να διαβάσω το σενάριο, ήμουν στο πίσω μέρος του tour bus βλέποντας το τρίτο επεισόδιο του «The Sensorites!».

Εάν ο καθηγητής Moorhouse σας φαινόταν γνωστός, είναι επειδή τον υποδύθηκε ο Christopher Villiers, που έπαιξε τον Hugh Fitzwilliam στην περιπέτεια του 5ου Doctor, «Τhe King’s Demons». Η Janet Henfrey (η κα Pitt στο επεισόδιο) υποδύθηκε τη Miss Hardaker στο επεισόδιο του 1989 «The Curse of Fenric», όπως ούτε και ο Jamie Hill (o Foretold) είναι άγνωστος στo κοινό του Doctor Who. Εμφανίστηκε ως ένας Silent στο Royal Albert Hall, στο Doctor Who Prom του 2013.

 

 

 

 

Η τραγουδίστρια που φαίνεται στην αρχή του επεισοδίου, παίζεται από την Foxes (το πραγματικό της όνομα είναι Louisa Rose Allen). Η νικήτρια Grammy επέλεξε το όνομα «Foxes», διότι θυμάται να χρησιμοποιεί τη λέξη σε ένα τραγούδι που είχε γράψει, όταν ήταν 13 ετών- «Like Foxes Do». Ρώτησε τη μητέρα της τι σκεφτόταν για το πιθανό ψευδώνυμό της. «Είναι περίεργο», θυμάται ότι της είχε απαντήσει η μητέρα της. «Χθες το βράδυ, είδα στον ύπνο μου κάτι αλεπούδες να τρέχουν προς το σπίτι μας και ούρλιαζαν και έβγαζαν κάτι όμορφους ήχους. Και ξύπνησα σκεπτόμενη…Είναι σαν τη μουσική σου».

 

 

 

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια μούμια εμφανίζεται στο Doctor Who. Στην ιστορία «Pyramids of Mars» , ο 4ος Doctor πολέμησε θανατηφόρα ρομπότ που είχαν μεταμφιεστεί σε μούμιες και ο 11ος Doctor αντιμετώπισε ένα τέρας που έμοιαζε με μούμια, στο «The Rings of Akhaten».

«Are you my mummy?» Στα πλαίσια του Doctor Who, η φράση σχετίζεται με τα επεισόδια «The Empty Child» / «The Doctor Dances» και ήταν η ερώτηση που έθετε ο Jamie, στην προσπάθειά του να βρει τη μητέρα του , στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο Λονδίνο. Ο 10ος Doctor επανέλαβε τη φράση όταν, για ελάχιστο χρόνο φόρεσε μια μάσκα αερίου –που από μόνη της αποτελεί μία οπτική αναφορά στο Jamie- στο επεισόδιο «Poison Sky», απευθύνοντας την ερώτηση στον καθόλου ευχαριστημένο Συνταγματάρχη Mace.

Η ιδέα ενός μυστηρίου δολοφονίας στο Orient Express αντανακλά στοιχεία του «Murder on the Orient Express», το αστυνομικό μυθιστόρημα που εκδόθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1934 και γράφτηκε από την Agatha Christie, την οποία ο Doctor συνάντησε στο «The Unicorn and the Wasp».

Ο Doctor προσφέρει στον Moorhouse ένα ζελεδάκι, όσο μιλούν για τον Foretold . Η συμπάθεια του Doctor στα ζελεδάκια φτάνει πίσω στο 1967, όταν ο 2ος Doctor απόλαυσε ένα στο «The Dominators». Πρόσφερε ένα ζελεδάκι στον Brigadier, το 1972/73 στο «The Three Doctors», και ο 4ος Doctor βούταγε πάντα σε ένα σακουλάκι με ζελεδάκια είτε τα προσέφερε σε άλλους, συχνά για να τους αποσπάσει την προσοχή. Είδαμε τον 7ο Doctor να απολαμβάνει ένα γεμάτο μπωλ με αυτά στο TARDIS, λίγο πριν γίνει η αναγέννησή του, και τον 8ο Doctor να τα χρησιμοποιεί, για να μπερδέψει έναν αστυνομικό και ένα φύλακα, όσο βρισκόταν στο San Fransisco, το 1999. Ίσως πάλι να είναι μια συνήθεια των Time Lords… Στο «The Sound of Drums”, ο Master προσφέρει ζελεδάκια στη Lucy Saxon! 😛

Όταν ο Doctor μιλά στην Clara για τη μυστηριώδη δύναμη που των έλκυσε στο τρένο, εκμυστηρεύεται το εξής «Λοιπόν, έχει προσπαθήσει να με φέρει εδώ, στο παρελθόν. Δωρεάν εισιτήρια. Μυστηριώδεις επικλήσεις. Τηλεφώνησε και στο TARDIS μια φορά…».
Είναι πολύ πιθανό να αναφέρεται σε ένα συμβάν που πραγματοποιήθηκε στο επεισόδιο «The Big Bang» . Στο τέλος της περιπέτειας του 11ου Doctor, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα στο TARDIS. Παρόλο που δεν ακούσαμε τη συνομιλία, ακούσαμε τον Άρχοντα του Χρόνου να λέει «Μια Αιγύπτια θεά ελέυθερη στο Orient Express, στο διάστημα;» και λεπτά αργότερα, να λέει στον καλούντα «Ερχόμαστε!»

Όταν ο Doctor λέει «Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου», παραθέτει την αρχαιότερη παροιμία στον κόσμο. Η πιο πρόσφατη γνωστή χρήση της φράσης (αν και όχι στα Αγγλικά) συναντάται σε μια διατριβή στα Sanskrit με θέμα τη διπλωματεία, που προέρχεται από τον 4ο αιώνα π.Χ περίπου.

Η εικόνα επαφής που έχει η Clara για τις εισερχόμενες κλήσεις του Doctor, φαίνεται να είναι η εικόνα ενός κολλώδους εντόμου με ένα ψηλό καπέλο. Αυτό μας θυμίζει τα λόγια της στο επεισόδιο “Listen», όταν λέει στον Time Lord «Οι άνθρωποι δε χρειάζεται να φοβούνται ένα γκριζομάλλικο κολλώδες έντομο, αλλά να ‘σαι. Κάτσε κάτω, μη μιλάς!».

 

 

 

 

 

 

 

Μετάφραση: Ειρήνη Μπάδα

Top