Βρίσκεστε Εδώ
Αρχική Σελίδα > Seasons > Αφιέρωμα : The Master (part 2)

Αφιέρωμα : The Master (part 2)

past_masters__updated_by_paulhanley-d5azldm

Συνεχίζουμε με το part 2 του αφιερώματος στον Master και περνάμε πλέον σε αυτούς της ταινίας και του New Who. Η νέμεσις του Doctor, είναι ο κεντρικός κακός της ταινίας του 1996, αλλά και ένας μεγάλος μπελάς για τον Doctor μας στα επεισόδια του 2005 και μετά, όπου εμφανίζεται συχνά – πυκνά και φέρνει το χάος.. πάμε να τους δούμε πιο αναλυτικά :

Αν χάσατε το part 1 μπορείτε να το δείτε εδώ.

 

Eric Roberts

Εμφάνιση (1 ταινία) : 

 • »Doctor Who» The Movie (1996)

Η επιστροφή του Master γίνεται με την προσπάθεια επιστροφής της σειράς, αυτή τη φορά με τον Αμερικάνο Eric Roberts στον ρόλο. Είναι ο κεντρικός κακός της ταινίας.

Όπως γνωρίζουμε από τις ιστορίες του 7ου και του 8ου Doctor, στην ταινία ο 7ος Doctor μεταφέρει τα λείψανα του Master στον Gallifrey. Οι μετατροπές όμως που έχει κάνει ο Master για να ξεγελάσει τον θάνατο, επιτρέπουν στην συνείδηση του να επιζήσει. Σαμποτάρει το TARDIS, το οποίο προσγειώνεται στο Σαν Φρανσίσκο του 1999. Βγαίνοντας από το TARDIS, o Doctor πυροβολείται κατά λάθος και μεταφέρεται στο νοσοκομείο( όπου θα αναγεννηθεί στην 8η ενσάρκωση του). Ο Master (δηλαδή η οντότητα του με την μορφή ενός φιδιού) κρύβεται στην τσάντα του τραυματιοφορέα Bruce (τον οποίο υποδύεται ο Eric Roberts) και αργότερα τον κυριεύει. Το σώμα του αρχίζει να αποσυντίθεται γρήγορα, έτσι προσπαθεί να κλέψει τις υπόλοιπες αναγεννήσεις του Doctor, χρησιμοποιώντας το Μάτι της Αρμονίας που βρίσκεται μέσα στο TARDIS του Doctor. Αποτυγχάνει, και στο τέλος της ταινίας πέφτει μέσα στο Μάτι της Αρμονίας αρνούμενος την βοήθεια του Doctor.

Αυτή η ερμηνεία του Master ήταν γενικά ήρεμη και μοχθηρή, αλλά επίσης ικανή για τρομακτική οργή. Έβλεπε τη ζωή ως κάτι που ‘’πήγαινε στράφι στους ζωντανούς’’ και χωρίς τύψεις, σκότωσε τον Bruce, την γυναίκα του και ακόμα προσπάθησε να σκοτώσει τον Chang Lee και την Grace Holloway.
Επίσης, αυτή τη φορά, το καινούργιο του σώμα είχε κάποιες επιπλοκές, όπως τα μάτια του τα οποία έμοιαζαν με τις γάτας και τον ανάγκασαν να φοράει γυαλιά για να μην κινήσει υποψίες και η γρήγορη φθορά του σώματος. Αυτές τις επιπλοκές δεν τις είδαμε στο σώμα του Tremas.

 

Derek Jacobi

Εμφάνιση : 

 • »Utopia» (2007)

Μετά την επιστροφή της σειράς το 2005, βλέπουμε ξανά τον Master στις οθόνες μας στο τέλος του 3ου κύκλου το 2007. Όπως θα μάθουμε αργότερα στο επεισόδιο »The Sound of Drums», κατά την διάρκεια του Πολέμου του Χρόνου, οι Άρχοντες του Χρόνου ανέστησαν τον Master για να πολεμήσει (δίνοντας του τον νέο κύκλο αναγεννήσεων που τόσο επιθυμούσε), καθώς εξ αιτίας της αγριότητας του πίστευαν πως είναι ο τέλειος πολεμιστής. Ήταν εκεί όταν ο Αυτοκράτορας των Daleks πήρε τον έλεγχο του Cruciform (το οποίο ακόμα και σήμερα δεν ξέρουμε τι είναι) και τρομοκρατήθηκε τόσο πολύ, που απέδρασε, χωρίς να μάθει ποτέ το αποτέλεσμα του πολέμου. Έφυγε όσο πιο μακριά μπορούσε, μέχρι το τέλος του σύμπαντος, όπου χρησιμοποίησε ένα chameleon arch για να κρυφτεί ως άνθρωπος παίρνοντας το όνομα Καθηγητής Yana. Το σώμα του άρχισε να γερνάει, αλλά και ως άνθρωπος, άκουγε τον ήχο των τυμπάνων στα αυτιά του.
– Πριν να μάθουμε πως πραγματικά τελείωσε ο πόλεμος του χρόνου, ο Doctor πίστευε πως όλοι οι Άρχοντες του Χρόνου πέθαναν την τελευταία μέρα του πολέμου. Πίστευε πως ήταν ο τελευταίος που είχε απομείνει…..μέχρι το επεισόδιο »Gridlock» της τρίτης σεζόν. Εκεί, στην New New York, τo Face of Boe δίνει ένα μήνυμα στον 10ο Doctor πριν πεθάνει : »You are not alone..»
– Στην ιστορία βιβλίου »Engines of War» λέγεται πως ο Rassilon έστειλε τον War Doctor να ψάξει για τον Master, χωρίς επιτυχία.

Στο επεισόδιο »Utopia» λοιπόν, ο 10ος Doctor με τον Captain Jack και την Martha φτάνουν στα όρια του σύμπαντος και συναντάνε τον Καθηγητή Yana, έναν λαμπρό επιστήμονα που με τη βοηθό του Chantho προσπαθούν να στείλουν τους τελευταίους ανθρώπους που έχουν απομείνει εκεί στην Utopia.
Μια συζήτηση των Doctor, Martha και Captain Jack για τους Άρχοντες του Χρόνου, συνδυασμό με τους ήχους στο κεφάλι του και την συνεχή περιέργεια της Martha για το ρολόι κάνουν τον Master να αρχίζει να θυμάται. Ανοίγει το ρολόι τσέπης που είναι κρυμμένη η συνείδηση του ως Άρχοντας του Χρόνου και γίνεται ο Master ξανά, σε μια σκηνή που γίνεται ξεκάθαρο πως το YANA είναι τα αρχικά των τελευταίων λέξεων του Face of Boe : »You Are Not Alone».
Στο τέλος του επεισοδίου, ο Master τραυματίζεται θανάσιμα όταν η βοηθός του Chantho τον πυροβολεί, αφού την έχει τραυματίσει και εκείνος και αναγεννιέται (η πρώτη φορά που το βλέπουμε στην οθόνη μας για τον Master) σε μια καινούργια ενσάρκωση.

William Hughes

Εμφανίσεις :

 • »The sound of drums» (2007)
 • »The end of Time» (2009 – 2010)

 

Ο νεαρός Hughes, υποδύεται τον Master στην ηλικία 8 ετών όπου σε μια τελετή μύησης των Αρχόντων του Χρόνου, πρέπει να σταθεί μπροστά από ένα κενό στο πέπλο του χώρου και του χρόνου (το λεγόμενο Untempered Schism) και να κοιτάξει μέσα σε όλη τη δίνη – πράγμα που τον τρέλανε. Καθόλου ασυνήθιστο, καθώς όπως είπε ο Doctor »όταν οι Άρχοντες του Χρόνου κοίταζαν εκεί, είτε τρελαίνονταν είτε έτρεχαν μακριά».
Αργότερα, θα μάθουμε πως ο συνεχής ήχος τον τυμπάνων που ακούει ο Master και τον τρελαίνει (μια προσθήκη του New Who καθώς στα Classic επεισόδια δεν έχει αναφερθεί ποτέ) ‘εμφυτεύτηκε’  στο μυαλό του κατά την διάρκεια εκείνης της μύησης και είναι το καρδιοχτύπι ενός Άρχοντα του Χρόνου. Ο πρόεδρος του Ανώτατου συμβουλίου Rassilon, κατά την διάρκεια του Πολέμου του Χρόνου σε μια έσχατη προσπάθεια να γλιτώσει από το ‘χρονικό κλείδωμα’ πάει πίσω στο timeline του Master και εμφυτεύει τον ήχο στο μυαλό του, έτσι ώστε αργότερα να τους σώσει και να φέρει τον Gallifrey πίσω στο γνωστό σύμπαν.
Τα λεγόμενα ‘Drums of War’ όπως τα έλεγε ο Master, ήταν το σχέδιο του Ανώτατου Συμβουλίου για την επιβίωση του πλανήτη από τον πόλεμο – όχι όμως και των υπολοίπων, αφού στο επετειακό επεισόδιο 50 χρόνων της σειράς »The Day of the Doctor» μαθαίνουμε πως σώθηκε τελικά ο πλανήτης.

John Simm

Εμφανίσεις (2 ιστορίες, 5 επεισόδια) :

 • »Utopia» (2007)
 • »The Sound of Drums»
 • »Last of the Time Lords»
 • »The End of Time» (part 1 & 2) (2009 & 2010)

Αφού έχει αναγεννηθεί σε ένα νεότερο σώμα, μετά την Utopia φτάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο (που αλλού), 18 μήνες πριν τις εκλογές του 2008 – λίγο πριν την πτώση της Harriet Jones. Υιοθετεί την ταυτότητα Harold Saxon και ασχολείται με την πολιτική. Γίνεται υψηλόβαθμος Υπουργός στο Υπουργείο άμυνας και στήνει το Archangel communications network που του επιτρέπει να ελέγχει την ανθρωπότητα με ένα τηλεπαθητικό πεδίο – έχοντας έτσι τη δύναμη να ανέβει στην εξουσία και να γίνει πρωθυπουργός.
Εκεί, τον βρίσκουν ο Doctor με την Matha και τον Captain Jack. Με τους εξωγήινους Toclafane για συμμάχους,  δολοφονεί το 1/10 του πληθυσμού και μετατρέπει την Γη σε work camp με σκοπό να διεξάγει πόλεμο στο σύμπαν και να χτίσει μια αυτοκρατορία.
Ο Doctor με την βοήθεια της Martha -που ταξιδεύει όλη τη Γη για έναν χρόνο για να τον βοηθήσει- εν τέλη τον σταματάει, διαγράφοντας την τελευταία χρονιά και όλα όσα έκανε ο Master. Σκοπεύει να τον κρατήσει μαζί του στο TARDIS, όμως τον πυροβολεί η γυναίκα του Lucy Saxon (Alexandra Moen). Πεθαίνει στα χέρια του Doctor, καθώς αρνείται να αναγεννηθεί για να μην γίνει αιχμάλωτος του – μάλιστα θεωρεί όλο αυτό μια νίκη, αφού ο θάνατος του πληγώνει συναισθηματικά τον Doctor.
Ο Doctor τον αποτεφρώνει, παραμένει όμως το δαχτυλίδι του, το οποίο στο τέλος του επεισοδίου παίρνει μια φιγούρα.

Επιστρέφει ξανά στις οθόνες μας μετά από την 4η σεζόν, στα δυο επεισόδια της αναγέννησης του 10ου Doctor ( :'( ). Μια ομάδα πιστή στον Master, χρησιμοποιεί την φυλακισμένη μέχρι τότε Lucy Saxon για να τον φέρει πίσω στη ζωή.
Έχοντας προβλέψει την πιθανή επιστροφή του όμως, η Lucy έχει το δικό της κίνημα, και πετάει στην φωτιά ένα φιαλίδιο που περιείχε ένα χημικό για να ‘διασπάσει’ την ανάσταση – με το μόνο αποτέλεσμα τον θάνατό της και να δώσει στον Master ένα ελαττωματικό σώμα και μια τεράστια λαιμαργία.
Ο Master ξαναγράφει το DNA κάθε ανθρώπου στη Γη με το δικό του, με σκοπό να δημιουργήσει ένα Master – Race.
Καταλαβαίνει πως ο ήχος από τύμπανα στο κεφάλι του είναι ένα σήμα και χρησιμοποιεί τα διπλότυπα του για να τετραγωνίσει το σήμα στην πηγή του : τον Πρόεδρο των Αρχόντων του Χρόνου Rassilon. Έχοντας στήσει το σήμα για να απελευθερωθεί από τον χρονικά κλειδωμένο πόλεμο του χρόνου, ο Rassilon έστειλε ένα μοναδικό διαμάντι του Gallifrey στον Master για να τον βοηθήσει να δημιουργήσει ένα σύνδεσμο με τη Γη με τον οποίο ο Gallifrey, οι Άρχοντες του Χρόνου και όλος ο πόλεμος θα μπορούσε να ξεφύγει από το κλείδωμα.
Όμως, ενώ ο Rassilon σχεδίαζε να ξεφύγει από το κλείδωμα, ο Master είχε σκοπό να αντικαταστήσει το DNA των Αρχόντων του Χρόνου με το δικό του – μέχρι που η επιρροή του στην ανθρωπότητα σταμάτησε όταν έμαθε τι έγινε στο τέλος του πολέμου. Πως έγινε τόσο σοβαρός, που ο Doctor αναγκάστηκε να τον τελειώσει για να σταματήσει τον Rassilon από το να καταστρέψει το σύμπαν. Συνειδητοποιώντας πως ήταν μόνο ένα πιόνι στο σχέδιο του από μικρό παιδί, ο Master επιτίθεται στον Πρόεδρο – αφού ο Doctor καταστρέφει τον σύνδεσμο που κρατάει τους Άρχοντες του Χρόνου από το να επιστρέψουν. Μετά από μια ζωή χειραγώγησης, ο Master θέλει εκδίκηση…..έτσι επιτίθεται στον Rassilon και ακολουθεί καθώς ο Gallifrey αφαιρείται ξανά από το γνωστό σύμπαν.

Μετά την αναγέννηση του σε αυτή την ενσάρκωση, έγινε πιο παράφρων από ποτέ, γυρίζοντας σε μια σχεδόν παιδιάστικη κατάσταση πείσματος και λησμοσύνης. Αναφερόταν στον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο ως »your Lord and Master» σε πολυάριθμες καταστάσεις.
Σε αυτή την κατάσταση, ο 10ος Doctor γνωρίζοντας πόσο επικίνδυνος είναι ο Master, προσπάθησε πάρα πολύ να είναι ευγενικός μαζί του και να τον σώσει από τον εαυτό του, λέγοντας συνέχεια »δεν είμαι εδώ για να τον σκοτώσω. Είμαι εδώ για να τον σώσω» πράγμα που προσπάθησε να κάνει πάση θυσία.
Τον ικέτεψε αρκετές φορές να ηρεμήσει, να σταματήσει ότι κάνει, να τον ακούσει και να κοιτάξει τον εαυτό του.

 

Michelle Gomez

Εμφανίσεις :

 • »Deep Breath» (2014)
 • »Into the Dalek»
 • »Robot of Sherwood»
 • »Flatline»
 • »Dark Water»
 • »Death in Heaven»
 • ‘The Magician’s Apprentice» (2015)
 • »The Witch’s Familiar»

Missy. Παρατσούκλι του Mistress. Τώρα που είναι σε γυναικείο σώμα δεν θα μπορούσε να αποκαλεί τον εαυτό της The Master, σωστά; Σωστά!
Μετά από 4 σεζόν, ο Master – σορρυ – η Missy επιστρέφει στις οθόνες μας, με καινούργιο – γκουχ, γυναικείο – σώμα, χωρίς να ξέρουμε ποια αναγέννηση είναι. Παρά τις αντιδράσεις πολλών whovians, η Michelle Gomez είναι εκπληκτική στον ρόλο, δίνοντας στην Missy  την γοητεία και την σατανικότητα που είχαν οι Masters των Classic series (και που για μένα, απέτυχε να δείξει ο John Simm, όσο καλός και αν ήταν στον ρόλο).

Χωρίς να μάθουμε ποια είναι, εμφανίζεται από την αρχή της 8ης σεζόν (της πρώτης του Peter Capaldi στον ρόλο του Doctor) στο τέλος αρκετών επεισοδίων, ως κάποια που υποδέχεται στην μετά θάνατον ζωή χαρακτήρες που έχουν σκοτωθεί ως αποτέλεσμα πράξεων του Doctor. Την ξέρουμε μόνο ως ‘η Φύλακας της Nethersphere’.
Η πραγματική της ταυτότητα και το σχέδιο της, μας αποκαλύπτονται στα δύο τελευταία επεισόδια της σεζόν. Η φαινομενική μετά θάνατον ζωή – η Nethersphere – τελικά αποδείχθηκε πως ήταν ένα ‘matrix data slice’ : τεχνολογία Αρχόντων του Χρόνου, που περιείχε μια εικονική ζωή μετά θάνατον και παγίδευε την συνείδηση των πεθαμένων από όλες τις χρονικές περιόδους – με τελικό σκοπό να τους γυρίσει στη ζωή ως έναν στρατό Cybermen.
Αφού αποκαλύπτει την ταυτότητά της, η Missy ισχυρίζεται πως χειραγώγησε εκείνον και την Clara για να είναι μαζί, αφού εκείνη είναι που δίνει τον αριθμό του TARDIS στην Clara στο επεισόδιο »The Bells of Saint John». Δίνει την συσκευή που ελέγχει τον στρατό των Cybermen στον Doctor και τον παροτρύνει να κατακτήσει το σύμπαν – μια προσπάθεια να κερδίσει πίσω τον Doctor σαν φίλο, καταστρέφοντας την ηθική του.
Εκείνος απορρίπτει την προσφορά, λέγοντας πως δεν είναι ούτε καλός ούτε κακός άντρας· είναι απλά ένας ανόητος που τριγυρίζει και βοηθάει όπου μπορεί. Παραδίδει τον έλεγχο του στρατού στον νεκρό πλέον φίλο της Clara, Danny Pink, ο οποίος τον διατάζει σε αυτοκαταστροφή.
Στη συνέχεια, η Clara προσπαθεί να σκοτώσει την Missy για να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του Danny. Η Missy φαίνεται να αποδέχεται τον θάνατο της (αφού έτσι τον αναγκάζει να πέσει στο επίπεδό της), και μάλιστα δίνει στον Doctor συντεταγμένες για να βρει τον Gallifrey – που στο τέλος του επεισοδίου, βλέπουμε ότι απλά τον οδήγησε σε έναν κενό χώρο.
O Doctor όμως δεν αφήνει την Clara να το κάνει για να την σώσει από το ηθικό βάρος του φόνου. Όμως, πριν προλάβει να την σκοτώσει εκείνος, η Missy εξαφανίζεται σε μια γαλάζια λάμψη καπνού από τα πυρά ενός Cyberman που τελικά είναι ο Brigadier Lethbridge – Stewart.

Σε αυτή την ενσάρκωση, η Missy είχε μια έμμονη ιδέα με τον Doctor και αναφερόταν σε αυτόν ως το αγόρι της. Διατήρησε την δίψα της για κυριαρχία και υποστήριζε ότι απλά »ήθελε τον φίλο της πίσω». Παρά την επιθυμία της να επανασυνδεθεί μαζί του, η Missy διατήρησε επίσης την φονικότητα των προηγούμενων ενσαρκώσεων της και τις σαδιστικές τάσεις, δείχνοντας μια απάνθρωπη ευχαρίστηση και σαρκασμό στα θύματα της λέγοντας τους να »πουν κάτι καλό» πριν τους σκοτώσει.

 

– Αυτή η επιστροφή του Master όμως μας αφήνει με ένα τεράστιο ερώτημα : Γιατί – και πώς – αναγεννήθηκε σε καινούργιο σώμα; Πως έφτασε στην Γη και είχε τη δυνατότητα να κινείται σε όλες τις χρονικές περιόδους; Δηλαδή που βρήκε το TARDIS του, αφού δεν το είχε στις προηγούμενες 2 ενσαρκώσεις;

Μπορείτε να δείτε εδώ το 3ο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος.

 • TheDoctor

  Οπως παντα υπεροχο αφιερωμα 🙂

Top