Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > Αφιερώματα > Fact Files > 8×02 Into the Dalek – Facts File: Αναφορές του επεισοδίου

8×02 Into the Dalek – Facts File: Αναφορές του επεισοδίου

Αναφορές σε παλαιότερα επεισόδια, ηθοποιούς, ιστορίες και άλλα, του δεύτερου επεισοδίου της σεζόν «Into the Dalek» από το BBC:

– Η ανάγνωση του επεισοδίου έγινε την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013, λίγο μετά που τελείωσε η ανάγνωση του 1ου επεισοδίου »Deep Breath». Τα γυρίσματα για το επεισόδιο ξεκίνησαν το Σάββατο 25 Ιανουαρίου και τελείωσαν την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014. Όμως, η τελευταία σκηνή της Gretchen γυρίστηκε στις 23 Μαίου, την ίδια ημέρα που γυρίστηκαν οι σκηνές του άντρα με το μισό πρόσωπο με την Μίσσυ.

7 doctor daleks

– Είδαμε πως πλέον η Κλάρα, όταν δεν ταξιδεύει με τονDoctor εργάζεται στο Coal Hill School – το σχολείο που εργαζόταν στο επετειακό επεισόδιο »The Day of the Doctor» αλλά και το σχολείο που πήγαινε η Susan, η εγγονή του Doctor στο πρώτο επεισόδιο Doctor Who που είδαμε το 1963. Εκεί εργάζονταν η Barbara και ο Ian ως δάσκαλοι, οι πρώτοι companions του Doctor μαζί με την εγγονή του.
Επίσης, όταν ο 7ος Doctor γυρίζει σε αυτό το σχολείο στην περιπέτεια του 1988 »Remembrance of the Daleks» ανακαλύπτει πως οι παλιοί εχθροί του έχουν δημιουργήσει έναν μυστικό σταθμό στο υπόγειο του σχολείου. Μάλιστα, η πρώτη φορά που βλέπουμε πως τα Dalek μπορούν να αιωρούνται – πετάνε ήταν κατά τη διάρκεια αυτού του επεισοδίου.

– Το νεαρό κορίτσι που ‘κοροιδεύει’ την γραμματέα του σχολείου, όταν προσπαθεί να φλερτάρει με τον Danny, είναι η Courtney που την υποδύεται η ηθοποιός Ellis George. Ο χαρακτήρας της είχε ένα πολύ σύντομο cameo στο πρώτο επεισόδιο του κύκλου »Deep Breath» όταν η Κλάρα θυμόταν πως ένιωθε τις πρώτες της μέρες μέσα σε μια ανυπάκουη τάξη.

– Για την ιδέα της συρρίκνωσης των ανθρώπων, για να μπουν μέσα σε έναν ασθενή, ο Doctor είπε πως είναι »φανταστική ιδέα». Στο επεισόδιο »The Invisible Enemy» ο 4ος Doctor κλωνοποιήθηκε, και ο δίδυμος του συρρικνώθηκε και μπήκε μέσα στο σώμα του για να καταπολεμήσει έναν ιό.
Ο 1ος Doctor και οι companions του, επίσης συρρικνώθηκαν στο επεισόδιο »Planet of the Giants» αλλά σε αυτή την περίπτωση, η αιτία ήταν μια δυσλειτουργία του Tardis (πιο συγκεκριμένα, άνοιξαν οι πόρτες καταλάθος ενώ βρίσκονταν μέσα στο time vortex!).

– Η Journey λέει για το Tardis πως »είναι μικρότερο στο εξωτερικό», το ίδιο πράγμα που είχε πει η Βικτωριανή Κλάρα στο επεισόδιο »The Snowmen».

– Στην αρχή του επεισοδίου, η Κλάρα αντιμετωπίζει μια φαινομενικά απλή ερώτηση : είναι ο Doctor καλός άντρας;
Αυτό μας θυμίζει την πρώτη σκηνή του επετειακού »The Day of the Doctor» όπου η Κλάρα αναφέρει στην τάξη της μια φράση του Marcus Aurelius : »Μην σπαταλάς άλλο χρόνο διαφωνώντας για το πώς πρέπει να είναι ένας καλός άντρας. Γίνε ένας.».

– Σε κάποιο σημείο, ο Rusty αναφωνεί »Death to the Daleks!». Αυτός, ήταν ο τίτλος μιας περιπέτειας του 3ου Doctor, που βγήκε το 1974 και είναι μια από τις διάφορες αναφορές σε προηγούμενη αναμέτρηση με Dalek.
Οι σκηνές καταστροφής των Dalek όταν ο Doctor στέκεται μπροστά στον Rusty και σκαλίζει τις αναμνήσεις του, είναι από το επεισόδιο »Journey’s End» του 10ου Doctor.
Επίσης, όταν ο Doctor λέει »και μετά πήγα στον Skaro και γνώρισα εσάς…» ανακαλεί γεγονότα του επεισοδίου »The Daleks» τη δεύτερη περιπέτεια του 1ου Doctor, η οποία ήταν και η πρώτη που έδειχνε τον Άρχοντα του Χρόνου να εξερευνεί έναν άλλο πλανήτη εκτός της Γης.

– Σε αρκετές στιγμές του επεισοδίου ακούγεται ο διακριτικός χτύπος της καρδιάς του Dalek. Ο ίδιος ήχος χρησιμοποιήθηκε και στην πρώτη ιστορία Dalek στη σειρά και έχει υπάρξει σε πολλές ιστορίες όπως »Destiny of the Daleks» και »Victory of the Daleks». Μάλιστα, ακούμε τον ήχο της καρδιάς του πριν ακούσουμε την χαρακτηριστική φράση τους »Exterminate!».

– Οι στρατιώτες με το όνομα Ross τείνουν να μην έχουν καλή τύχη στο Doctor Who. Ο τελευταίος που είδαμε με τον Doctor – ένας στρατιώτης της UNIT στο επεισόδιο »The Poison Sky» – σκοτώθηκε από τους Sontarans και ο πρώτος στρατιώτης που πεθαίνει μέσα στο Dalek σε αυτό το επεισόδιο, έχει το ίδιο όνομα. Επίσης σε αντίθεση με την Gretchen, δεν βλέπουμε τον Ross να φτάνει στο μέρος που η Missy ονομάζει παράδεισο..

– Τέλος, η ιστορία με το Dalek που γίνεται καλό, θυμίζει το έκτο επεισόδιο της πρώτης σεζόν του New Who »Dalek», όπου στο τέλος του επεισοδίου, το Dalek μέσα από την Rose γίνεται ‘καλό’ (όσο καλό μπορεί να γίνει..) και αυτοκαταστρέφεται (ή έτσι νομίζαμε τότε..!).

Top