Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > Αφιερώματα > Fact Files > 8×04 Listen – Facts File: Αναφορές του επεισοδίου

8×04 Listen – Facts File: Αναφορές του επεισοδίου

Αναφορές σε παλαιότερα επεισόδια, ηθοποιούς, ιστορίες και άλλα, του τέταρτου επεισοδίου της 8ης σεζόν «Listen» από το BBC:

Η ανάγνωση του επεισοδίου έγινε την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν 6 ημέρες αργότερα και τελείωσαν την Δευτέρα 24 Μαρτίου.

Ο Robert Goodman που υποδύεται τον Reg, τον άντρα που ο Doctor συνομιλεί μαζί του στο ορφανοτροφείο, έχει παίξει στο επεισόδιο της σειράς «The Trial of a Time Lord» το 1986  αλλά και στο «Nightmare of Eden» το 1979 όπου υποδύθηκε τον Mandrel.

Ο σκηνοθέτης του επεισοδίου ήταν ο Douglas Mackinnon, πράγμα που τον κάνει τον πρώτο σκηνοθλετη της σειράς ο οποίος έχει σκηνοθετήσει επεισόδια με τους 10ο, 11ο και τώρα 12ο Doctor στις σεζόν του καθενός. Το πρώτο του επεισόδιο ήταν το «The Sontaran Stratagem» το 2008 και επίσης είχε τα ηνία στο επεισόδιο «Time Heist» που ακολούθησε το «Listen».

Η ανήσυχη καμπάνα που ακούστηκε όταν η Κλάρα ετοιμάστηκε να οδηγήσει το TARDIS, ήταν ο ήχος του Cloister Bell. Το ακούσαμε πρώτη φορά στην τελευταία περιπέτεια του 4ου Doctor «Logopolis», όπου το περιέγραψε ως » ένα είδος συσκευής επικοινωνίας για μεγάλες καταστροφές «.

 

Όταν η Κλάρα ρωτάει αν θα είναι κακό να συναντήσει τον εαυτό της, ο Doctor της απαντάει πως θα είναι πιθανότατα καταστροφικό. Κι όμως, έχουμε δει άτομα να συναντάνε τον εαυτό τους με τη βοήθεια του ταξιδιού στο χρόνο στη σειρά, χωρίς επιπτώσεις – όπως όταν ο 3ος Doctor και η Jo συνάντησαν και είχαν μια σύντομη συζήτηση με τους εαυτούς τους στο επεισόδιο «Day of the Daleks».
Όμως, στο επεισόδιο «Mawdryn Undead», όταν ο Brigadier ήρθε σε φυσική επαφή με μια άλλη εκδοχή του εαυτού του, ένα στιγμιαίο άγγιγμα ήταν αρκετό για να δημιουργήσει μια τεράστια αποφόρτιση ενέργειας. Οι ίδιες καταστροφικές συνέπειες υπήρχαν και στο επεισόδιο «Father’s Day» με τον 9ο Doctor και την Rose Tyler.

Σε αυτό το επεισόδιο επιπλέον βλέπουμε την επιστροφή του psychic paper, το οποίο είδαμε πρώτη φορά στο επεισόδιο «The End of the World» και στη συνέχεια το χρησιμοποιούσαν συχνά πυκνά ο 10ος και ο 11ος Doctor.

Η ιδέα μιας τρομακτικής ύπαρξης κάτω από το κρεβάτι, έχει υπάρξει και σε ένα άλλο επεισόδιο από την πένα του Steven Moffat, το «The Girl in the Fireplace». Κατά την διάρκεια εκείνης της ιστορίας ένα από τα clockwork droids κρύβεται κάτω από το κρεβάτι της Reinette. Όταν ο Doctor το βρίσκει, εκείνο σηκώνεται όρθιο και στέκεται πίσω από το μικρό κορίτσι, ενώ ο Doctor της λέει »μην κοιτάξεις πίσω σου!».
Στο «Listen», όταν η μυστηριώδης φιγούρα στο δωμάτιο του Rupert στέκεται πίσω από εκείνον, τον Doctor και την Κλάρα, ο Doctor τους λέει τις ακριβώς ίδιες λέξεις. Λίγες στιγμές αργότερα όταν το μικρό αγόρι ρωτάει αν το πλάσμα έφυγε, ο Doctor απαντάει ξανά «μην κοιτάξεις πίσω!».

Κάποια στιγμή μέσα στο επεισόδιο, ο Doctor αναφέρει «Οι Sontarans! Αλλάζουν την ροή της ανθρώπινης ιστορίας!». Στο επεισόδιο «The Time Warrior», ο Sontaran Commander Styr, σχεδιάζει να δώσει προηγμένης τεχνολογίας όπλα σε κακούς της μεσαιωνικής εποχής. Ο Doctor ήταν σοκαρισμένος με την ιδέα, λέγοντας πως οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν την ευχέρεια να κάνουν μόνοι τους την ιστορία τους. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Δώσε τους τέτοια όπλα τώρα και θα έχουν ατομικά όπλα μέχρι τον 17ο αιώνα. Θα έχουν την ικανότητα να καταστρέψουν τον πλανήτη τους πριν να είναι αρκετά πολιτισμένοι για να τον διαχειριστούν!».

Όταν η Κλάρα βλέπει τον Orson Pink στην διαστημική στολή του, πιστεύει λανθασμένα πως είναι ο Doctor. Αυτό συμβαίνει, επειδή η στολή του Orson μοιάζει με αυτήν του Doctor που έχουμε δει σε διάφορα επεισόδια, όπως τα «The Impossible Planet» και «Hide».

Top