Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > Αφιερώματα > Fact Files > 10×03 Thin Ice – Facts File: Αναφορές του επεισοδίου

10×03 Thin Ice – Facts File: Αναφορές του επεισοδίου

Αναφορές σε παλαιότερα επεισόδια, ηθοποιούς, ιστορίες και άλλα, του επεισοδίου «Thin Ice» της 10ης σεζόν  από το BBC:

Η ανάγνωση του επεισοδίου έγινε στις 18 Ιουλίου 2016 και τα γυρίσματα ξεκίνησαν την 1η Αυγούστου.

Τα frost fairs ήταν πολύ δημοφιλή και γίνονταν σποραδικά στον ποταμό Τάμεση μέχρι το 1814. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για αυτά εδώ.

Ο Doctor αναφέρει πως αυτή δεν ήταν η πρώτη του επίσκεψη σε frost fair. Μάλιστα, έχουμε ακούσει ξανά για αυτό από την River Song, στο επεισόδιο »A good man goes to war» όπου αναφέρει στον Rory: »The Doctor took me ice skating on the River Thames in 1814, the last of the great Frost Fairs. He got Stevie Wonder to sing for me under London Bridge!». Λέτε να ήμασταν στο τσακ σε μια συνάντηση των δυο Doctor;;

 

Ο Doctor αναφέρει πως »το είδος μας δεν προσέχει σχεδόν τίποτα!» φράση που θυμίζει αυτήν που είχε πει στην companion του Ace στο επεισόδιο »Remembrance of the Daleks»: »Do you remember the Zygon gambit with the Loch Ness Monster? Or the Yeti in the Underground? Your species has an amazing capacity for self-deception!». Επίσης το ίδιο πράγμα είχε πει στην Κλάρα, στο επεισόδιο »In the forest of the night» όταν εκείνη τον ρώτησε πως η ανθρωπότητα δεν θυμάται ότι έγινε με τα δέντρα. Μάλλον πως το είδος μας ξεχνάει λιγάκι εύκολα..

Και μιας και αναφέραμε το τέρας το Λοχ Νες, το απειλητικό φίδι του επεισοδίου δεν είναι το πρώτο πλάσμα που βρίσκουμε στον Τάμεση. Στο επεισόδιο »Terror of the Zygons» ανακαλύπτουμε πως η Νέσι είναι στην πραγματικότητα ένα Skarasen που ακολούθησε τον Doctor στο Λονδίνο και τελικά βρήκε τον δρόμο του μέχρι το διάσημο ποτάμι.
Επίσης, στο επεισόδιο »The Dalek Invasion of Earth» ο Doctor αντιμετώπισε ένα Dalek που αναδύθηκε από τον συγκεκριμένο ποταμό.. όπως και στο επεισόδιο »Aliens of London» όπου οι Slitheen έριξαν ένα αεροσκάφος με το γνωστό μας Space Pig στα νερά του ποταμού.

Ο Doctor χρησιμοποιεί ξανά το ψευδώνυμο ‘Doctor Disco’, το οποίο αστειευόμενος είχε χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά στο επεισόδιο »The Zygon Invasion».

Το ‘φαινόμενο της πεταλούδας’ είναι η θεωρία σύμφωνα με την οποία το φτερούγισμα μιας πεταλούδας σε μια τοποθεσία μπορεί με κάποιο τρόπο να έχει τεράστιες συνέπειες σε μια άλλη τοποθεσία μίλια μακριά. Σχετικά με τα ταξίδια στο χρόνο, όπως αναφέρεται στο Thin Ice, υπαινίσσεται πως μια φαινομενικά ασήμαντη πράξη μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις. Η ιδέα είχε αναφερθεί και στο επεισόδιο »The Shakespeare Code» όταν η Μάρθα είπε: »It’s like in the films… You step on a butterfly, you change the future of the human race!». Ίσως συμπτωματικά, τα πρώτα βήματα της Bill στον παγωμένο Τάμεση μας θυμίζουν το πρώτο διστακτικό βήμα της Μάρθα έξω από το TARDIS σε εκείνη την περιπέτεια.

»Φυσικά και δεν είναι πάλη εκτός αν είναι σε μηδενική βαρύτητα» αναφέρει ο Doctor και δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρει τους Anti-Gravity Olympics. Η πρώτη φορά ήταν στο επεισόδιο »Tooth and Claw» και η δεύτερη στο »The Bells of Saint John» όπου μάλιστα ανέφερε πως έχει πάρει μέρος στους αγώνες του 2074.

»Don’t suck your thumbs while I’m away…» ο Doctor διαβάζει στα παιδιά ένα απόσπασμα από ‘The Story of Little Suck-a-Thumb’ ένα από τα παραμύθια του Struwwelpeter από τον Heinrich Hoffmann. Ο Doctor πρέπει να είχε το βιβλίο μαζί του, καθώς εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1845 και το επεισόδιο διαδραματίζεται στο 1814.

Παρεμπιπτόντως η θεατρική παραγωγή  του 1998 ‘Shockheaded Peter’ παραμένει μια από τις πιο διάσημες ερμηνείες των ιστοριών Struwwelpete. Συνδημιουργός ήταν ο  Julian Bleach, γνωστός στην σειρά μας από τον ρόλο του ως Davros, ο οποίος επίσης υποδύθηκε τον μακάβριο MC για τις περισσότερες παραστάσεις του έργου.

Top