Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > Αφιερώματα > Fact Files > 10×05 Oxygen – Facts File: Αναφορές του επεισοδίου

10×05 Oxygen – Facts File: Αναφορές του επεισοδίου

Αναφορές σε παλαιότερα επεισόδια, ηθοποιούς, ιστορίες και άλλα, του επεισοδίου «Oxygen» της 10ης σεζόν  από το BBC:

Η ανάγνωση του επεισοδίου έγινε την Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016 με τα γυρίσματα να ξεκινάνε την επόμενη Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου και να τελειώνουν την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου.

Την μαθήτρια που κάνει ερωτήσεις στον Doctor στο τέλος της διάλεξης του την υποδύεται η  Lauren Pate, η οποία είναι μια από τους βοηθούς σκηνοθέτη της σειράς. Η ίδια δήλωσε: »Είμαι τόσο τυχερή που δουλέυω πίσω από τις κάμερες του Doctor Who τους τελευταίους 10 μήνες, και το να είμαι μπροστά από την κάμερα ήταν μια ενθουσιώδης εμπειρία.. και πολύ αγχωτική! Αν ήμουν όντως σε αυτή την αίθουσα κατά τη διάλεξη δε νομίζω να αμφισβητούσα τον Doctor για τίποτα!».

Ο Geoffrey Palmer ως Captain Hardacker στο επεισόδιο Voyage of the Damned.

Το επεισόδιο είναι σκηνοθετημένο από τον Charles Palmer, ο οποίος έχει επίσης σκηνοθετήσει τα »Smith and Jones», »The Shakespeare Code», »Human Nature» και »The Family of Blood». Επίσης είναι γιός του ηθοποιού Geoffrey Palmer, ο οποίος εμφανίστηκε στα επεισόδια »Doctor Who and the Silurians», »The Mutants» και »Voyage of the Damned».

»Διάστημα.. το τελευταίο σύνορο..» λέει ο Doctor, κάνοντας μια αναφορά στην ατάκα που χρησιμοποιούνταν στην έναρξη των περισσότερων επεισοδίων των σειρών Star Trek και Star Trek: TNG. Επίσης την ακούσαμε και στο τελευταίο επεισόδιο του Star Trek: Enterprise.

»Death, where is thy sting?» μουρμουρίζει ο Doctor, αναφερόμενος στην Βίβλο, και πιο συγκεκριμένα στην Πρώτη Επιστολή προς Κορινθίους.

Ο 12ος Doctor είχε χρησιμοποιήσει ένα yo-yo και στο επεισόδιο »The Girl Who Died» της σεζόν 9, μέσα στους σεναριογράφους του οποίου ήταν και ο Jamie Mathieson, ο οποίος έγραψε και αυτό το επεισόδιο. Ο 4ος Doctor επίσης χρησιμοποιούσε τα yo-yo συχνά, και ακόμα δάνεισε ένα στην companion του Leela, η οποία νόμιζε πως ήταν μέρος της ‘μαγείας’ που επέτρεπε στο TARDIS να λειτουργεί.

Ο 4ος Doctor και η Romana θαυμάζουν την Mona Lisa στο επεισόδιο City of Death.

Όσο είναι μέσα στο TARDIS, η Bill διαβάζει ένα βιβλίο για τον Leonardo Da Vinci. Στο επεισόδιο »City of Death» ανακαλύψαμε πως ο Doctor και ο Leonardo ήταν φίλοι. Επιπλέον ο 8ος Doctor στην ταινία του, είπε στην Grace Holloway πως ο Da Vinci ‘ήταν λίγο άρρωστος όταν το ζωγράφιζε αυτό..’ δείχνοντας της ένα από τα σκίτσα του που είχε στο σπίτι της.
Το πιο διάσημο έργο του καλλιτέχνη, η Μόνα Λίσα (γνωστή και ως La Gioconda) είναι η κύρια πλοκή στα επεισόδια »City of Death» και »Mona Lisa’s Revenge» της 3ης σεζόν του spin off του Doctor Who, The Sarah Jane Adventures.

Top